Nyakunkon a 100 dolláros olajár?

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Miközben az olajár egyre lendületesebben áll talpra, az olajpiaci nagyvállalatok nyereségei pedig folyamatosan bővülnek, a Goldman Sachs szerint a szektor egy új korszakba léphet a beruházások terén.
Vágólapra másolva!

Bár az olaj hordónkénti ára egyre emelkedik, az olajszektorban új korszak kezdődhet – mondja a Goldman Sachs egyik elemzője. Michele Della Vigna a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a 2000-es évek elején tapasztalt bővülés után az új időszakot az „önkorlátozás” jellemezheti a nagyberuházások terén.

Valójában egy beruházási konszolidációról van szó, aminek következtében a kitermelési rés miatt igencsak szűk piac várható a 2020-as években. Miközben tehát az olajár fokozatosan erősödik a hosszú ideig tartó gyengélkedés után,

továbbra is érezhető lesz annak hatása, hogy a cégek visszafogták a beruházásaikat.

Ez pedig egyes elemzők szerint hosszabb távon negatívan érinthetik az iparágat és a fogyasztókat is.

Szükségletek és stratégiák

A Goldman szakértője kiemelte, bár az olajpiaci kereslet csúcsát már legalább 10-15 éve magunk mögött hagytuk, a világnak még mindig szüksége van a kitermelés növelésére.

Az egyik probléma az, hogy jelenleg az iparág beruházásai alapvetően rövidtávúak.

Csupán az úgynevezett „hét nővér”, vagyis a világ hét legnagyobb olajcége (mint a Shell, a Total vagy a BP) gondolkodik hosszú távú projektekben. Ebben a környezetben pedig a globális olajpiac erősen rá lesz szorulva az OPEC beruházási kapacitásaira és a szervezet kitermelés-növelésére.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Az OPEC azonban egyelőre az olajár emelkedésében érdekelt. Korábban is szóltak hírek arról, hogy a szervezet tulajdonképpeni vezetője,

Szaúd-Arábia titkon 80, vagy akár 100 dolláros olajárban is reménykedik.

Ez nem lenne teljesen logikátlan, hiszen egyrészt továbbra is erős a verseny a szervezet kitermelés-csökkentési megállapodásához nem csatlakozó szereplőkkel (például az USA palaszektorával), másrészt a szaúdiaknak konkrét üzleti érdeke is fűződik a magasabb olajárhoz.

Nem véletlen, hogy éppen nemrég látott napvilágot, hogy a szaúdi tőzsde, a Tadawul, várhatóan 2019-re halasztja a Saudi Aramco állami olajóriás részvényeinek tőzsdére vitelét, mivel a vezetés hajlandó kivárni egy kedvezőbb környezetet.

Ha pedig az olajár emelkedik, az jó a szaúdiaknak, mivel magasabb értékeltséggel tudják piacra dobi az Aramco papírjait.

Ráadásul az is világos, hogy Szaúd-Arábia (és az OPEC) hosszú távú szövetségre törekszik Oroszországgal annak érdekében, hogy stabilan, vagyis kontroll alatt tartsák az olajárat.

Szárnyaló olajprofitok

Mindeközben a nagy olajcégek eredményei igen szépen alakultak, köszönhetően nagyrészt az emelkedő olajárnak.

A Shell 42 százalékos profitnövekedésről jelentett az első negyedévre, de a francia Total is lenyomta az előzetes profitvárakozásokat, és 2,9 milliárd dolláros eredményt hozott össze.

Az sem mellékes, hogy a vállalat cash flow-ja éves alapon 50 százalékkal bővült.

A már meglévő számok alapján Della Vigna arra számít, hogy a jövő héten jelentő BP szintén hasonlóan kedvező eredményeket tesz közzé. Emellett kiemelte, a legnagyobbak számára a 2018-as év várhatóan évtizedes távlatban is a legjobb szabad cash-flowt produkálja majd.