Kilőhetnek a hozamok, most kell kitartani a részvények mellett?

2019.01.15. 15:32

A befektetőknek érdemes kitartaniuk a részvénypiacok mellett, függetlenül a kockázati étvágytól – mondja a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító UBS. A pénzintézet szerint ugyanis a félelmek ellenére is lehet még pénzt keresni a részvényekkel.

Az elmúlt hónapok jelentős kilengéseket hoztak a piacokon, a befektetők pedig elkezdték újrapozícionálni a portfólióikat. A háttérben elsősorban a lassuló globális növekedés, illetve a fokozódó bizonytalanság állt. Ennek eredményeként sokan megfontolták, érdemes lehet most kiszállni a részvényekből, és átnyergelni a készpénzre, még mielőtt beütne a recesszió. A világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító UBS elemzői szerint azonban most még jól járhat, aki kitart a részvények mellett – írja a CNBC.

Olyannyira, hogy a pénzintézet vezető befektetője,

Mark Haefele szerint a kockázattűrő képességtől függetlenül is érdemes megmaradni a részvényeknél. Ennek oka, hogy a szakember szerint a recesszió előtti 6-18 hónapban lehet a legnagyobb hozamokat elérni, mert ilyenkor a gazdaság még elég jól teljesít.

Aki menekül, kimarad

Hozzátette, jó példa erre, hogy aki a karácsonyi eladási hullám idején megszabadult a részvényektől, az lemaradt az azt követő 10 százalékos januári amerikai raliról. Ráadásul a szakember szerint ebben az évben nem is várható recesszió, a vállalati eredmények előtt pedig van még növekedési tér, noha kevesebb, mint korábban.

Ezzel együtt Haefele jelezte, a UBS jelenleg globális viszonylatban tekint a részvénypiacokra, ami azt jelenti, hogy kellő diverzifikációt javasol az ügyfeleinek annak érdekében, hogy védve legyenek a hazai kockázatok ellen. Az elemző szerint nemcsak az lehet hiba, ha valaki egyes régiók papírjaira koncentrál kizárólagosan, de az is, ha a portfóliók szektorálisan nem kellően diverzifikáltak.

A UBS szerint most még le kell csapni a részvényekreForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az egyes területeket nézve Ázsia különösen izgalmas lehet manapság, ahol a UBS kimondottan kedveli Kínát, Szingapúrt, Dél-Koreát és Indonéziát. Az elemzők elkerülnék azonban Hongkongot, Tajvant, Malajziát, valamint a Fülöp-szigeteket.

Kilőhetnek a hozamok

Ha ma valaki figyelembe veszi a vállalati fundamentumokat, a továbbra is pozitív növekedési rátákat, valamint a folyamatban lévő kínai gazdasági élénkítést, akkor

a UBS szerint az idei évben 12-15 százalékos részvénypiaci hozamokra lehet számítani.

Van azonban egy nagyon fontos tényező, amely lefelé ható kockázatot jelent, ez pedig az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség. Ez ugyanis a UBS szakértői szerint alapvetően fogja meghatározni például Ázsia jövőjét nem csak 2019-ben, de a következő években is.

Mindazonáltal a pénzintézet alapvető forgatókönyve szerint a felek közti tárgyalások sikeresek lesznek, és a UBS-nél nem számítanak a konfliktus további eszkalálódására. A mögöttes feszültségek azonban továbbra is fennállnak. Következésképpen a legvalószínűbb az, hogy az USA és Kína között további összecsapások és tárgyalások várhatók a következő években.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK