Ömlik a pénzverdéből az új 200 forintos

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a kétszázas érme tömeges gyártása. A kétféle fémből álló érméből év végéig 71 millió készül, ebből 15,5 millió darabot már le is gyártott a Magyar Pénzverő Zrt. Az érmét először június közepén lehet majd kézbe venni - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.
Vágólapra másolva!

A 200 forintos érme bimetál, azaz két eltérő, kívül sárga, belül ezüstszínű fém ötvözetéből készül. A külső (sárga) gyűrű 75 százalékban rézből, 21 százalékban cinkből, 4 százalékban pedig nikkelből készül. Ugyanebből az ötvözetből készülnek 5, illetve 20 forintosaink.

A belső (szürke) mag 75 százalékban rézből, 25 százalékban pedig nikkelből áll. Az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja. A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd - fogalmaz a jegybank.

Az érme 2009. június 15-én kerül forgalomba, a kétszáz forintos bankjegy pedig 2009. november 15-éig még törvényes fizetőeszköz marad. A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.

A jelenleg forgalomban lévő 200 forintos 12 évig volt forgalomban. A Magyar Nemzeti Bank 1997-ben kezdte meg egy teljesen új bankjegysorozat kibocsátását. A 7 címletből álló bankjegycsalád utolsó - egyben legmagasabb - címlete, a 20 ezer forintos, 2001 februárjától van forgalomban. A legalacsonyabb címlet pedig a most búcsúzó 200 forintos.

A szóban forgó sorozatban kibocsátott bankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképei láthatók, a bankjegyek hátoldalán hozzájuk kapcsolódó történelmi színhelyek jelennek meg. A bankjegysorozat valamennyi címletének mérete azonos, (154x70 milliméter.)