Kóka: az osztrák állam szálljon ki az OMV-ből

Vágólapra másolva!
Magyarországnak inkább az az érdeke, hogy legyenek nagy regionális multinacionális cégei, mintsem hogy a régió más társaságai szerezzenek itt meghatározó részesedést. Az állam ezért minden eszközt bevet, hogy az ellátási szempontból stratégiai eszközök felett rendelkező vállalkozásokat, mint például a Mol vagy a Mavir, magyar kontroll alatt tartsa - mondta Kóka János gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nincs több, egymástól független gázvezeték-hálózat, s nincs szabadon hozzáférhető piaci választék finomítókból - nyilatkozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Napi Gazdaságnak. A Molnak van néhány olyan stratégiai tulajdona, amellyel kapcsolatban az államnak felelőssége van. Magyarország biztonságpolitikájának ma első számú kérdése az energiapolitika.

Kóka János úgy látja, hogy az osztrák állam vonja ki a befolyását az OMV-ből, mindenki játsszon tisztességes piaci körülmények között, egyeztessék a tulajdonos- vagy a szándékolt tulajdonostársakkal és a menedzsmenttel az eszközeiket, kombinálják az érdekeiket, és lépjenek együttműködésre vagy döntsenek annak ellenkezőjéről. Az nem megy, hogy erőszakkal behatolunk a szomszéd lakásába, majd azt mondjuk, hogy barátkozni jöttünk. Az olajpiacon, ahol komoly stratégiai és biztonságpolitikai érdekek jelentkeznek, helye van annak, hogy az állam ezekkel kapcsolatban nagyon világosan fogalmazzon.

A gazdasági miniszter szerint nagyon kevés olyan cég van Magyarországon, amelynek érdemi esélye lenne arra, hogy regionális multinacionális céggé váljon. A Mol az egyik ilyen társaság az OTP Bank vagy a Richter mellett, s ilyen céggé válhat az MVM is, ha meg tud erősödni egy szabad energiapiacon. Magyarországnak inkább érdeke, hogy innen nőjenek ki regionális multicégek, mintsem hogy a régió más társaságai szerezzenek itt meghatározó részesedést.

A gazdasági tárca vezetője ugyanakkor a szabályozói eszközökben hisz, emellett azonban elismeri, hogy vannak versenyfelügyeleti lehetőségeink és politikai, diplomáciai eszközeink is. Példaként említette, hogy a világ legliberálisabb piacgazdaságában, az Amerikai Egyesült Államokban egy Öböl menti ország cégének kikötőszerzései ellen lépett közbe nemrégiben az USA kormánya, megvan tehát az a jogi szabályozás, amely nemzetbiztonsági érdekek esetén közbelépést biztosít. A Mol kapcsán nem vagyunk érdekeltek egy olyan, a versenyt kizáró érdekrendszer felépülésében, amely a három nagy regionális finomító birtokában, a gerinchálózatok koncentrált tulajdonlása miatt az árakat a piaci áraktól elszakítva tudná kontrollálni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy erősen privatizációpárti és a Horn-Kuncze kormány egyik legnagyobb erényének épp azt tartja, hogy végig tudta vinni a privatizációt. Csak a magántulajdonosok hozhatnak súlyos beruházásokat, új technológiát, piaci hatékonyságot, valódi szolgáltatást. Ugyanakkor abban látja az eredményt, ha fejlesszük a gázvezeték-betápláló kapacitásainkat, a villamosenergia-hálózatunkat, induljon meg a verseny a nagykereskedelmi piacon, építsenek minél többen erőművet, és ezek a szabadpiacon értékesíthessék, több nagykereskedőnek az áramot, végül a legkisebb fogyasztóért is induljon meg a verseny.

A legjelentősebb külgazdasági eredménynek azt tartja a szakminiszter, hogy felszívódóban van az évenkénti sok milliárd eurós külkereskedelmi deficit. Tartósan gyorsabban növekszik az export, mint az import. Ez azt mutatja, hogy a gazdaság továbbra is egészséges szerkezetben fejlődik. Igaz, lassabban, mint korábban.