Térképen a kormány 130 milliárdja

Orbán Viktor, Audi gyárlátogatás, Győr
Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben több mint 130 milliárdot költött a kormány különböző cégek és vállalkozások támogatására. A kiosztott pénz évről évre növekszik, de az új munkahelyek száma nem egyenes arányban követi ezt. Egyre drágább idecsábítani a befektetőket, hiszen annál több pénzt kell adnunk, minél inkább visszaesik a versenyképességünk a környező országokhoz képest.
Vágólapra másolva!

Összesen 133 milliárd forintot osztott szét a kormány 2010 és 2014 között, ebből papíron 41 812 munkahely jött létre a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint. Tehát egy munkahely 3 187 844 forintba került átlagosan a költségvetésnek, de ez a szám láthatóan növekszik. Nézze meg, hogy hova ment az állam pénze. A megyékre kattintva részletesen is megnézheti, hogy milyen cégek kaptak állami támogatást. Az egyedi kormányzati döntés alapján eldőlt támogatások ki-be kapcsolásával láthatja, hogy milyen eloszlásban kapnak pénzt egyes területek.

Hova jutnak a támogatások?

Normális pénzt adni a fejlesztésekért

Nemcsak Magyarországon, de az egész világban is megszokott, hogy egy ország a költségvetéséből pénzt ad egy-egy beruházás megvalósításáért, ezek a befektetések hosszú távon megtérülhetnek. A kormányoknak úgy kell döntéseket hozniuk, hogy a beruházás megvalósulása után visszajöjjön a befektetés a plusz adóbevételekben és a kiadáscsökkenéssel. Egyik oldalon ott vannak a cégeket terhelő és a munkabérek után fizetendő adók, míg a másikon azok a juttatások, amelyeket nem kell kifizetniük a munkahelyet találó emberek számára. Gond csak akkor van, ha rövid távú politikai érdekek miatt ezzel próbálják meg felpörgetni a gazdaságot.

Sok esetben a támogatás a versenyképesség ellensúlyozására szolgál. Hiszen a nagyobb vállalatok és a kisebb cégek, vállalkozások is szívesebben fektetnek be olyan országokban, ahol a gazdasági és politikai környezet stabil, a pénzügyi kilátások jók, kicsi a bürokrácia és korrupció.

Miniszteri szinten töredékről döntenek

A miniszteri szinten kiosztott támogatások összege 42 milliárd forint. A térképen jól látszik – ha kivesszük a kormányzati szinten adott támogatásokat –, hogy ezeknek az országon belüli eloszlása viszonylag egészségesnek mondható. Vagyis olyan szegényebb területekre jutott több pénz, mint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az összes új munkahelynek több mint a felét, közel 22 ezer munkahelyet teremtették ezek a kifizetések, és egy munkahely 1,9 millió forintba került átlagosan. A munkahelyekre kifizetett maximális támogatás 3 millió forint, de van, ahol már 45 ezer forintból is létrejött egy munkahely.

Orbán Viktor az Audi-gyárban Fotó: Bielik István - Origo

Sokkal több pénz van a kormány kezében

A kormányzati szinten eldőlt támogatások átlagos összege jóval magasabb. Az átlag is 1,5 milliárd, de az Audi már 17 milliárd fölött kapott a négy év alatt. Az egyedi kormányzati szinten kiosztott támogatások teljes összege 91 milliárd forint, összesen 19 879 munkahely létrehozását vállalták ezért a cégek. A fenti ábránkon jól látszik, hogy ez a pénz milyen aránytalanul oszlik el az országban. A nagy része olyan nyugati országrészekbe ment, amelyek nem mondhatók elmaradottnak. Összességében így kapta a legtöbb pénzt Győr-Moson-Sopron és Fejér megye.