Úgy tűnik, Szaúd-Arábia elhalasztja a szuperüzletet

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Minden valószínűség szerint Szaúd-Arábia ki fogja tolni a sokak által nagyon várt szuperüzletet, és 2019-ig nem viszik tőzsdére a Saudi Aramco olajóriást. Az elemzők szerint ez teljesen racionális döntés lenne az olajállam részéről.
Vágólapra másolva!

Az olajpiaci elemzők szerint teljesen érthető lenne az Aramco kezdeti nyilvános részvénykibocsátásának (IPO) elhalasztása, tekintve, hogy az olaj hordónkénti ára várhatóan megüti majd a 80 dolláros szintet is – írja a CNBC.

Eredetileg az volt a terv, hogy a világ egyik legértékesebb cégének tartott Saudi Aramco részvényeinek egy részét az idei év második felében dobják majd piacra, de a szaúdi vezetés korábban is jelezte, ők nem rohannak, és a piaci helyzettől teszik függővé az időzítést.

Új gazdasági modell

Noha az időponttal kapcsolatos kérdések, úgy tűnik, eldőltek,

még mindig nem világos, mely nemzetközi börzéken dobják majd piacra az Aramco papírjait.

A jelenlegi állás szerint elsődlegesen a szaúdi tőzsdén futtatnák meg a részvényt, de aztán kilépnének vele a nemzetközi porondra is. A hírek szerint New York és London egyértelműen versenyben van, de Kína és Hongkong is rendszeresen felmerül. Kína egyébként éppen nemrég húzott igen érdekeset az olajpiacon.

Még várniuk kell a befektetőknek a nagy üzletre Forrás: AFP/Ian Timberlake

A szaúdi kivárás pedig teljesen logikus, mivel az ország fő célja egyrészt az olajpiaci stabilitás, másrészt az ország bevételeinek diverzifikálása, és ezzel együtt az olajfüggőség enyhítése. Utóbbinak látszódnak is az eredményei, mivel

Szaúd-Arábia állami bevételeinek tavaly már 39 százaléka nem olajból származott, ami 10 százalékos növekedésnek számít a megelőző évhez képest

– hangsúlyozta Fadi Arbid, az Amwal Capital Partners vezető befektetője.

Stratégiai kivárás

Mindemellett a Bloomberg információ szerint a szaúdi tőzsde (Tadawul) részben azért tolja ki az IPO időpontját, mert

meg akarják várni, amíg az ország megkapja a feltörekvő piaci minősítést.

Ez júniusban történhet még, és a remények szerint a kedvező döntés felpörgeti majd a kereskedést, és ezáltal az értékeltségeket is.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Az ezzel összefüggő várakozások pedig eddig is segítették a szaúdi tőzsdét. Önmagában a tény, hogy az MSCI és a FTSE Russel várhatóan feltörekvő piaci kategóriába rakja az országot,

hozzájárult ahhoz, hogy a Tadawul vezető indexe 15 százalékot izmosodjon ebben az évben

– az MSCI feltörekvő piaci indexe 0,1 százalékot esett ugyanebben az időszakban. A felminősítés ezzel együtt, az elemzők szerint, 41 milliárd dollárnyi külföldi tőkét vonzhat a szaúdi piacra.