Magyar-amerikai rakétaszerelő vállalat Nyírteleken

Vágólapra másolva!
Rakétaszerelő-karbantartó vállalatot alapított az Arzenál Elektromechanikai Zrt. az amerikai Raytheonnal közösen -  derül ki a pénteki Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Raytheon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken található Arzenál közti megállapodás szerint a magyar cég alvállalkozóként, amerikai közreműködéssel logisztikai-szerelő-beállítóbázist működtet a Maverick levegő-föld rakéták számára. Ilyen rakétákkal vannak felszerelve a magyar Gripen-flotta repülőgépei is.

Becslések szerint több száz darab is lehet már a térségben ezekből a fegyverekből, amelyek egyaránt illeszthetők a régióban használt két legkorszerűbb gépre, a svéd Gripenre és az amerikai F-16-osra, sőt a cseh Aero Vodochody által kifejlesztett L-159-es kiképző-harcigépre is. Hamarosan Románia és Bulgária is F-16-osok vagy Gripenek tulajdonosa lehet, és nekik is lesznek Maverick rakétáik. Ezek közül sokat Magyarországra hoznak majd beállítani, ellenőrizni, javítani.

A napilap szerint a betanítás költségeit, a gépparkot a Raytheon finanszírozza, a magyarok a működtetést állják.
Ahogy a Raytheon Maverick programjának az igazgatója, Chuck Pinney elmondta, a konstrukció nem része a Gripen ellentételezési programnak, a partneri kapcsolatot a magyar Honvédelmi Minisztérium (az Arzenál tulajdonosa) és a Raytheon szerződése szentesítette. Maga a Nyírtelekről szóló megállapodás ennek részeként a két vállalat között jött létre.

Ezzel a megoldással a magyarok olcsóbban több rakétához jutottak, mintha azokat az amerikai kormány külföldi katonai értékesítési csatornáin át vették volna. Nem beszélve az egyéb előnyökről, hogy Magyarország egy hipermodern gyárhoz és olyan csúcstechnológiához jutott, amellyel kisebb javítási-szerelési munkákat végezhet az egész régióból érkező klienseknek - írja a Népszabadság.