Határblokáddal fenyegetőznek az almások

Vágólapra másolva!
Egy esetleges határblokádot, sőt az Agrana-termékeinek bojkottját sem tartja kizártnak a későbbiekben Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, amennyiben nem születik megállapodás rövid időn belül az alacsony felvásárlási ár miatt tiltakozó almatermelők és a feldolgozók között.
Vágólapra másolva!

Az agrár-érdekképviseleti vezető csütörtöki sajtótájékoztatóján leszögezte: az almatermelők tiltakozásukban a végsőkig kitartanak, mert nincs hova hátrálniuk, a megélhetésükről van szó. Önköltségi ár alatt pedig nem kívánják árujukat értékesíteni.

Ebben egyetértettek a magyar és a lengyel almatermelők megbízottai kedden Varsóban is, amikor a magyar almatermelők képviselői a lengyel parasztszövetség megbízottaival és a lengyel agrárminiszterrel találkoztak.

A Magosz elnöke által elmondottakat megerősítette a sajtótájékoztatón jelen lévő Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere is.

Jakab István ismertette: az almatermelők további teendőit augusztus szombaton Vásárosnaményban, gazdanagygyűlésen határozzák meg, ahova várják Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert is.

Tilki Attila fideszes honatya arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ellenzéki országgyűlési képviselői szintén támogatják a tiltakozó gazdálkodókat, hiszen választóik megélhetéséről van szó. Mindezt azzal nyomatékosítják, hogy részt vesznek a tiltakozó akcióban.

Jakab István ismertette azt a közös nyilatkozatot, amelyet a magyar és a lengyel gazdák közösen fogalmaztak meg varsói tárgyalásukon annak érdekében, hogy segítsék egymást céljaik elérésében, és ne lehessen őket kijátszani egymás ellen. A két ország gazda-érdekképviseletei megállapodtak abban, hogy kölcsönösen együttműködnek az iparialma-piacon tapasztalható zavarok elhárításában, továbbá tájékoztatják egymást az ipari alma értékesítési lehetőségeiről.

Abban szintén egyetértettek a magyar és a lengyel gazdák megbízottjai, hogy az ipari alma szezonindító árát 12 eurócentben határozzák meg. Kezdeményezik továbbá, hogy a lengyel és a magyar agrárkormányzat hozzon létre tárcaközi vegyes bizottságot az ipari alma kérdéskörének megoldására.

A Magosz elnöke kitért arra: az almatermelők továbbra is a tárgyalásokban és a megegyezésben érdekeltek, mivel nem szeretnék, hogy az almatermés egy része - a meggyhez hasonlóan - a fákon maradjon. Megerősítette, hogy a tiltakozók a végsőkig kitartanak.