Lépett a svájci jegybank, zuhant a frank

2011.08.03., 8:28

Szerda reggel folytatódott a frank szárnyalása, a külföldi deviza az euróval szemben és a forinttal szemben is erősödött, ennek eredményeként 252 forint fölé került az árfolyam. Az euró és a dollár is drágább lett. Kilenc óra után azonban esni kezdett a frank, miután a svájci jegybank reagált a napok óta tartó frankerősödésre, és csökkentette irányadó kamatát. Dél után valamivel 245 forint felett járt a frankárfolyam.

19.10 |

Estek a tőzsdék

Közel 1,4 százalékos mínuszban zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, de két százalék körüli vesztességgel zártak a főbb nyugati indexek is. A nap vesztese az OTP volt a magyar tőzsdén, az árfolyam 3,6 százalékkal esett.

16.40 |

Újra 250 forint körül a frank árfolyama

Délután fél 5 után nem sokkal ismét átlépte a 250 forintos határt a svájci frank árfolyama. A várható erősödésre a Dow Jones hírügynökség korábban felhívta a figyelmet, elemzésük szerint ugyanis a svájci jegybank kamatcsökkentése nem csorbította a frank befektetési menedékként betöltött devizapiaci szerepét. Azt írták, hogy nagy mennyiségű frank piacra dobása sem lenne képes megállítani árfolyamának emelkedését.

16.10 |

248 forint körül a svájci frank

Délután négy óra után nem sokkal 248,8 forinton állt a svájci frank. Egy euróért 272,6, egy dollárért pedig 190,6 forintot kellett fizetnünk ekkor.

14.30 |

A válságról tárgyalt az olasz pénzügyminiszterrel az euróövezet vezetője

Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter és Jean-Claude Juncker, az euróövezet vezetője rendkívüli megbeszélést tartott Luxemburgban az Olaszországot és Spanyolországot fenyegető adósságválságról. Az euróövezet 17 országának két héttel korábban hozott intézkedései ellenére Olaszország és Spanyolország hitelköltségei az egekbe emelkedtek, és ez egy görög típusú válsággal fenyegeti az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát. Az Európai Bizottság egyik szóvivője ismételten hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó egy - a göröghöz, portugálhoz vagy írhez hasonló - olasz mentőcsomagról.

12.24 |

Egyelőre megállt a frankgyengülés

Szerdán délután, kevéssel fél egy előtt a frank árfolyama 245,50 forint közül mozgott a devizapiacon. Az euróért 272,70, a dollárért 190,50 forintot kértek a kereskedők.

11.20 |

Berlusconi beszédekkel próbálja nyugtatni a piacokat

Két héttel a hetvenmilliárd eurós gazdasági megszorító csomag bevezetése után Silvio Berlusconi felszólal a római parlament két házában, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat. A milánói tőzsde kedden is a legrosszabbul szerepelt az európai piacok között. Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök azonnali és konkrét lépéseket sürgetett.

10.51 |

Elemzők szerint Gémesi nyilatkozata nem használt a forintnak

Tizenegy óra után néhány perccel a svájci frank árfolyama 245,60 forintnál járt a devizapiacon. Ekkor az euró jegyzése 273,10 forintnál tartott, a dollár pedig 190,80 forintnál járt.

Ez azt jelenti, hogy bár a frank a svájci jegybank kamatcsökkentése után veszített értékéből, a forint euróhoz mért árfolyama nem esett vissza. Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint ez több dologgal magyarázható. "Elsősorban azzal indokolható, hogy a forint az elmúlt napok pesszimista piaci hangulatában viszonylag jól tartotta magát az euróval szemben és most hozta be a lemaradást" - közölte Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője.

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője hozzátette, a svájci jegybank lépése visszaküldte 6-8 forinttal a frankárfolyamot, de a 245-246 forintos szint még mindig magas. Gondi azt is elmondta, hogy a frankerősödést előidéző okok, azaz az amerikai és európai adósságválság hosszú távú megoldása még nem körvonalazódik, a tartós frankgyengüléshez pedig ez kell.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője szerint abban, hogy a forint euróhoz mért árfolyama nem esett a frankgyengüléssel párhuzamosan, szerepet játszhatott Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének szerdai nyilatkozata is. Gémesi a közrádió műsorában azt mondta, az önkormányzatok egy év türelmi időt kérnek 600 milliárd forintnyi hitel tőketörlesztésének megkezdésére, és erről még szerdán levelet írnak Orbán Viktornak. Kolba szerint ezt a hírt kockázatként értékelhetik a befektetők, ami negatívan befolyásolhatja a forint árfolyamát. Gondi szerint sem használ a forint megítélésnek a nyilatkozat, amelynek szerinte az időzítése nem volt megfelelő, a mostani ideges piaci hangulatban nem jó az országkockázatra rámutató kijelentéseket tenni. Azt azonban mindkét szakember elmondta, hogy pánikról szó sincs a forint piacán, nincs eladási nyomás, jelentősebb forintgyengüléstől egyelőre nem kell tartani.

 

10.15 |

"Sokan nagyon várták a kamatcsökkentést"

"Természetes reakció, hogy a svájci jegybank kamatcsökkentése után gyengülésnek indult a frank, de láttunk már példát arra, hogy ha a beavatkozás nem elég kitartó, akkor rövid a hatása, ezért korai lenne arra számítani, hogy mostantól tartósan lefelé fog mozogni az árfolyam. Ha a jegybank euróvásárlással is alátámasztja a kamatdöntést, az adhat némi lökést a frank gyengülésének" - mondta az [origo]-nak Buró Szilárd, az Equilor elemzője. Hozzátette, hogy a következő néhány nap izgalmas lesz, jelentős mozgások továbbra is várhatóak a piacon.

Buró Szilárd szerint ugyan sokan nagyon várták már a kamatcsökkentést, az időzítése mégis meglepő, mert semmilyen kommunikáció nem előzte meg az elmúlt napokban a jegybank részéről. Kérdésünkre azt mondta, az eddigi növekedési adatok valóban arra utalnak, hogy az exportorientált svájci cégek még nem szenvedték meg nagyon a frank erejét, de hamarosan eljöhet az az idő, amikor kifutnak a nagyvállalatok veszteségeit mérséklő fedezeti ügyletek, és így a svájci reálgazdaság is megérzi a devizapiaci mozgásokat.

10.07 |

Kissé gyengült az euró is

Tíz óra után néhány perccel 245,67 forint volt a svájci frank árfolyama a bankközi devizapiacon. Az euró ekkor 272,18 forintot ért, míg az amerikai dollár 190,75 forintba került.

09.35 |

Gyorsan csökkent a frankárfolyam

Fél 10 után már 246 alatt volt az árfolyam, egy frank ekkor 245,45 forintot ért.

09.15 |

Nagy mínusszal nyitott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 383,43 pontos csökkenéssel, 20 427,88 ponton nyitott szerdán, a keddi záró értékéhez képest ez 1,84 százalékos gyengülés. Negyed 10-kor 1,54 százalékos mínuszban állt az index. A BUX kedden is több mint másfél százalékos veszteséggel zárt, az OTP részvénye akkor több mint 4 százalékot esett, és nem sokkal az 5000 forintos lélektani határ felett állt meg.

Varga Zoltán, a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta az MTI-nek, hogy a rossz hangulatra szerdán leginkább az OTP és a Mol lehet érzékeny, a bankpapír esetében az ötezer forintos szint letörése újabb teret nyitna meg lefelé. A Raiffeisen reggeli elemzésében az áll, hogy az OTP-papír árfolyama várhatóan 5000 forint alá süllyed, és lejjebb 4800, majd 4500 forint lehet az újabb "támasz".

Kedden a nagy nyugati tőzsdék is estek: a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,97 százalékos, a frankfurti DAX-30 2,26 százalékos csökkenéssel végzett. A  New York-i börze fő mutatói közül a Dow Jones 2,19, a Nasdaq 2,75, az S&P 500-as 2,56 százalékkal gyengült.

09.16 |

A svájci jegybank kamatot csökkent

A svájci jegybank reagált a napok óta tartó frankerősödésre, csökkentette irányadó kamatát. Az eddigi 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját. A frank hirtelen eséssel reagált a hírre, negyed tízre 248 forintos szintre zuhant.

08.43 |

Újabb csúcsot döntött a frank

Közel húsz perccel kilenc óra előtt újabb szintet lépett át a svájci frank, a jegyzés ekkor 252,30 forintnál tartott, ami új abszolút csúcsot jelent. Az euró 272,80, a dollár pedig 192,60 forintba került.

08.21 |

Erősebb lett a frank

Fél kilenc előtt nem sokkal a svájci frank jegyzése 251 forint felett volt a devizapiacon. Az euró árfolyama 272,30 forint volt, a dolláré pedig 192,20 forintnál tartott.

08.07 |

Reggel óta másfél forintot erősödött a svájci frank

Nyolc óra után néhány perccel 249,95 forinton jegyezték a svájci frankot a bankközi devizapiacon. A dollár 191,13 forintba került ekkor, az euró árfolyama pedig 271,59 forintnál járt.

07.00 |

270 fölött az euró

Szerdán reggel hét órakor 248,47 forinton jegyezték a svájci frankot a bankközi piacon. Az euró ekkor 270,47 forintot ért, a dollárért 190,31 forintot kellett fizetni.

Kedden késő este a svájci frank árfolyama átlépte a 250 forintos határt. Nem sokkal 23 óra előtt a frankot 250,1 forinton jegyezték. Az euró este 270 forintot, a dollár 190,58 forintot ért.

Kereskedők szerint, mivel a hazai alapkamat pályája az egyöntetű hazai és nemzetközi várakozásoknak megfelelően alakul, a forint belátható időn belül inkább csak a külföldi fejlemények hatására mozdul. Ezek közül most továbbra is a piaci óvatosság a legjellemzőbb, amit a tovább fortyogó euróövezeti államadósság-válság indokol. Az utóbbi hetekben a forint az euró irányzatát pontosan követve egyre-másra dönt mélységi rekordokat a svájci frankkal szemben, utoljára kedden későn, 251,14/frankon.

Magára haragíthatja a piaci szereplőket a kormány és a jegybank, ha megpróbál beavatkozni a frank sosem látott keddi erősödésébe, ráadásul nem valószínű, hogy ezzel tudnának hatni az árfolyamra. Cikkünkben erről bővebben itt olvashat.

Előző
  • 1
Következő »