Tojások aranyból, platinából, gyémántból

A Húsvét egyik nélkülözhetetlen kelléke a szépen kifestett tojás, amit a korán kelő urak kapnak jutalmul a kölnivel, esetleg szódavízzel tetten ért hölgyektől. E jeles hagyomány az uralkodócsaládok között is népszerű, ám a cár-, illetve királynék ahelyett, hogy nekiállnának a tojások pepecselésnek, egyszerűen rendelnek az udvari ékszerésztől néhány remekművet. Jelen összeállításunkban Peter Carl Fabergé ékszerész munkásság mutatjuk be, akinek a keze alól számtalan gyönyörűen kidolgozott húsvéti tojás került ki.

Az 1846-ban, Szentpétervárott született Peter Carl Fabergé az iskolák befejezése után bejárta egész Európát és nagy tapasztalatokat szerzett mind üzleti, mind pedig ötvösművészeti viszonylatban is. Az ifjú mester 1864-ben tért vissza Szentpétervárra és aranyműves apja üzletében kezdett el dolgozni. Az 1869-es esztendőben sikerült a cégnek a cári család részére néhány igen érdekes tárgyat szállítania, majd 1872-ben Peter Carl Fabergé végleg átvette apja cégének irányítását. Szép, igényes munkái és eltökéltsége számos neves díjat hozott Fabergé számára.

Forrás: [origo]A mester különleges húsvéti tojásai - amelyek szokatlan igényességgel és kreativitással készültek - hamar a cári család, és az európai nemesség kedvenceivé váltak. Az első csodálatos húsvéti tojást a Fabergé 1885-ben készítette el. A tojás - amit Sándor cár rendelt feleségének, Maria Fjodorovnának - az Aranytyúkos tojás néven vonult be a történelembe. Az alkotás különlegessége, hogy az egész aranyból készült, a külső részét pedig fehér zománccal díszítették.

A tojás több meglepetést is rejtett, ugyanis belsejében egy többszínű aranyból készül tyúk volt található, aminek szemét két rubinkővel rakták ki. Az aranytyúk mellett a tojásba rejtették még a cári korona miniatürizált mását - amit természetesen aranyból készítettek el - és egy kis rubinból készített húsvéti tojást is. A kis húsvéti tojás és a korona az évek folyamán eltűnt. A több millió dollárt értékű tojás 1978-óta a Forbes-gyűjtemény része.

Forrás: [origo]1897-ben Carl Peter Fabergét a Svéd és norvég királyi ház, udvari aranyművesévé nevezi ki és még ebben az évben a Fabergé manufaktúra megalkotta talán legismertebb húsvéti tojását, a Koronázási tojást, amit II Miklós cár 1896 május 9-én történt beiktatásának emlékére készítettek.

A tojás felülete II Miklós koronázási palástjának színét utánozó citromsárga zománcot kapott, amit arany babérfüzérek hálóznak be. Akárcsak a tyúkos, a koronázásra készített alkotás is meglepetést rejtett: a tojás belsejében a koronázási hintó tökéletes mása található, amelyet George Stein ékszerész 15 hónapos munkával készített el. Az aranyhintó elkészítéséhez gyémántot, hegyi kristályt, rubint és eper vörös zománcot használtak. 1979 augusztusában a Koronázási tojás a Gyöngyvirágos tojással együtt 2,16 millió dollárért a Forbes-gyűjtemény tagja lett.

Forrás: [origo]A már fent említett Gyöngyvirágos tojást - amit II. Miklós cár ajándékozott az édesanyjának - 1898-ban készítette el Michail Perchin, aki időközben a Fabergé-manufaktúra vezetője lett. Az aranyból készült tojás felületét rózsaszín zománcozással díszítették, a gyöngyvirágok leveleit pedig zöld zománccal vonták be.

A tojás elkészítéséhez gyémántokat, gyöngyöket, hegyi kristályokat és elefántcsontot használtak fel. A tojásban elhelyezett meglepetés a Johannes Zehngraf által festett kis portré volt, amely II Miklós cárt, Olga és Tatjána nagyhercegnőket ábrázolta. A hármas portré egy kis elrejtett kar elfordításával pattant ki a tojásból.

Előző
  • 1
  • 2
Következő