Élet a vagyongyarapodási vizsgálatok után

Vágólapra másolva!
A tömegesen végrehajtott vagyonosodási vizsgálatok hatására egyes szabályok betartására jobban ügyelnek az adózók, akik egyébként jóval felkészültebbek egy esetleges ellenőrzésre. Kidolgoztak új adóelkerülési módszereket, és nőtt az érdeklődés az adótervezés, azon belül is főként az offshore cégek iránt, bár sokkal többen egyelőre nem használják ezeket, mivel nem jelentenek gyógyírt minden problémára.
Vágólapra másolva!

Az APEH nagy erőkkel végrehajtott vagyonosodási vizsgálatainak hatására az adózók kezdik komolyan venni egyes szabályok betartását, jobban figyelnek például az ajándékozással kapcsolatos illeték-előírásokra, arra hogy bankszámláról bankszámlára utaljanak bizonyos ügyleteknél - véli Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Azok közül, akiknek félnivalójuk van, sokan fordultak adótanácsadókhoz, ügyvédekhez és felkészültek egy eseteleges vizsgálatra. Nekik nem akkor kell majd nekiállni kölcsönpapírt gyártani, amikor a revizorok ellenőrzést indítanak. Természetesen új "védelmi" technikákat is kidolgoztak: az adózatlan forrásból származó pénzt már előre letisztázza az adózó egy kölcsönügylettel, és bízik a szerencsében, vagyis abban, hogy az elévülési idő leteltéig nem vonják vagyonvizsgálat alá.

Ebben az esetben az APEH már nem firtathatja, hogy honnan is származott a pénz, illetve a kölcsön miből került visszafizetésre. Ha az elévülési időn belül kopogtat az ajtón az adóhatóság, akkor a kölcsönadó a szerződésben szereplő összeget odaajándékozza az illetőnek, aki ebből visszaadja a kölcsönt. Ebben az esetben persze ki kell fizetni az ajándékozási illetéket, de az még mindig kevesebb, mint a feltárt adóhiány után fizetendő bírság és késedelmi kamat - tette hozzá Zara László.

Terjed az adótervezés

Még mindig nagy a vagyongyarapodási vizsgálatokkal kapcsolatos érdeklődés - véli Kocsis Zoltán. A Vilmányi Ügyvédi Iroda tanácsadója hozzátette: csak a vagyonosodási vizsgálat kifejezésre tavaly, szeptember végéig több mint 26 ezren, míg idén, eddig közel 16 ezren kerestek rá a legnagyobb keresőben és irodájukban az adózói megkeresések száma is nagyságrendileg hasonlóan alakult.

Sokan azért jönnek, mert megkapták a vizsgálatra szóló "behívót", mások pedig most jutottak el odáig, hogy foglalkoznának a megelőzéssel, például mert az ismeretségi körükben is előfordult ez a probléma. Kocsis Zoltán tapasztalatai szerint jellemzően a vizsgálatok megindulásával egyidejűleg kezdenek el "kapkodni" a vállalkozók, de sokan szeretnének adót tervezni.

Az offshore cég az adóoptimalizálás csak egy esetleges eleme lehet, de nagyon sok tévhit él ezzel kapcsolatban a vállalkozókban, mivel az interneten általában csak megtakarításról szóló tájékoztatót találnak, sőt, sokszor bűncselekmény elkövetésére ösztönző, megtévesztő leírásokat - figyelmeztet Kocsis Zoltán. A közgazdász hozzátette: az például a pénzmosás kategóriájába tartozhat, ha valaki "fekete" pénzeket fizet be egy offshore cég számlájára, majd az összeget kölcsönként kihelyezi egy magyar cégbe.

Bűncselekményt követhet el az is, aki valótlan, meg nem történt gazdasági események realizálására használja a céget, és áfacsalást követhet el, ha egy cégvezető a Magyarországon értékesített termék, vagy nyújtott szolgáltatás teljesítési helyét más állambeliként szerepelteti, és ennek megfelelően állítja ki a gazdasági eseménnyel kapcsolatos számlát. Annak viszont nincs akadálya, hogy egy külföldi cég a magyar adóhatósághoz bejelentkezve végezze tevékenységét Magyarországon, természetesen a magyar adózási és számviteli szabályoknak megfelelően - tette hozzá Kocsis Zoltán.

Megugrott az offshore cégek iránti érdeklődés

A közgazdász szerint semmiképpen nem javasolható offshore megoldás olyan cégtulajdonosoknak, akik vállalatánál az egyébként kötelező adminisztrációval is gondok akadnak, és csak egy egyszeri, gyors megoldást szeretnének anélkül, hogy energiát fektetnének a megoldásba, tekintettel arra, hogy az offshore társaság legális működtetése kiemelkedő fontosságú. Ezzel egyetért Kiss László, az offshore-tanácsadással és cégalapítással foglalkozó Crystal WorldWide szakértője is, aki szerint sajnos a konkurens társaságok és az ügyvédek között is akad olyan, aki partner az illegális megoldásokban.

Néhány éven belül azonban, Kiss László szerint visszaszorulhatnak az ily módon használt cégek, általános gyakorlattá válhat az offshore cégek tartalommal való megtöltése, és jóval ritkábban fordul majd elő, hogy a tulajdonosaik semmibe veszik a magyar szabályokat.

Vagyonosodási vizsgálatok alakulása az első háromnegyed évben

Vizsgálatok száma(darab)

Megállapított adókülönbözet (millió forint)

Folyamatban lévő

4975

30 903

Jogerős

5430

19 560



Forrás: APEH

Az érdeklődés egyébként megugrott az offshore cégek iránt, de az alapítások száma nem nőtt lényegesen. Egy ilyen konstrukció a múltban feketén szerzett jövedelmet tisztárra mosására nem alkalmas, csak a jövőbeni adóterhek minimalizálására. Döntő részben még mindig a vállalkozások, illetve a multinacionális cégek felsővezetői használják az offshore megoldásokat, de magánszemélyként is egyre többen élnek ilyen lehetőségekkel vagyonmegőrzési céllal, az öregedő vállalkozói réteg egy része ugyanis ilyen formában intézkedik az örökösödési ügyeiről - mondta Kiss László.