Elbocsátásokra számítanak a cégvezetők

Megtorpant a feldolgozóipar fejlődésének elmúlt hónapokban tapasztalt gyorsuló növekedési üteme: a Beszerzési Menedzser Index júniusi értéke 51,8 pont volt, ami 3,2 százalékpontos visszaesés a májusihoz képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. Az index értékének csökkenése a korábban induló nyári szezonra is utalhat.

A felmérés részindexeinek többsége kisebb, mint egy hónappal korábban volt. Ez alól kivételt a beszerzési árak, az export és az import részindexek mutatnak.

Az 50-es értékű júniusi termelési index a részindexek között a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal csökkent egy hónap alatt. A beszerzési árak múlt havi mérsékelt növekedési üteme felgyorsult: az index 4,5 százalékponttal, 55-re nőtt júniusban. A foglakoztatási részindex 1,5 százalékponttal 47-re csökkent, vagyis további elbocsátásokat terveznek a cégvezetők.

Az ágazati indexek közül a legnagyobb növekedés ebben a hónapban a nem fém ásványi termékek iparágat jellemzi, és tovább nőtt az élelmiszeripar teljesítménye is.