Így menekülhet meg az olajpiac

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ha tartós marad az amerikai palaolaj-kitermelés növekedése, az ellensúlyozhatja a globális olajpiaci nehézségeket a következő hónapokban. Az USA ezzel egy időre stabilizálhatja a kitermelési gondokkal küszködő iparágat.
Vágólapra másolva!

Az olajpiaci hangulatot manapság a keresleti oldal fejleményei határozzák meg, ahogy a befektetők aggódnak a kereskedelmi háború eszkalálódása, a török válság továbbterjedése vagy az amerikai dollár erősödése miatt.

Mindeközben viszont sokkal kevesebb hangsúlyt kap a kínálati oldal, ahol szintén igen érdekes változások mennek végbe. Főleg, hogy

a kitartóan erős amerikai palaolaj-kitermelés a következő hónapokban komoly segítséget nyújthat a piacnak

– írja a CNBC. Noha bőven vannak kockázatok az amerikai palaolaj szektorban, az iparág már jó ideje erősen támogatja a globális energiapiacot. Ráadásul ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat – mondta Stephen Brennock, a PVM Oil Associates olajpiaci elemzője.

A nagy hullámvasút

Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) múlt héten kiadott jelentéséből kiderült, hogy az USA nyersolajkészletei napi majdnem 4 millió hordóval bővültek az augusztus 10-ig tartó hét során – ezzel a teljes készletállomány elérte a 410,8 millió hordót.

Az amerikai palaolaj támogathatja meg a globális kínálatot Forrás: DreamsTime

Miközben a világgazdasági kilátások nem túl fényesek, az API jelentése elég volt ahhoz, hogy nyomást helyezzen az olajárra. A jelentés következtében a Brent és a WTI típusú olaj egyaránt gyengüléseket mutattak. Ráadásul a pesszimisták nem veszik kellően figyelembe, hogy

az amerikai palaszektor ma jobb pénzügyi helyzetben van, mint bármikor korábban.

Vagyis az iparág előtt egyenes az út fölfelé – tette hozzá Brennock.

Az olajár egyébként közel 120 dolláros szintről kezdett összeomlani 2014 júniusában a gyenge kereslet, az erős amerikai dollár, valamint az amerikai palaolaj-kitermelés miatt. Ezt követően az OPEC először vonakodott közbelépni, majd a szervezet megállapodott a kitermelés csökkentésében, hogy stabilizálja az árfolyamot.

Kínálati zavarok

A jelenlegi környezet alapvetően azoknak kedvez, akik az olajár emelkedésére számítanak. A számos helyen fellépő kínálati zavarok ugyanis ma fontosabbak a befektetők szemében, mint az árcsökkenést támogató ellenoldali tényezők, például az OPEC és szövetségesei által megemelt kitermelés.

Komoly hiány lenne az amerikai olaj nélkül Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Középtávon a kulcskérdés az, hogy mennyi ideig lesz képes a gyors ütemben fejlődő amerikai kitermelés ellensúlyozni a világ más tájairól érkező kínálati zavarokat – hangsúlyozta Harry Colvin, a Longview Economist igazgatója és vezető közgazdásza. A szakértő szerint ugyanis

az amerikai kitermelés nélkül a világ kínálati hiánya nagyjából napi 5,3 millió hordóra emelkedne a következő öt hónap során.

Mindazonáltal Colvin úgy látja, komoly stabilitást jelent, hogy az amerikai olajkínálat se politikai tényezőktől nem függ, se az idősödő olajmezők nem befolyásolják negatívan – szemben a világ más nagy kitermelőivel, ahol mindkét tényező súlyos problémát jelent. Következésképpen a szakember szerint az amerikai kitermelés a következő hónapokban teljesen reálisan képes lehet kitölteni a kínálati rést.