Érdemes aranyat venni

Vágólapra másolva!
Szeptember óta látványosan megugrott az arany árfolyama, és ez a folyamat - kisebb ingadozásokkal - azóta is tart, ennek ellenére továbbra is érdemes aranyat venni, akár ajándéknak, akár befektetési céllal - mondta a Napi Gazdaságnak Borbély Erika, a www.aranypiac.hu weboldalt üzemeltető Dr. Schmidt & Dr. Körösztös Kft. marketingmenedzsere.
Vágólapra másolva!

Egy uncia arany ára szeptember 11-e óta 130 dollárral emelkedett, miközben a dollár gyengült. A két mozgás körülbelül kiegyenlíti egymást. Az arany értéke nem változik olyan drasztikusan, mint ahogyan az a dollárban kifejezett árfolyamváltozásból következne.

A drágulás másik oka a Fed kamatcsökkentése, aminek hatására az arany is, mint minden más befektetési forma, sokkal kedveltebbé vált. Hatással van a piacra India mint szezonális felvásárló kereslete is, illetve általában egyes ázsiai országok vásárlásai. A magyar piacon az arany nem drágult látványosan, de a beszerzési ára természetesen valamilyen mértékben nálunk is követi az árfolyam-növekedést.

Az esküvők egész évben biztosítják a keresletet, ezenkívül a ballagások idején, illetve karácsony előtt nő meg az érdeklődés az arany iránt; mostanában elég sokan vásárolnak például a már elterjedt aranylapocskák mellett befektetői érméket, szép kivitelezésű dobozban.

A szakember szerint az arany árának növekedése kitart a továbbiakban is, hosszú távon mindenképpen, mert a drágulás nemcsak a dollár értékével függ össze, hanem a világpiaci kereslettel is, amivel szemben viszont egyre szűkül a kínálat.