Olcsóbb lett a távfűtés a piacnyitással

Vágólapra másolva!
Több városban csökkent a távfűtés ára, miután a szolgáltatók a gázpiac liberalizálásának első lépéseként kiléphettek a piacra földgázt vásárolni - írja a Népszabadság. Magyarországon rövidesen a lakossági fogyasztók is választhatnak, először az áram-, majd a gázszolgáltatók között.
Vágólapra másolva!

A gázpiac liberalizálásának következtében Magyarországon elsőként a céges nagybani gázfogyasztók kaptak lehetőséget, hogy éljenek a választás lehetőségével, és maguk döntsék el, mely szolgáltatótól vásárolnak földgázt. Egerben a héten jelentették be: a városi távhőszolgáltató nyolc százalékkal csökkenti a hődíjat a szabadpiacon elért kedvezőbb beszerzési áraknak köszönhetően.

Barcziné Mihály Erzsébet, az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltató, az EVAT Zrt. vezetője a lapnak elmondta: a társaság idén úgy döntött, az államilag szabályozott közüzemi ár helyett a szabadpiacon szerzi be a földgázt. Itt sikerült a korábbinál alacsonyabb árat kiharcolni. A kedvező forint-dollár árfolyam szintén segítette a hődíj mérséklését. Igaz, a cégvezető azt is hozzátette: ha a földgáz világpiaci ára növekszik, vagy a dollár jelentősen felértékelődik a forinttal szemben, újra emelkedhet a szolgáltatás ára.

Szegeden több mint egy éve a szabadpiacon vásárol földgázt a távhőszolgáltató - szintén olcsóbban a korábbinál. Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ennek köszönhetően év elején alig kellett árat emelniük. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a piaci folyamatok nyomán az is elképzelhető, hogy negyedévente módosítani kell a távhő-szolgáltatási díjakat a szabadpiaci mozgásokat követve.

Szolnok még korábban lépett: az Alfa Nova Kft. már 2004-ben szerencsét próbált a szabadpiacon - mondta Horváth István területi igazgató. Ennek köszönhetően az elmúlt három évben átlagosan négy-öt százalékkal csökkentették a hődíjat a városban.

A távhőszolgáltatók általában önkormányzati tulajdonban vannak, így a hődíj - ha a piac alakít is rajta - nagyrészt ma is helyi politikai kérdés. A költségek a döntést csak részben befolyásolják - így lehet, hogy egyes önkormányzatoknál jelentősebb, máshol semmilyen kedvező hatással nem járt az átállás a most kedvezőbb piaci beszerzésre.

Felsmann Balázs, a GKM szakállamtitkára nemrég úgy vélekedett: az energiatakarékossági célok elérésének egyik legfontosabb feltétele a távhőrendszer reformja. Nem azért kerül ugyanis sokkal többe a távfűtés a gáznál, mert kevésbé hatékony az előállítása, szállítása, hanem azért, mert a felhasználás nem szabályozható: ha sokaknak melegük van, az "utca fűtésével" csökkentik a hőmérsékletet. De a közintézményekben éjjel, illetve hétvégén is gyakorta megy a fűtés.