A 24 karátos arany titka

A már 6000 éve ismert anyag háborúkat robbantott ki, életeket döntött romba, néhány szerencsést azonban mesésen gazdaggá tett. Az arany sárgás csillogása mindenkit pillanatok alatt megigéz. Az orvostudományban, az űrkutatásban, a kommunikáció területén és a számítástechnikában is lehet találkozni e nemes anyaggal, legfőbb felhasználási területe mégis az ékszeripar. Legújabb cikkünkből megtudhatják, hogy mit érdemes tudni az aranyról és a belőle készült ékszerekről.

Forrás: [origo]A sárgásan csillogó anyag nagyon sok fejtörést okozott már az emberiségnek, hiszen birtoklásáért nemegyszer háborúk is kirobbantak. Ezt a nemesfémet az emberiség már több mint 6000 éve ismeri. Az arany a rézzel és az ezüsttel egyetemben a felszínhez közeli rétegekben terméselemként viszonylag tiszta állapotban található meg, így kitermelésére még kezdetleges eszközökkel is lehetőség volt.

Az elsődleges lelőhelyek felkutatásához, valamint kiaknázásához azonban komoly technikai felkészültség szükséges, hiszen lényegesen nehezebb a vulkáni eredetű aranytartalmú kőzethez hozzájutni, mint a másodlagos lelőhelyeken - a patakok és folyók medrében - lévőkhöz. A fenti tény miatt feltételezik a kutatók, hogy az emberek először csak másodlagos lelőhelyekről jutottak aranyhoz. Az arany kibányászásához - dacára annak, hogy a természetben több helyen előfordul - óriási apparátusra és szakmai felkészültségre van szükség. Az arany egy unciájának (28,35 g) kinyeréséhez, megközelítőleg 3 tonna kőzetet kell megmozgatni.

Forrás:Kémiai anyagokra való kedvező reagálása, jó alakíthatósága és szép csillogása miatt az arany különösen alkalmas ékszerek készítésére. A mindennapi viselésre alkalmas arany ékszerek készítéséhez az aranyat más fémekkel kell ötvözni. Az ékszerszakma szereplői az állandó és ellenőrizhető minőségért általánosan elfogadott finomsági kategóriákat alakítottak ki. Az aranyból készült ékszerek finomságát a benne található színarany és ötvözőanyag arányában adják meg, a színaranyrészt véve 1000 ezreléknek.

A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak:

  • 1000 ezrelék = 24 karát
  • 916 ezrelék = 22 karát
  • 750 ezrelék = 18 karát
  • 585 ezrelék = 14 karát
  • 375 ezrelék = 9 karát
  • 333 ezrelék = 8 karát

Az aktuális aranytartalom mellett fennmaradó rész az ötvözőanyag előfordulását jelenti. Az ötvözőanyagoknak azonban nem csak és kizárólag a finomsági kategóriák meghatározásában van döntő szerepük, hanem bizony a kialakított ékszerek színét is ezek az ötvöző fémek határozzák meg. Elég csak arra gondolni, hogy a divatos fehérarany nem mindenkinek tetszik, ahogy a klasszikus szépségű vörösaranyat sem szereti mindenki.

Forrás:Bár a vásárlók számára természetes, hogy az üzletek polcairól a fenti két színben említett arany ékszerrel is találkozhat, azonban tudni kell, hogy a természetben az arany terméselemként kizárólag sárga színben fordul elő. A fehérarany, vörösarany vagy zöldarany színei az ötvözőanyagok miatt alakulnak ki. A fehér színhez az aranyat nikkellel, palládiummal, cinkkel és rézzel kombinálják. A vörös szín eléréséhez az ötvösök a rezet használják ötvözőanyagaként, míg a zöldaranyhoz ezüstöt, rezet és cinket használnak.

Az aranyból készített ékszerek áraiban való kiigazodás megkönnyítésére négy fontos tényezőt kell mindig mérlegelni:

  • a megvásárolni kívánt ékszer finomsága
  • az ékszer designja
  • a készítő esetleges referenciái
  • az ékszer súlya

Forrás: [origo]Az aranyból készült ékszerek csodálatos csillogását nagyon sokáig lehet élvezni, de ehhez néhány nagyon fontos alapszabályt mindenképpen be kell tartani. Az ékszereket lehetőleg óvni kell mindenféle komoly szennyeződéstől és fokozottan oda kell figyelni az erős kozmetikumok használatára is. Nem érdemes az ékszereket szappannal és csapvízzel tisztítani, mert ezek az anyagok tompa fényt adnak ezeknek az amúgy csillogó tárgyaknak.

Az ékszerek tisztítását minden esetben szakemberre kell bízni. Az ötvösök speciális ultrahangos tisztítógépet használnak, amellyel az ékszerek tisztításakor a legjobb hatásfok érhető el. Minden esetben óvni kell az ékszereket az erős fizikai hatásoktól, hiszen azok puha nemesfémből készülnek, ezért igen sérülékenyek lehetnek.

(Órák Világa)