Ötödével bővül a kivitel

A kivitel 19, a behozatal 16 százalékkal bővült az első negyedévben, éves összevetésben - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A hivatal korábbi közlése szerint a külkereskedelmi deficit - a becsült adatokkal kiegészítve - 766,5 millió euró volt az egy évvel korábbi 906,3 millió euró után.

A forintárszint az exportban 2, az importban 2,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami a cserearány kismértékű romlását jelentette - olvasható a KSH jelentésében.

Az exportból 63 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26 százalékkal bővült az első negyedévben, éves összehasonlításban. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unióba irányult; itt a forgalom 22 százalékkal nőtt.

A behozatal volumene összességében 16 százalékkal nőtt egy év alatt. A gépek és szállítóeszközök behozatala az átlagosnál nagyobb mértékben, 20 százalékkal nőtt. Energiahordozókból a 2003. január-márciusi importtal közel azonos volumenű forgalom bonyolódott le, ezen belül a földgáz behozatala csökkent, míg a kisebb forgalmi súlyú elektromos energiáé jelentősen nőtt.