Nincs javulás a borús üzleti környezetben

Vágólapra másolva!
Kismértékben javult a magyar versenyképességi index 2007 első negyedévében. Ugyanakkor az üzleti környezetet mérő mutató jelentősen romlott a második három hónapban, főleg az üzleti környezet nagyobb bizonytalansága és a gépkocsieladások visszaesése miatt - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató által számított üzleti környezeti index (ÜX) 2007 második negyedévében 40,6 pontra - a tavalyi harmadik negyedév szintjére - esett vissza az első negyedévi 56,1 pontról. Az index visszaesése mögött az üzleti környezet nagyobb bizonytalansága, az üzleti infrastruktúra romlása és a személygépkocsi-eladások jelentős csökkenése áll - jelentette ki Vértes András.

Az állami magatartás kiszámíthatóságának megítélése is némileg romlott az előző negyedévihez képest - mondta a GKI elnöke. Véleménye szerint az ÜX trendszerű alakulásából némileg kilógott az első negyedévben mért 56,1 pontos mutató, hiszen 2006 második negyedévétől kezdve az index rendre 35 és 40 közötti értéket mutatott. A kiugrás egyik oka a gépkocsi-eladások számának jelentős növekedése volt, aminek a hátterében az állhatott, hogy megjelentek olyan fizetési konstrukciók, amelyek sokak számára azt a látszatot keltették, mintha ingyen tudnák autójukat a reklámozásból befolyó pénzzel finanszírozni.

Az index 50 alatti értéke a gazdasági élet szereplőinek pesszimista, az 50 feletti érték az optimista várakozásokat jelzi - tette hozzá.