Megkezdődött a 2011-es költségvetés parlamenti vitája. Az első tárgyalási napon felszólalt a törvényjavaslatot előterjesztő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint van mit javítani a büdzsén, a Költségvetési Tanács elnöke "meztelen igazságról" beszélt, Mesterházy Attila szerint életveszélyes a költségvetési terv, az LMP-s Vágó Gábor pedig vudugazdaságot emlegetett - olvassa el a költségvetési vita első napjának eseményeit az [origo]-n!

12.04
Elkezdődött az ülés

A napirend előtti felszólalásokkal elkezdődött a parlament hétfői ülése, amelyben megnyílik a 2011-es költségvetés általános vitája is. Hétfőtől csütörtökig összesen 30 órát kapnak a képviselők a törvényjavaslat általános vitájára. Az első napon többek között a beterjesztő Matolcsy György miniszter, a szakbizottság tagjai, a frakciók vezérszónokai, illetve körülbelül 4 órakor Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel.

12.17
Négy nap alatt 1800 perc az általános vitára

Hétfőtől csütörtökig tart a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája, ami alatt a képviselőknek 1800 perc áll rendelkezésére. Ebből összesen 611 perc jut a Fidesznek, 289 perc a KDNP-nek, 362 az MSZP-nek, 322 a Jobbiknak, 205 az LMP-nek és 11 perc a független képviselőknek. Hétfőn a frakciókból csak a vezérszónokok szólalnak fel 30-30 perc időkeretben.

Hétfőn felszólal Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kopits György, a költségvetési tanács elnöke is. Mindkét szervezet kritikát fogalmazott meg a jövő évi költségvetés tervezetéhez: az ÁSZ első sorban az adóbevételek kockázataira hívta fel a figyelmet, a költségvetési tanács pedig azt kritizálta, hogy a magánnyugdíj-befizetések elvonásával foltoznak be lyukakat. A számvevőszék elnöke ráadásul nem csak a költségvetési javaslatot, hanem a másik kritikust, a tanácsot is kritizálta fogatlan oroszlánnak nevezve az intézményt. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint azonban nincs napirenden a tanács átalakítása.

12.45
Harrach a magánnyugdíjpénztárakat támadja

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a hétvégi tüntetés hírére reagálva szólalt fel napirend előtt, vagyis még a költségvetési vita előtt. A képviselő szerint Chilében 25 év megtakarítási időszak után sem voltak képesek fizetni a pénztárak, ezért a rendszer működőképességét kérdőjelezte meg.

13.05
Interpellációk a vita előtt

A költségvetés vitája előtt interpellációk és azonnali kérdések is elhangzanak. Molnár Csaba szocialista képviselő Sukoró-ügyben kérdezte a legfőbb ügyészt megkérdőjelezve, hogy az ügyészség egyenlő mércével mért, Szilágyi György jobbikos politikus pedig Biszku Béla kommunista belügyminiszter elleni nyomozásról kérdezett azt állítva, hogy szerinte a nemzetközi jogban lehetséges az utólagos felelősségre vonás.

13.28
Ellenzékit jutalmazott tapssal a Fidesz-frakció

Szabó Tímea LMP-s képviselő interpellációt intézett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a fogyatékos emberek életkörülményeinek javítását számonkérve. Bár Matolcsy helyett Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője válaszolt, Szabó Tímea elfogadta a választ maga is kiemelve, hogy nem szokásos magatartás ez egy ellenzéki képviselőtől. A Fidesz-frakció nagy tapssal jutalmazta a képviselőnőt.

13.40
Botka elutasítással segítené a lézerközpontot

Botka László szerint a pályázatok késedelme miatt késik a magyarországi lézerkutató-központ, a romániai és cseh társprojektek előrébb járnak. A szocialista képviselő azt kérdezte, hogy a kormány mikor írja alá a támogatási szerződést, mert enélkül nem fognak tudni pénzért pályázni a megvalósításért felelős szervezetek. Fónagy János fejlesztési minisztériumi államtitkár szerint nincs késedelem, Botka László azonban kiemelte, hogy november-decemberben szükség van már a támogatási szerződésre, s a döntés meghozatalára "felajánlotta segítségét" azzal, hogy nem fogadta el az államtitkár válaszát. A parlament fideszes többsége azonban szavazatával elfogadta azt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Botka László

13.59
Gyurcsány másodszor kérdezte volna Orbánt

Simon Gábor és Gyurcsány Ferenc szocialista képviselők is kérdezték volna Orbán Viktor miniszterelnököt, de Lezsák Sándor levezető elnök tájékoztatása szerint a kormányfő "halaszthatatlan közfeladatai" miatt nem volt jelen, ezért a kormányból más válaszolt volna. Egyik szocialista képviselő sem fogadta el a kijelölt válaszadó személyét. A felteendő kérdésekre harmadjára már válaszolnia kell a kormányfőnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Gyurcsány Ferenc csak Orbán Viktortól kérdezne

14.06
Heves vita végkielégítésről és alkotmányosságról

Lendvai Ildikó Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert kérdezte. Lezsák Sándor levezető elnök már belekezdett, hogy "miniszter úr halaszthatatlan közfeladatai..." - amikor Navracsics Tibor jelezte, hogy jelen van. Lendvai Ildikó a kormány képviselőinek kifizetett pénzekről és a végkielégítésekről kérdezte a minisztert, aki válaszában ellentámadásba kezdett és az elmúlt nyolc évet hozta fel ellenpéldaként. A vita hevességében a szocialista frakcióból folyamatos bekiabálás hallatszott, Navracsics Tibor érvére, hogy az előző kormányok miért nem adóztatták meg a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket, azt kiabálták be, hogy "mert alkotmányellenes".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lendvai Ildikó

14.18
Lázár János Vona Gáborral egyeztet - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője

14.55
Czomba Sándor: Senkit nem kényszerítünk vissza

Varga László szocialista képviselő kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszternek, amelyben azt állította, hogy mivel a jövő évi költségvetés stabilitását nagyrészt a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalépők vagyonából fedeznék, ezért "a választókra bízták a költségvetést". Érvelése szerint ez a "nemzeti zsarolás rendszere", mert ha nem lesz elég visszalépő, akkor az egész költségvetés is borulhat.

A miniszter nevében válaszoló Czomba Sándor államtitkár azt mondta, hogy "a vagyont nem éli fel a költségvetés", hanem alapba kerül. A politikus elmondta, hogy a visszalépésről szóló döntés önkéntes, "senkit nem kényszerítünk vissza".

15.12
Alaposan felkészültek a képviselők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Alaposan felkészültek a képviselők a költségvetési vitára.
Több képviselő padján Magyary Zoltán (1888-1945) közigazgatási tudós
1923-as A magyar állam költségvetési joga című munkája fekszik.

15.35
Szünetet adott Lezsák a maraton előtt

Lezsák Sándor, az ülést vezető házelnök-helyettes 4 óráig szünetet rendelt el. A képviselők ezután hosszú költségvetési maratonba kezdenek, a kormány expozéjára 90 perc, a számvevőszéki és költségvetési bizottsági véleményre 30 perc, a költségvetési bizottsági véleményre, illetve az összes kisebbségi vélemény ismertetésére együttesen szintén 30-30 perc áll rendelkezésre, és ezután jönnek a szintén félórás vezérszónoki felszólalások.

16.07
Orbán és Matolcsy együtt vezeti fel a büdzsét

Balczó Zoltán levezető elnök bejelentette, hogy a költségvetés expozéját Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György együtt adják elő.

16.11
Orbán: Új ösvényen kell járnunk

Volt szép, volt lehangoló, megalapozott és meghamisított költségvetés az elmúlt 20 évben - mondta Orbán Viktor, aki szerint mindegyik közös jellemzője volt, hogy mindegyik egy kitaposott ösvényt kívánt követni. Ma azonban már ez az ösvény nem járható, "új ösvényen kell járnunk"- kezdte beszédét a kormányfő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor

16.16
Körhátrányból indultunk Orbán szerint

Nyílegyenes út vezetett minket idáig a 2008-as szociális népszavazástól - folytatta beszédét a miniszterelnök, aki a tavaszi választást ismét forradalomnak nevezte. A kormányfő azt mondta, hogy most a második szakasz kezdődik, a megújulásé. "Európában is megújulási verseny van" - mondta, s hozzátette, hogy bár "körhátrányból" indultunk ebben a versenyben, de "jól állunk."

16.20
Orbán: A benzinpénzt is törlesztésre fordítjuk

Orbán Viktor a 1998-2002 közötti adósságállomány-csökkentés után "gazdaságpolitikai rémálomnak" nevezte a szocialisták kormányzását, amelyben a felvett hiteleket "korrupcióra és jóléti intézkedésekre" fordították. Orbán szerint olyan az ország, mint egy olyan fuvaros, aki hitelből vett teherautójából kíván megélni, azonban már a benzinpénzt is a törlesztésre kell fordítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor beszéde - kattintson a képre, nézzen bele!

16.24
Jövőre dől el a következő évtized Orbán szerint

"Az elkövetkező évben dől el, milyen lesz a következő tíz" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez a költségvetés az adósságcsapdából való kitörés első lépése, ezt szolgálja a 3 százalék alatti hiány. "Szerkezeti reformokat hajtunk végre, az erről folyó konzultációkat elindítottuk" - mondta. Az eredmény szerinte az lesz, hogy 2014-15-re 70 százalék alá kerül az államadósság szintje, ha Magyarország tartós növekedésre lesz képes és a külső piacok sem romlanak drámaian.

16.28
"Tabukat kell majd ledöntenünk"

"Olyan új költségvetés kell, amely az eddigiektől eltérő filozófiát vall" - folytatta beszédét a miniszterelnök, aki szerint ehhez "új, modell értékű adórendszer kell". A miniszterelnök szerint az új költségvetés a megújulás költségvetése, amelyben szerkezeti reformok is benne lesznek. "Tabukat kell majd ledöntenünk" - mondta mind az egészségügy, mind az oktatás rendszerére a kormányfő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor

16.34
"Magyar modellt vezetünk be"

Az adórendszer átláthatóbb és méltányosabb lesz, miközben elismeri a családokat. "Magyar modellt vezetünk be az adózásban, mert modernkori történetünkben ez lesz a legalacsonyabb terhelés" - mondta Orbán, aki szerint azért modellértékű az új rendszer, mert "jutalmazza a teljesítményt, de nem bünteti a sikert".

16.39
Balczó félreérthető szavakkal kérte fel Matolcsyt

"Matolcsy úr, fáradjon ki!" - kérte fel Balczó Zoltán levezető elnök a nemzetgazdasági minisztert a beszéde megtartására, szavai azonban derültséget váltottak ki a képviselőkből.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)