Kisebb a vártnál az államháztartás hiánya

2004.08.05. 17:08

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első hét hónapban kedvezőbb lett az előzetesen vártnál: a július végi hiány 1072,3 milliárd forint lett, ami 57 milliárd forinttal kevesebb a prognózisnál. GDP-arányosan mérve a héthavi hiány 5,2 százalékos - áll a Pénzügyminisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A vártnál kedvezőbb hiány nagyrészt a magasabb adóbevételeknek, ezen belül is az áfabevételeknek tulajdonítható, a szaktárca közleménye szerint. Ennek alapján a PM nem módosította az erre az évre kitűzött államháztartási egyenleg célját.

A júliusi hiány is kisebb a vártnál

Az államháztartás hiánya júliusban 32,1 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 7,3 milliárd forintos deficittel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 38,5 milliárd forintos hiány, míg az elkülönített állami pénzalapokban 13,7 milliárd forintos többlet keletkezett. Mind a három alrendszer egyenlege kedvezőbben alakult a prognózisnál.

50 milliárd forint plusz áfából

A központi költségvetés bevételei összességükben mintegy 53 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több adónem bevétele túlteljesült: a legnagyobb eltérést az áfa bevételek 50 milliárd forintos, vártnál nagyobb többlete jelentette. Ennek fő oka az volt, hogy több ágazat a vártnál magasabb áfát fizetett be, míg a visszautalások a várakozásoknak megfelelően alakultak.

A központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei mintegy 9 milliárd forinttal maradtak el a várakozásoktól. Az elkülönített állami pénzalapoknál 2,7 milliárd forintos bevételi többlet keletkezett, melynek jelentős részét a Munkaerőpiaci Alap vártnál magasabb járulékbevételei és a szakképzési hozzájárulás többlete eredményezte.

6,4 milliárddal több kiadás a tervezettnél

A központi költségvetés kiadásai összességében 6,4 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. A központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai 5 milliárd forinttal, a lakástámogatások mintegy 3 milliárd forinttal magasabbak a vártnál, azonban több kisebb kiadási tétel kedvezőbben alakult, közölte a PM.

Az elkülönített állami pénzalapok kiadási közel 2,6 milliárd forinttal alacsonyabbak, melynek oka a Munkaerő-piaci Alapnál a foglalkoztatási támogatások kiutalásának elmaradása, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál a kutatási támogatások finanszírozási tervtől való eltérése - áll a közleményben.