Gráf: a mezőgazdaság védett a válság ellen

2009.02.10. 15:01

A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart más ágazatoknál kevésbé érinti a jelenlegi gazdasági válság, mert a magyar élelmiszereknek megvan a piacuk, és így az ágazatban kevésbé eshet vissza a termelés - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten egy szakmai konferencián.

Ennek feltétele azonban Gráf József szerint, hogy az ágazat megfelelő módon finanszírozott legyen. Erre több terve is van a tárcának, de ezeket nem részletezte, mondván: kormánydöntés szükséges hozzá.

Jelezte ugyanakkor, hogy a múlt évben január és november között a magyar agrárágazat kivitele 4,6 milliárd eurót tett ki. A behozatal 3,2 milliárd euróra rúgott. A pozitív szaldója így 1,6 milliárd euró.

Tájékoztatása szerint a magyar áruk árnövekedése lényegesen meghaladta az import áruk árnövekedési arányát. A magyar kivitelre szánt áruk ára tavaly átlagosan 24 százalékkal emelkedett, míg az import árukért csak 12 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Új piacokat kell szerezni

A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar áruk döntő hányada az Európai Unióba megy, ám a harmadik országok piacain is ígéretes a fejlődés. Példaként említette az orosz piacot, ahol az utóbbi időben 20-30 százalékos növekedés évente. Fontos piac lehet Gráf József szerint még Ukrajna és Japán, de sok magyar árut lehet elhelyezni Horvátországban, és egyre többet Romániában is.

Gráf József jelezte: az agrárgazdaság sikere enyhítheti ugyan az országot sújtó gazdasági válságot, de meg nem oldhatja, mivel az agrárium részesedése az ország GDP-jéből csupán 4,5 százalék körüli.

Gráf József beszámolt arról, hogy akár már a jövő hét csütörtökén megállapodás jöhet létre arról, hogy a magyar élelmiszeráruház-láncokban a polcokra kerülő termékek legalább 80 százaléka magyar eredetű legyen. Az agrártárca vezetője szerint már csak egyetlen vitás pontban egyeztetnek a szakértők, a kereskedelmi visszatérítések kérdésében kell még több dolgot tisztázni, és akkor pont kerülhet a megállapodásra.

Indul a magyar áruk web-áruháza

A rendezvényen elhangzott: várhatóan március elsején elkezdi működtetni a magyar áruk web-áruházát a Prémium Hungaricum Egyesület. Ments András szakmai projektvezető elmondta: ezzel a könnyebb piacra jutást szeretnék biztosítani a magyar élelmiszeripari kis- és középvállalkozásoknak.

Újságírói kérdésre a konferencián Ments András közölte: jelenleg már tesztüzemben működik a szolgáltatás, amelynek 14 cég a tagja. Egy heti készlettel rendelkeznek átlagosan a szállítók, ami 15 millió forintos árukészletet jelent. Az árukat egy fővárosi XXII. kerületi logisztikai központban tárolják, innen kaphatja meg a megrendelő, ha kifizette a megrendelt árut. A szakember szerint a szolgáltatás akár egy éven belül is nyereségessé válhat.