"Magyarország háborúban áll" - Orbán a kormány egyéves munkájáról

2011.05.31., 14:01

Bár a kormány nagyon sokat tett az elmúlt egy évben, még rengeteg munka van hátra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormány egyéves munkájáról tartott beszédében. A kormányfő közölte, hogy Magyarországnak a munkanélküliséget és az államadósságot kell legyőznie, és a saját útját kell járnia. Orbán szerint a munkaképes embereknek nem jár segély, és a vasárnapi boltzár elrendelésére egyelőre nincs esély.

16.08 |

Orbán után kiürült a terem

A miniszterelnök volt a rendezvény utolsó előadója, Orbán Viktor távozása után tíz perccel már szinte mindenki elhagyta a helyszínt.

16.00 |

Orbán szerint turbóbefecskendezésre van szükség

Orbán azt mondta, hogy az oktatás, szakképzés és innováció területén gyorsítani kell, mert ezekben még lemaradásban vagyunk. A Thomas Faustmann Audi-igazgató beszédében elhangzott műszaki szakkifejezésre utalva azt mondta, a szóban forgó területeken turbóbefecskendezésre van szükség a fejlődés érdekében.

15.57 |

Orbán értékel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galéria a képre kattintva nyílik meg

15.50 |

"Magyarország háborúban áll"

"Sok dolgot tettünk az elmúlt egy évben Magyarország fejlődéséért, de még nagyon sokat kell dolgozni. Magyarország háborúban áll a munkanélküliséggel és az államadóssággal" - mondta Orbán, és hozzátette, hogy ezt a háborút csak úgy nyerhetjük meg, ha átszervezzük az eddigi rendszert. "Mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy nem fizethetünk munkaképes embereknek nyugdíjat és segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van Magyarországon" - közölte a kormányfő.

15.44 |

"Magunkra kell számítanunk"

"Érkezni fognak külföldről kritikák a kormány lépéseire, azokra rezzenéstelen arccal azt kell mondani, nem a ti dolgotok. A magyaroknak saját magukra kell számítaniuk" - jelentette ki Orbán. Szerinte elszántan ki kell állni az igazunkért, és nem kell adni a megmondóemberek szavára. "Másoknak azt tudjuk tanácsolni, járják azt az utat, ami az övék, mi megyünk a sajátunkon" - tette hozzá.

Orbán közölte: "Sokan féltettek minket, hogy szakítottunk az IMF-fel, és kivetettük a bankadót, ma pedig több ország emiatt tisztel minket."

15.38 |

"Minden gátat lebontunk"

"Normális körülmények között a magyar ember nem szeret beleszólni a másik életébe. Ezért a magyar ember ritkán adja arra a fejét, hogy közösen lépjen fel egy dolog érdekében. Egész másként viselkedik viszont, ha különleges időket élünk. Másként viselkedtünk 1848-ban, másként viselkedtünk 1956-ban, amikor a sztálinizmus bukását éreztünk a zsigereinkben" - mondta Orbán, és hozzátette: "korábban soha nem fordult elő, hogy ennyien támogassák a tevékenységünket egy évvel a munka kezdete után". "Azt ígértük, hogy minden gátat lebontunk, és ezt végig is fogjuk vinni" - ígérte.

15.34 |

Orbán: Nincs lehetőség a vasárnapi boltzárra

Demján Sándor beszédében közölte, hogy a vasárnapi boltzárral nem ért egyet. Erre reagálva Orbán azt mondta, azt szeretné, hogy Magyarországon meg lehessen élni heti öt nap munkából, de ezt most nem lehet. Ezért az a személyes véleménye, hogy nincs lehetőség a vasárnapi boltzárra.

15.29 |

Orbán megkezdi beszédét

A kormányfő a megjelentek üdvözlésével kezdte beszédét, majd megköszönte az előadóknak is a felszólalást.

15.25 |

Demján nem irigyli a kormány tagjait

"Szükség van az olyan beruházásokra, amilyen például az Audié, mert hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez" - mondta Demján, és hozzátette: nem irigyli a kormány tagjait, köztük Fellegi miniszter urat, mert a gazdasági növekedésben kitűzött célt nem lesz könnyű teljesíteni.

Demján szerint jól teszi a kormány, hogy gátat fog szabni az eladósodottságnak. "Európa ugyanis azért süllyed, azért lesz egyre rosszabb állapotban, mert felelőtlen ígéretek miatt eladósodott számos ország" - tette hozzá Demján.

15.23 |

Demján a kormányról beszél - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvényen készült képek galériája a képre kattintva jelenik meg

15.13 |

"Nincs szükség újabb munkaszüneti napokra"

Demján Sándor előadásában újból elmondta, hogy állami vállalatokra van szükség. Szerinte a mezőgazdaságban is szükség lenne az állami cégekre. Demján hozzátette: nem újabb munkaszüneti napokra van szükség, hanem arra, hogy minél több lehetőség legyen a munkára.

15.07 |

"Kevesebb egyetem és jó mesterek kellenek"

"Bátor tettnek tekintem a kormány reformjait" - fogalmazott Demján, és hozzátette, ha egy magyar egyetemi tanár nem kapja meg azt a mukabért, amit egy nyugat-európai egyetemen megkapna, akkor el fog menni. "Az egytemi tanárok számát csökkenteni kell. Ha nincs jó mester, akit meg tudunk tartani, akkor a tudás sem lesz megfelelő" - közölte Demján.

15.02 |

Demján: Magyarország hátrányos helyzetben volt

"Meg kell határozni, hogy mit szabad, és mit nem szabad tenni" - mondta Demján Sándor, aki úgy vélte, hogy Magyarországot hátrányosan különböztették meg tavaly, mert a nemzetközi szervezetek - köztük az Európai Unió - nem engedélyezték, hogy növekedjen a magyar államháztartási hiány. "Ebben a helyzetben lépnie kellett a kormánynak, különböző adók, köztük a bankadó kivetésével" - mondta Demján.

14.59 |

Megjött Selmeczi Gabriella, Demján megkezdi beszédét

Késve, Thomas Faustmann előadása alatt érkezett meg a terembe Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja.

Faustmann előadásában közölte: elkötelezettek vagyunk minden magyar munkatársunk mellett, akik közül egyre többen külföldön is megállják a helyüket. "Itthon érezzük magunkat Magyarországon, hiszünk benne, hogy ez egy olyan hely, amelynek van jövője" - mondta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy az Audi immár négymilliárd eurót fektetett be Magyarországon.

Dicsérte a munkaügyi törvényeket, amelyek szerinte lehetővé teszik, hogy a munkaszervezést a piac igényeihez alakítsák, valamint a magyar egyetemekkel a szakemberképzés terén kialakított együttműködést. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a visszamenőleges hatályú döntések a bizalom ellen hatnak, ezért "oda kell figyelni arra, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő túl gyakran".

Faustmann után Demján Sándor nagyvállalkozó kezdte meg előadását.

14.42 |

Lánczi befejezte, Orbánra még várni kell

Lánczi András beszéde után Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója kezdte meg előadását.  

14.39 |

Tarlós és Matolcsy a kezdés előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvényen készült képek galériája a képre kattintva jelenik meg

 

14.35 |

"Nem elég dolgozni, meg is kell szenvedni"

"Jogásztársadalom vagyunk, ez a bizalmatlansággal magyarázható. Mindenki szalad egy jogászhoz, ha problémája van" - mondta Lánczi, és hozzátette: csak dolgozni nem elég, jól kell dolgozni, jól kell teljesíteni.

14.26 |

Nem sima kormányprogramra volt szükség Lánczi szerint

"Nem kormányzati programra volt szükség, hanem hosszú távú tervekre" - mondta Lánczi, és hozzátette: az eladósodottság mértéke az nyolcvanas években látott szinten volt az új kormány hivatalba lépése előtt. "Emiatt gazdasági értelemben nem volt értelme a rendszerváltásnak" - mondta Lánczi.

14.20 |

Lánczi: A rendszerváltás kiteljesedik a kormány munkájával

A Századvég Alapítvány elnöke előadásában közölte: a kormány egyéves munkája szerepet játszik a rendszerváltás kiteljesedésében. "A kormány ellenzéke félreérti a helyzetet, ők hamis analógiákban gondolkodnak" - mondta.

Előző
  • 1
  • 2
Következő