Már csökken az infláció

Júniusban havi összevetésben 0,1, éves összehasonlításban 7,5 százalékos volt az infláció - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Elemzők 7,6-7,8 százalékos éves pénzromlási ütemre számítottak, májusban pedig - eddig az idei legmagasabb mértékű - 7,6 százalékos volt az éves árszínvonal-emelkedés.

Az első félévben tavaly decemberhez képest 5,2 százalékos volt az infláció, amelynek valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták. Júniusban az éves maginfláció 6,1 százalékos volt - olvasható a közleményben.

Júniusban éves szinten az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal emelkedtek, amire két éve nem volt példa. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a liszt, dara 32, a tojás 25, a cukor 21, a kenyér 17, a péksütemény 16, a sertéshús 15, a cukrászáru, fagylalt és az eszpresszókávé 13-13, az éttermi, a munkahelyi és az iskolai étkezés egyaránt 10 százalékkal drágult. Csökkent viszont a tej (3%), a kávé és a szalonna (2-2%) ára.

A tartós fogyasztási cikkek árai átlagosan nem változtak 2003. júniushoz viszonyítva. Az átlagosnál kisebb mértékben drágultak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok. A szolgáltatások az átlagot kis mértékben meghaladó, 7,6 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés 16, a szemétszállítás 15, az oktatási szolgáltatás 14, a társasházi közös költség 13, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a testápolási szolgáltatások és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése az átlagosnál jelentősen magasabb volt: az elektromos energia 22, a vezetékes gáz 18, a dohányáruk 17, a távfűtés pedig 13 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK