Örökbe adná közös gyermekét a Nokia és a Simemens

Vágólapra másolva!
Kockázati tőketársaságokat környékezett meg a Siemens a Nokiával közös vállalatuk lehetséges eladásával kapcsolatban. Az ilyen tőkealapok azonban rendszerint az egész céget meg szokták venni, ez pedig nem valószínű, hogy tetszene a finn vállalatnak, amely szeretné magáénak tudni az egész Nokia Siemens Networksöt (NSN). De legalábbis ő szeretne maradni a legnagyobb tulajdonos. A finn technológiai óriásnak szüksége is lenne egy jól menő szegmensre, ugyanis a mobilpiacon még továbbra is vergődik az egykor szebb napokat megélt cég. Az NSN pedig épp az utóbbi időben vált pénzügyileg is nyereségessé.
Vágólapra másolva!

Kockázati tőke vagy állami pénz?

Kockázati tőketársaságokat keresett meg a Siemens, a Nokiával közös leányvállalatában meglévő részesedésének eladására, nyilatkozták nevük elhallgatását kérő források a Wall Street Journalnek. A német cég állítólag olyan óriás kockázati tőkealapokat környékezett meg, mint a Blackstone, a KKR, vagy a TPG, hogy hátha érdeklődnének a hálózati üzletágban működő Nokia Siemens Networks (NSN) iránt. Az ilyen tőkealapok rendszerint az egész céget szokták megvásárolni, ezért arra kisebb az esély, hogy csak a Siemens részét vennék meg.

Korábban a Nokia nézelődött különböző lehetőségek iránt, amivel ki tudná vásárolni német partnerének 50 százalékos részét. Ennek keretében a Nokia már megkereste a finn állami befektetési alapot, a Solidiumot is, hogy esetleg tudna-e segíteni a Siemens részének kivásárlásában. Ezt az esetleges verziót azonban több dolog is akadályozza, legfőképpen az EU versenyszabálya. Ugyanis egy ilyen akciót bújtatott állami segítségnek is minősíthetnek, ami ütközik az EU versenyjogával. Az egyelőre nem tiszta, hogy a Siemens mostani akciója milyen irányba mozdítja a vegyesvállalat sorsát, de mindenképpen egy új dimenziót ad a partnerek eddigi akcióihoz.

Áprilisban a két fél megegyezett abban, hogy mindkét társaság szabadon keresheti a lehetőségeket az NSN-ből való kiszállásra, anélkül, hogy azt a másik vállalat megvétózná. Azonban azt nem tudni, hogy a legújabb alternatívához (az NSN egy részének vagy egészének eladásához) mennyire fűlne a Nokia foga. Korábban a Siemens vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az NSN nem az a vállalat, amiben a német cég benne szeretne maradni, és úgy gondolják, 2013 lehet az az év, amikor ebből ki kellene szállnia a társaságnak.

Forrás: Origo

A Nokiának többet ér a cég

Mivel a Nokia a mobiltelefon üzletágban még továbbra is vergődik, ezért a finn cég szükségét érzi, hogy kivásárolja a Siemenst a közös vállalatukból, főleg úgy, hogy az NSN értéke az utóbbi időben növekedett. Korábban a két vállalat még meg akart szabadulni a közös leányvállalattól, de az egy milliárdos tőkeemelés és a költségcsökkentő intézkedések megerősítették pénzügyileg a közös céget. A megszorító intézkedéseknek köszönhetően a társaság eredményessége is javult. Idén összesen 17 ezer embert küldenek el, valamint folytatják több, nem kulcsfontosságú üzleteinek értékesítését.

Forrás: Origo

Habár 2007-es megalapításakor az NSN még nem tudott állandó profitot termelni, elsősorban az erős ázsiai versenytársak miatt, az elmúlt időszakban sokkal jobban megy a cégnek. A finn-német vállalat tavalyi negyedik negyedéves működési profitja már csaknem elérte a 250 millió eurót, habár az idei első negyedévben csak 3 millió eurót ért el a cég. Összességében azonban úgy tűnik beértek a társaságnál véghezvitt költségcsökkentési reformok.

Ha a kivásárlási törekvések meghiúsulnának akár a tőzsdére menetel is lehetséges opció volna. A Credit Suisse elemzői szerint pedig egyenesen az IPO lenne a legjobb megoldás a Nokiának. Számításaik szerint ugyanis egy tőzsdei bevezetéssel, olyan 7,1-7,5 milliárd eurót is érhetne a cég. Ellenben, ha felvásárlásra kerülne a sor, akkor csak 4-5 milliárd eurót adhatnak a társaságért.

A hírekre a Nokia árfolyama 5 százalékkal ugrott, míg a Siemens nem mozdult túlságosan a pénteki kereskedésben, minimális mínuszban van.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo