Vágólapra másolva!
Történelmi napként vonul be 2015. január 15. a pénz és tőkepiacok könyveibe, hiszen egészen elképesztő mozgásokat láthatunk szerte a világban.
Vágólapra másolva!
  • Ahogyan arról már beszámoltunk, azzal, hogy elengedte a frank árfolyamot a svájci jegybank hatalmas lavinát indított el a devizapiacon. Másodpercek leforgása alatt erősödött brutálisat a frank gyakorlatilag minden devizával szemben, a forint pedig úgy zuhnat, mint a kő. A reggeli 265 közeli szintekről percek alatt közel 380-ig gyengült a CHFHUF árfolyam. Azóta kicsit vissza korrigált a forint is, jelenleg 315 körül ingadozik a jegyzés.
  • De nem csak a devizaárfolyamok őrültek meg, a svájci tőzsdeindex járt már 13 százalék feletti napon belüli mínuszban is (1989 óta a legnagyobb napon belüli zuhanás), mivel az erős frank a nagy exportőr cégeknek káros, így szinte nem volt olyan nagy cég, amely ne lett volna 10 százalék feletti zuhanásban. Bár délutánra néhány százalékot lefaragtak ezekből az esésekből, még mindig nagy a mínusz a zürichi parketten.
  • Csak egy kis adalék még az őrült mozgásokhoz. A zürichi tőzsdén például a Credit Suisse bankház részvénye több mint 10 százalékkal esik, de a New York-i tőzsdén 3 százalék feletti pluszban áll, méghozzá azért, mert a frank a dollárral szemben 16 százalékkal erősödik napon belül.
  • A hírekre az OTP árfolyama is beszakadt, és járt már 3400 forint alatt is, ami 2012. júliusi mélypontokat jelentett. Ráadásul ehhez délután kiemelkedő, 12 milliárd forintos forgalom párosul.
  • A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pedig valósággal megőrültek. A nap eleji 1 százalékos pluszokból óriásit zuhnatak a bejelentés után, majd ezt követően ismét pluszba ugrottak, hogy ezt a mutatványt mégegyszer megismételjék. Jelenleg 0,6-1,9 százalékos pluszokat látni (értelemszerűen ez a zürichi tőzsdére nem vonatkozik).
  • A DAX index péládul a reggeli emelkedéséből 3 százalékos mínuszba is csúszott (9650 pontig), hogy onnan délutánra 10 000 pontra ugorjon (a délelőtti mélypontokról ez 4 százalékos emelkedés).
  • Az USA-ban először a határidős indexek is vaskosabb mínuszt jósoltak, de nyitásra ezek eltűntek, míg a kereskedés elején 0,4 százalék körüli mínuszt látni.
  • Nem örülnek a befektetők a Bank of America negyedéves gyorsjelentésének, több mint 2 százalékos mínuszban nyitott ma az árfolyam. A tisztított negyedik negyedéves EPS 32 cent lett, míg az elemzői konszenzusában 31 cent szerepelt, ezzel együtt éves alapon kétszámjegyű százalékos visszaesést mutatott a profit, leginkább a kötvénykereskedési üzletág gyenge teljesítménye miatt.
  • Vártnál gyengébb lett a Citigroup negyedik negyedéves gyorsjelentése is, csak 6 centes lett a részvényenkénti nyereség, szemben a várt 9 centtel. Ebben ugyan szerepe van a 3,5 milliárd dolláros jogi költségeknek is, de a bevételek jóval a várt alatt maradtak. A részvény 1,8 százalékos mínuszban nyitott.
  • 50 dollár közelébe erősödött vissza az olaj a mai kereskedésben, így az elmúlt órákban remekül szerepel a fekete arany. Az arany szintén tartja jó formáját az utóbbi időben, ma 1 260 dollárnál is járt az árfolyam, de innen némileg korrigált, 1 255 dollárig. A jó hangulatban a réz 2,6 dollár közelébe tudott visszaerősödni.