Hétfőn az ügyfélszolgálatok zárásáig volt lehetőség arra, hogy az állami nyudíjrendszert elutasítók bejelentsék a nyugdíjközpontokban, hogy maradnak a magánnyugdíjrendszerben. Azonban éjfélig országszerte még minden nyugdíjközpontban ügyeletet tartanak. A fél hatos statisztika szerint a külföldön nyilatkozók nélkül több mint 95 ezren jelentették be, hogy magánpénztári tagok maradnak, így az utolsó pillanatban nyilatkozókkal együtt 100 ezer körül lehet az állami nyugdíjra nemet mondók száma. Végleges adatokat kedden közölnek majd.

07.00
Este 6 óráig lehet nemet mondani az állami nyugdíjra

Hétfőn este hat óráig van lehetőség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártag leadja erről szóló nyilatkozatát a kijelölt 38 ügyfélszolgálat egyikén (a nyitva tartási időkről és teendőkről szóló összeállításunkat itt találja).

Aki nem nyilatkozik, az automatikusan átkerül az állami rendszerbe, magánpénztári tagsága pedig március végén megszűnik. Péntek délig 61 ezren adtak le olyan nyilatkozatot, mely szerint nem lépnek át az állami rendszerbe, ez az összes pénztártag nagyjából két százaléka.

A nyugdíjdöntéssel kapcsolatos praktikus tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze, az elhangzott érvekről és szempontokról szóló cikkünket itt találja, a magánrendszerben maradók érveit bemutató riportjainkat itt és itt találja meg.

A nyugdíjközpontok meghosszabbított nyitva tartást biztosítottak az átjelentkezési időre, de hétfőn ez az eredeti nyitvatartási időt jelenti majd, azaz este 6 óráig lehet nyilatkozni.

08.00
Nyolcméteres sorral kezdi a napot a Fiumei út

Nagyjából nyolcméteres sor volt az utcán a hétfői nyitáskor a fővárosi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatánál - jelentette az [origo] tudósítója, aki elmondta, hogy pár perccel a nyitás előtt a magán-nyugdíjpénztári nyilatkozattétel soránál egyáltalán nem állt senki, de az épület másik bejáratánál már 50-60-an várakoztak. Nyolc órakor az ügyfélszolgálat egyik munkatársa hívta fel a figyelmet arra, hogy külön bejáratot nyitottak az állami nyugdíjat elutasítóknak, mire a várakozók mintegy fele át is ment a kisebbik bejárathoz.

A múlt héten már sorban kellett állni a bejelentést tevőknek, és az utóbbi napokban már érezhetően többen voltak az ügyfélszolgálatokon, mint korábban. A tapasztalatok szerint flottul ment az ügyintézés, 10-30 percnél többet senkinek sem kellett várnia.

08.19
Tíz perc alatt az épületben

Lendületesen megy a sor a magán-nyugdíjpénztári ügyfélközpontnál: az [origo] tudósítója 8 óra után 5 perccel állt be az utcán levő sorba, ekkor 20-30 ember volt előtte, és tíz perccel később már benn is volt az épületben. Itt egy időre megállt a sor, amit az okozott, hogy az ügyfélszolgálat egyik munkatársa szakaszosan adja ki a sorszámokat, és felvilágosítást is ad a várakozóknak.

A múlt hetihez képest változást jelent, hogy míg akkor mindenkit átvitzsgáltak és csak beengedőkapun lehetett bejutni az épületbe, most nincsen ilyen átvizsgálás, mindenkit simán beengednek - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint a pultok előtti várakozóban sokan vannak, az ügyfélszolgálatosok pedig hangosbeszélőn mondják a sorszámokat.

08.27
Egyre többen várakoznak a Fiumei úti épület előtt

Fél órával a nyitás után már 50 méteres sor alakult ki a fővárosi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Fiumei úti ügyfélszolgálatánál - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint legalább 100-150 ember várakozik az utcán.

08.40
Fél óra alatt a pulthoz lehet érni

Fél órával a sorbaállás kezdete után a pulthoz lehet érni a Fiumei úton - mondta az [origo] tudósítója, aki arról is beszámolt, hogy ugyan továbbra is kiadnak sorszámokat, de a 15 pult mindegyikénél kialakítottak egy sort, amelyben 5-10 ember áll. Így nem kell a központi sorszámkijelzőre figyelni, csak a sort kell végigállni.

08.45
A Váci úton hamar lement a tömeg

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Váci úti ügyfélszolgálatánál fél nyolckor már az utcán álltak sorba, és bár sokan voltak, gyorsan le is ment a sor - számolt be tapasztalatairól az [origo] tudósítója.

Fotó: Mudra László [origo]
Sor a Váci úti ügyfélszolgálat előtt hétfőn reggel

09.00
Leapadt a sor a Fiumei úton

Egy órával a nyitás utánra, azaz 9 órára eltűnt a sor a Fiumei úti ügyfélszolgálat épülete elől - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint már nem is osztanak sorszámokat, csak a pultok előtti soros szisztéma működik már.

Fotó: Mudra László [origo]
A Fiumei úti ügyfélszolgálat előtti sor hamar leapadt

09.17
Eddig nem látott sor Győrben is

Eddig nem látott sor áll a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága (ONYF) előtt - írta reggel a Kisalföld. Tudósítónk információi szerint közel százan várakoznak. Az ügyintézés ezzel együtt egyelőre minden beszámoló szerint zökkenőmentes, és az esetenkénti tömeg ellenére gyors. A nyitvatartási idő előtt már sorszámot osztottak a Szent István úti nyugdíj-biztosítási ügyfélszolgálat előtt - állítja a lap.

09.25
Optimalizál a család

"Nem volt tudatos, hogy az utolsó napon jöjjek, egyszerűen így jött ki a lépés" - mondta az [origo] tudósítójának egy 40 éves férfi a Fiumei úti ügyfélszolgálaton. Hozzátette, a családon belül akarják a kockázatokat minimalizálni, ezért úgy döntöttek, hogy ő marad a magánkasszánál, a felesége pedig átlép az államiba.

09.30
Bárándy példát mutatni jött

A Fiumei úti épületben már csak négyen-öten állnak egy sorban. Megjelent többek között Bárándy Gergely MSZP-s parlamenti képviselő. Bárándy az [origo] tudósítójának azt mondta, nem gondolta, hogy nagy tömeg lesz az utolsó napon, mert az ONYF aligha engedheti meg magának a kaotikus ügyintézést. Nem kellett csalódnia, mert kevesebb mint tíz perc alatt végzett.

A szocialista képviselő kijelentette, zsarolásnak tartja a módszert, ahogy a kormány átlépésre kényszeríti az embereket, ráadásul szerinte az lenne a korrekt, ha azoknak kellene nyilatkozniuk, akik átlépnének a tisztán állami rendszerbe. Ő maga azért marad, mert úgy véli, a politikusoknak külön felelősségük van ebben az ügyben, "példát kell mutatniuk" - mondta. Hozzátette, szerinte időben meg kellett volna szólalnia az Alkotmánybíróságnak, bár elismerte, ilyen rövid döntési időre korábban nem volt még példa az Ab részéről.

10.05
Az örökölhetőség az egyik fő érv

"Korábban Spanyolországban éltünk, most azonban már itthon és épp munkát keresek. A testvérem tanácsára döntöttem úgy, hogy a magánpénztárnál maradok, a szüleim korán meghaltak, így a fő érv az volt, hogy az összeg örökölhető" - mondta tudósítónknak egy 36 éves nő. Az örökölhetőséget nevezte meg választása indokaként az 24 éves fiatalember is, aki hozzátette: azért is a magánrendszer mellett döntött, mert "fogalma sincs", hogy 40 év múlva milyen nyugdíjrendszer lesz Magyarországon, a magánpénztári rendszer pedig legalábbb kiszámítható.

10.32
Már 76 ezer fölött a maradók száma

A legfrissebb összesített adat szerint országosan eddig 76 588-an nyilatkoztak arról, hogy maradnak a magánpénztári rendszerben - mondta az [origo]-nak Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára. Ez a szám reggel 9 órai állapotot tükröz, végleges adatok kedden várhatók. A múlt év végéig 3885-en, január közepéig 15 ezren, múlt csütörtökig 58 ezren, péntek kora délutánig pedig 67 ezren nyilatkoztak arról, hogy maradni kívánnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben.

11.01
Ötperces várakozás a Visegrádi utcában

Az ONYF Visegrádi utcai ügyfélszolgálati irodájába folyamatosan érkeznek az emberek, de a várakozási idő itt sem több öt percnél - jelentette tudósítónk.

Fotó: Mudra László [origo]

11.34
Az nyilatkozhat, aki este 6-ig kap sorszámot

Az ONYF ügyfélszolgálati irodái este hat óráig tartanak nyitva. Kérdés, ha addig - a munkaidő lejártával - esetleg ismét feltorlódnának a délelőtt már leapadt sorok, akkor hogyan dől el, hogy még ki juthat be nyilatkozatot tenni. "A gyorsabb ügyintézés végett a portások osztják a sorszámokat az épületek bejáratánál. Aki hat óráig kap sorszámot, az tud nyilatkozni" - válaszolta felvetésünkre Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára. Tudósítónk szerint ugyanakkor a Visegrádi utcában nem osztanak jelenleg sorszámot, és egy órával korábban ezt tapasztalta a Fiumei úton is.

Hasonló probléma miatt alakult ki korábban nem látott helyzet a tavaszi parlamenti választások első fordulójában: mivel egyetlen szavazókörbe irányították azokat, akik lakóhelyüktől távol voksoltak, órákkal megnyúlt az eredeti tervek szerint este hétig tartó szavazás. Több helyütt hosszú sorok alakultak ki, de aki beállt a sorba, mindenütt leadhatta a szavazatát. Így volt, ahol hajnali negyed kettőre fejeződött be a szavazás.

11.50
Több mint húszezren tettek jogfenntartó nyilatkozatot

A múlt hét végéig több mint húszezer jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a pénztártagok az azt gyűjtő vegyipari szakszervezethez (VDSZ). A VDSZ budapesti központjában a hétvégén is be lehetett adni a nyilatkozatokat, csak szombaton több mint 1200-at adtak le a pénztártagok - közölte Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel. Székely szerint a nyilatkozatokat ma éjfélig fogadják. Postán is el lehet küldeni, ebben az esetben fontos, hogy a bélyegzőn január 31-i pecsét legyen, és tértivevénnyel adják fel.

A VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat. A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg". A jogfenntartó nyilatkozatról szóló összeállításunkat itt olvashatja.

12.25
"Itt aligha lesz babyboom"

A múlt héten államvizsgázott, eddig azzal volt elfoglalva - ezzel indokolta tudósítónk kérdésére egy 26 éves nő, miért az utolsó napon ment nyilatkozni pénztártagsága fenntartásáról. "Szerintem mire én elérem a korhatárt, a tisztességes állami nyugdíj több mint kétséges lesz, hacsak nem jön valami elképesztő babyboom a következő években. Márpedig ez nem valószínű" - magyarázta, miért döntött a maradás mellett.

12.50
Győrben is rövidebbek lettek a sorok

Nem csak Budapesten, hanem Győrben is leapadtak a nyugdíjközpont előtti sorok. A Kisalföld jelentése szerint szerint már dél előtt is jóval kisebb tömeg várt a sorára a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál, mint reggel, a várakozási idő pedig 30-35 percről 10-15 percre csökkent.

13.45
"Az állammal nincs szerződésem" - videón a maradók

"A pénztárral van szerződéses kapcsolatom, a magyar állammal nincs"; "nem szeretem, ha diktálnak nekem" - ilyen indokok hangzottak el, amikor forgatócsoportunk az ONYF egyik fővárosi ügyfélszolgálati irodája előtt a magán-nyugdíjpénztári tagságuk fenntartásáról nyilatkozókat kérdezte döntésük hátteréről. Volt, aki elismerte, hogy érzelmi alapon döntött, más pedig azt mondta, tisztában van vele, hogy "most ez tűnik a rosszabb választásnak", de reméli, hogy megváltozik a helyzet.

 

14.20
Tájékoztatlan pénztártagok

Az [origo] tapasztalatai szerint a nyilatkozattevők körében is sok a téves információ. Tudósítónk a Váci úti ügyfélszolgálaton egy olyan középkorú hölggyel találkozott, aki azért akart nyilatkozatot tenni, mert át szeretne lépni az állami rendszerbe, miközben csak a magánkasszáknál maradóknak kell nyilatkozniuk. A Fiumei úton pedig volt olyan nyilatkozattevő, aki azt mondta: azért döntött a magánkassza mellett, mert onnan bármikor át lehet lépni az államiba - holott a jelenlegi szabályok szerint erre nincs lehetőség, a döntés végleges.

15.10
Tanácsadásra kérték az ügyintézőt

A Visegrádi utcában hosszú a sor, de gyorsan halad, egy ember alig tíz percig van soron - jelentette tudósítónk. A tíz ügyintéző mellett egy munkatárs a nyilatkozatot éppen kitöltőknek segít - egy gyermekével betérő középkorú nő tőle kérdezte, hogy szerinte maradjon-e a magánpénztárban. "Ezt önnek kell eldönteni" - hangzott a felelet.

Az ennél határozottabb elképzelésekkel érkezők közül egy bankban dolgozó fiatalember azt mondta tudósítónknak, hogy "meggyőződésből döntött", hozzátéve, hogy szerinte kevesebben lennének a maradók, ha a kormány fenyegetés helyett pozitív kommunikációval élt volna. Egy egyetemista ugyancsak bevallotta, hogy elvi alapon nem lép át, "nem számolt utána".

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)