Bár a kormány nagyon sokat tett az elmúlt egy évben, még rengeteg munka van hátra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormány egyéves munkájáról tartott beszédében. A kormányfő közölte, hogy Magyarországnak a munkanélküliséget és az államadósságot kell legyőznie, és a saját útját kell járnia. Orbán szerint a munkaképes embereknek nem jár segély, és a vasárnapi boltzár elrendelésére egyelőre nincs esély.

13.50
Sorban jönnek a kormány tagjai

Tíz perccel a hivatalos kezdés előtt több vezető politikus és kormányzati döntéshozó is felbukkant a teremben. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkárral beszélgetett a szónoki emelvény mellett. Majd megjelent Tarlós István főpolgármester és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.53
Szellős a nézőtér egy része

A kezdés előtt még nincs telt ház a Millenáris Teátrumában, a terem két szélén kialakított nézőtéren jócskán akadnak üres ülőhelyek, a szónoki emelvény előtti sorok azonban megteltek. Ott ül többek között Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

14.08
Késve kezdődik a beszéd

Az eredeti terv szerint 14 órakor kezdődött volna a rendezvény, de a jelek szerint néhány perccel csúszik a kezdés.

14.15
Megérkezett Orbán - kép

A miniszterelnök érkezése után Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke beszélt a kormány munkájáról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvényen készült képek galériája a képre kattintva jelenik meg

14.20
Lánczi: A rendszerváltás kiteljesedik a kormány munkájával

A Századvég Alapítvány elnöke előadásában közölte: a kormány egyéves munkája szerepet játszik a rendszerváltás kiteljesedésében. "A kormány ellenzéke félreérti a helyzetet, ők hamis analógiákban gondolkodnak" - mondta.

14.26
Nem sima kormányprogramra volt szükség Lánczi szerint

"Nem kormányzati programra volt szükség, hanem hosszú távú tervekre" - mondta Lánczi, és hozzátette: az eladósodottság mértéke az nyolcvanas években látott szinten volt az új kormány hivatalba lépése előtt. "Emiatt gazdasági értelemben nem volt értelme a rendszerváltásnak" - mondta Lánczi.

14.35
"Nem elég dolgozni, meg is kell szenvedni"

"Jogásztársadalom vagyunk, ez a bizalmatlansággal magyarázható. Mindenki szalad egy jogászhoz, ha problémája van" - mondta Lánczi, és hozzátette: csak dolgozni nem elég, jól kell dolgozni, jól kell teljesíteni.

14.39
Tarlós és Matolcsy a kezdés előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvényen készült képek galériája a képre kattintva jelenik meg

 

14.42
Lánczi befejezte, Orbánra még várni kell

Lánczi András beszéde után Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója kezdte meg előadását.  

14.59
Megjött Selmeczi Gabriella, Demján megkezdi beszédét

Késve, Thomas Faustmann előadása alatt érkezett meg a terembe Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja.

Faustmann előadásában közölte: elkötelezettek vagyunk minden magyar munkatársunk mellett, akik közül egyre többen külföldön is megállják a helyüket. "Itthon érezzük magunkat Magyarországon, hiszünk benne, hogy ez egy olyan hely, amelynek van jövője" - mondta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy az Audi immár négymilliárd eurót fektetett be Magyarországon.

Dicsérte a munkaügyi törvényeket, amelyek szerinte lehetővé teszik, hogy a munkaszervezést a piac igényeihez alakítsák, valamint a magyar egyetemekkel a szakemberképzés terén kialakított együttműködést. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a visszamenőleges hatályú döntések a bizalom ellen hatnak, ezért "oda kell figyelni arra, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő túl gyakran".

Faustmann után Demján Sándor nagyvállalkozó kezdte meg előadását.

15.02
Demján: Magyarország hátrányos helyzetben volt

"Meg kell határozni, hogy mit szabad, és mit nem szabad tenni" - mondta Demján Sándor, aki úgy vélte, hogy Magyarországot hátrányosan különböztették meg tavaly, mert a nemzetközi szervezetek - köztük az Európai Unió - nem engedélyezték, hogy növekedjen a magyar államháztartási hiány. "Ebben a helyzetben lépnie kellett a kormánynak, különböző adók, köztük a bankadó kivetésével" - mondta Demján.

15.07
"Kevesebb egyetem és jó mesterek kellenek"

"Bátor tettnek tekintem a kormány reformjait" - fogalmazott Demján, és hozzátette, ha egy magyar egyetemi tanár nem kapja meg azt a mukabért, amit egy nyugat-európai egyetemen megkapna, akkor el fog menni. "Az egytemi tanárok számát csökkenteni kell. Ha nincs jó mester, akit meg tudunk tartani, akkor a tudás sem lesz megfelelő" - közölte Demján.

15.13
"Nincs szükség újabb munkaszüneti napokra"

Demján Sándor előadásában újból elmondta, hogy állami vállalatokra van szükség. Szerinte a mezőgazdaságban is szükség lenne az állami cégekre. Demján hozzátette: nem újabb munkaszüneti napokra van szükség, hanem arra, hogy minél több lehetőség legyen a munkára.

15.23
Demján a kormányról beszél - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvényen készült képek galériája a képre kattintva jelenik meg

15.25
Demján nem irigyli a kormány tagjait

"Szükség van az olyan beruházásokra, amilyen például az Audié, mert hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez" - mondta Demján, és hozzátette: nem irigyli a kormány tagjait, köztük Fellegi miniszter urat, mert a gazdasági növekedésben kitűzött célt nem lesz könnyű teljesíteni.

Demján szerint jól teszi a kormány, hogy gátat fog szabni az eladósodottságnak. "Európa ugyanis azért süllyed, azért lesz egyre rosszabb állapotban, mert felelőtlen ígéretek miatt eladósodott számos ország" - tette hozzá Demján.

15.29
Orbán megkezdi beszédét

A kormányfő a megjelentek üdvözlésével kezdte beszédét, majd megköszönte az előadóknak is a felszólalást.

15.34
Orbán: Nincs lehetőség a vasárnapi boltzárra

Demján Sándor beszédében közölte, hogy a vasárnapi boltzárral nem ért egyet. Erre reagálva Orbán azt mondta, azt szeretné, hogy Magyarországon meg lehessen élni heti öt nap munkából, de ezt most nem lehet. Ezért az a személyes véleménye, hogy nincs lehetőség a vasárnapi boltzárra.

15.38
"Minden gátat lebontunk"

"Normális körülmények között a magyar ember nem szeret beleszólni a másik életébe. Ezért a magyar ember ritkán adja arra a fejét, hogy közösen lépjen fel egy dolog érdekében. Egész másként viselkedik viszont, ha különleges időket élünk. Másként viselkedtünk 1848-ban, másként viselkedtünk 1956-ban, amikor a sztálinizmus bukását éreztünk a zsigereinkben" - mondta Orbán, és hozzátette: "korábban soha nem fordult elő, hogy ennyien támogassák a tevékenységünket egy évvel a munka kezdete után". "Azt ígértük, hogy minden gátat lebontunk, és ezt végig is fogjuk vinni" - ígérte.

15.44
"Magunkra kell számítanunk"

"Érkezni fognak külföldről kritikák a kormány lépéseire, azokra rezzenéstelen arccal azt kell mondani, nem a ti dolgotok. A magyaroknak saját magukra kell számítaniuk" - jelentette ki Orbán. Szerinte elszántan ki kell állni az igazunkért, és nem kell adni a megmondóemberek szavára. "Másoknak azt tudjuk tanácsolni, járják azt az utat, ami az övék, mi megyünk a sajátunkon" - tette hozzá.

Orbán közölte: "Sokan féltettek minket, hogy szakítottunk az IMF-fel, és kivetettük a bankadót, ma pedig több ország emiatt tisztel minket."

15.50
"Magyarország háborúban áll"

"Sok dolgot tettünk az elmúlt egy évben Magyarország fejlődéséért, de még nagyon sokat kell dolgozni. Magyarország háborúban áll a munkanélküliséggel és az államadóssággal" - mondta Orbán, és hozzátette, hogy ezt a háborút csak úgy nyerhetjük meg, ha átszervezzük az eddigi rendszert. "Mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy nem fizethetünk munkaképes embereknek nyugdíjat és segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van Magyarországon" - közölte a kormányfő.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)