December elején lesz a görög népszavazás

2011.11.02., 8:34

Görögországban december legelején lesz a népszavazás, amelynek hétfői bejelentése után eladási hullám söpört végig a pénz- és tőkepiacokon, mert bizonytalanná vált a görög adósságrendezés. A csütörtöki G20-csúcs előtt szerdán rendkívüli Merkel-Sarkozy találkozót tartottak, amelyhez később csatlakozott a görög miniszterelnök is. Az egyeztetések csütörtök délelőtt folytatódnak, a tárgyalásokon részt vesznek azok az eurózóna államok, akik egyben a G20 tagjai is. Az [origo] percről-percre tudósítása.

00.03 |

Lesznek akadályok az úton

A Görögország érdekében elfogadott pénzügyi mentőcsomag "határozott" alkalmazását kérte Európától szerda este Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója. "Az európai partnerek határozottságán és eltökéltségén múlik az október 27-én hajnalban elfogadott megállapodás életbe lépése, és az elkerülhetetlenül felmerülő akadályok leküzdése" - mondta Lagarde a Cannes-ban folytatott megbeszélésének szünetében.

"Természetesen lesznek akadályok az úton, néha nagyok is" - ismerte el Lagarde a Görögország megsegítését célzó európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett népszavazásra utalva. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ritkán látott még ekkora elszántságot az összehangolt fellépésre".

00.01 |

A görög emberek választhatnak

"Nem hagyhatjuk, hogy az eurót elpusztítsák, nem akarjuk hagyni, hogy Európát lerombolják" - idézi a francia elnök szavait a G20 csúcstalálkozó hivatalos twitter-blogja. Nicolas Sarkozy hozzátette: a görög emberek szabadon választhatnak, de "mi felelősek vagyuk az eurózóna stabilitásáért".

23.36 |

Görög népszavazás: december legelején

December 4-én vagy 5-én lesz a görög népszavazás - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök Cannesban az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón. A francia elnök azt hangsúlyozta, hogy addig az országnak szánt európai mentőcsomag nem lép életbe, és ha a görögök "nem tartják be a játékszabályokat, akkor el kell hagyniuk az eurózónát". A német kancellár pedig azt emelte ki, hogy a népszavazáson valójában a görögök az euróról döntenek majd.

23.31 |

Mégis üres kézzel megy Berlusconi?

A Wall Street Journal gyors értékelése szerint az éjszakába nyúló római kormányülésen soványka végeredmény született és Berlusconi szinte üres kézzel megy a G20 csúcstalálkozóra. "Nem sikerült olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek beindítják a növekedést Olaszországban, és helyreállítják a befektetők bizalmát" - írja az amerikai üzleti napilap, amely szerint nincsenek a csomagban a munkaerőpiac vagy az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét lépések, pedig a piac ezeket várta volna Berlusconitól.

23.13 |

Berlusconi reformokat körmöl csütörtökre

A Daily Telegraph értesülései szerint az olasz kormány zöld utat adott azoknak a gazdasági reformoknak, amelyekkel a hóna alatt Berlusconi csütörtökön Cannes-ba utazhat. A csomag egyik legvitatottabb eleme a nyugdíjakkal kapcsolatos, az egyik tervezett intézkedés megtiltaná azoknak az ötvenes éveikben járó olaszoknak a nyugdíjba vonulást, akik már negyven évnyi nyugdíjjárulékot befizettek.

22.40 |

Az eurózóna vezetői is ott lesznek a csütörtöki tanácskozáson

Minden olyan eurózóna tag, amelyik tagja a G20-nak is, részt vesz a görög helyzetről szóló csütörtök délelőtti rendkívüli megbeszélésen - írja a Financial Times makrogazdasággal foglalkozó blogja. Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország (amely nem tagja a G20-nak, de meghívott vendégként részt vesz a tárgyaláson) vezetői is csatlakozni fognak. A megbeszélésen ott lesz az IMF, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az Európa Tanács vezetése is.

22.23 |

Draghi átesik a tűzkeresztségen

Az Európai Központi Bank (EKB) új, egyébként olasz elnöke Mario Draghi most van először élesben ilyen csúcstalálkozón, ráadásul egy olyanon, ami könnyen a közös pénz jövőjét is befolyásolja - írja a Financial Times makrogazdasággal foglalkozó blogja. A szerző szerint most nem arról kell döntenie, hogy emeljen-e kamatot vagy sem, nyomjon-e újabb friss pénzt a piacra vagy sem, hanem igazi történelmi válaszút előtt áll. Azt kell mérlegelnie, hogy az EKB beszálljon-e a mostaninál nagyobb erőkkel olasz vagy spanyol államkötvények vásárlásába, vagyis az eurózóna központi bankja gondoskodjon arról, hogy erőteljesebb legyen az EU gazdagabb és szegényebb államai közötti pénztranszfer. Ez az EKB számára vadonatúj terep lenne, ezért óriási a Draghi előtt álló dilemma.

22.19 |

Európa rossz gazdálkodása vezetett idáig - állítja a cseh államfő

Az euróövezet válságának igazi oka a helytelen európai gazdálkodás, Görögország problémája csak ennek következménye - mondta a cseh köztársasági elnök. Bár Európában egyre többen állítják azt, hogy az euróövezet mai problémáit Görögország idézte elő, Klaus nem ért egyet ezzel a véleménnyel. Leszögezte: igaz, hogy Görögország önként lépett be az euróövezetbe, de az is tény, hogy oda valakik felvették. Klaus hasonlóan látja a görög adósság problémáját is. "Az igazság nemcsak az, hogy Görögország erején felül és felelőtlenül kölcsönöket vett fel. Az érem másik oldala az, hogy Görögországnak valaki nagymértékben és teljesen felelőtlenül kölcsönöket adott. Ezeket a dolgokat mind figyelembe kell venni" - hangsúlyozta a cseh államfő. Hozzátette: "Ezért a jelenlegi európai válságért még szűkebb értelemben sem Görögországot teszem felelőssé."

21.38 |

Michele Bachmann is üzent

Véget ért a megbeszélés a kínai államfővel. Sárközy most a görög miniszterelnökkel tárgyal - írja a G20 csúcstalálkozó hivatalos twitter-blogja. A Financial Times Michele Bachmann amerikai republikánus képviselőnő szavait idézi, aki szerint a Görögországban kialakult helyzet olyan, mint amikor a "tizenhat éves gyereked elkölti az összes pénzét, elviszi az autót és végül börtönben köt ki. A legrosszabb, amit ilyenkor szülőként tehetsz, hogy kifizeted az óvadékot, és nem szembesíted a gyereket saját felelőtlen magatartásával".

21.29 |

Rá figyel Európa - fotó

Forrás: AFP/Georges Gobet
Ezekben a percekben ismerteti Jeórjiosz Papandreu a görög népszavazás tervezett részleteit

21.23 |

Megérkezett Papandreu

Kilenc óra után kevéssel megérkezett a cannes-i találkozóra Jeórjiosz Papandreu - jelentette a Financial Times helyszínen tartózkodó újságírója. Papandreu egyedül vonult át a fotósok és újságírók gyűrűjén, nem sokkal mögötte haladt a görög pénzügyminiszter Evangelosz Venizelosz. Papandreu hóna alatt egy paksaméta volt, intett a média képviselőinek, de nem szólt semmit.

21.18 |

Kína egy jüant se ad

"Európai barátainkhoz hasonlóan, bennünket is meglepett a görög referendum ötlete" - mondta a G20 csúcstalálkozóra érkező kínai pénzügyminiszter-helyettes, aki szerint túl kidolgozatlanok még az európai mentőcsomag részletei, így a maguk részéről ebbe most további pénzt nem tennének bele.

21.09 |

"Magadtól akarsz meghalni, vagy inkább öljenek meg?"

Liana Kanelli görög kommunista képviselő a brit Channel 4 tévécsatornán nyilatkozott, és a Guardian szerint "igazi látványosság" volt az interjú. A képviselő például rendre "ledrágámozta" a meglepett műsorvezetőt, Jon Snowt, a twitterezők nagy örömére. Kanelli szerint a népszavazás olyan lesz, mintha azt kérdeznék a görögöktől, hogy csak úgy egyszerűen meg akarnak halni, vagy inkább megöljék őket.

21.01 |

Most jön a Sarkozy-Papandreu találkozó

Befejezte a tárgyalást Hu Csin-tao kínai és Nicolas Sarkozy francia államfő Cannes-ban. Sarkozy következő találkozója Jeórjiosz Papandreuval lesz az este.

20.59 |

"Idegesítően lassú lesz a kilábalás"

Bernanke sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Fed nem változtatott az irányadó kamatán, ugyanakkor ismét - az idén már harmadik alkalommal - lefelé módosította az amerikai gazdaság növekedésére adott előrejelzését. Bernanke szerint "idegesítően lassú" lesz a kilábalás a válságból.

20.52 |

Bernanke "egy kicsit frusztrált"

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke befejezte a sajtótájékoztatóját, ami a Guardian tudósítójának értékelése szerint Ben Bernanke eddigi hasonló szereplései közül a legálmosítóbb volt. Európával kapcsolatban azt mondta, "kicsit frusztráló érzés" a partvonalról nézni az euró összeomlását, amit csak az egyik szerencsétlenség-faktornak minősített azok közül a tényezők közül, amelyek az amerikai gazdaság talpraállását gátolják. Az euróhoz hasonló csapások között még a magas olajárat és a fukusimai atomkatasztrófát említette. Az amerikai indexek közben egészen normálisan teljesítenek, a Dow Jones 1,5 százalékos pluszban van.

20.41 |

Esélytelen, hogy Berlusconi lemondjon

Nincs esély arra, hogy Silvio Berlusconi lemond az olasz kormány éléről, erről Umberto Bossi Berlusconi egyik legerősebb támogatója beszélt szerdán. Berlusconi Rómában hívta össze minisztereit, hogy elfogadják azokat a gazdasági reformokat, amelyekkel az olasz kormányfő csütörtökön Cannes-ba utazhat. A múlt héten Bossi megakadályozta Berlsuconi egy tervét, amely megtiltaná azoknak az ötvenes éveikben járó olaszoknak a nyugdíjba vonulást, akik már negyven évnyi nyugdíjjárulékot befizettek. Erről Bossi szerdán azt mondta, hogy egy ilyen tiltás forradalomhoz vezetne.

20.35 |

"Orrba verném Papandreut"

A Guardian tudósítója Athénben teszteli a hangulatot. Egy kioszk fiatal tulajdonosa például azt mondta, hogy a népszavazáson - képletesen szólva - jól orrba verné Papandreut. "Egy erősebb emberre van szükségünk, aki átvészeli velünk a válságot. Ha ennek az az ára, hogy leszavazzam az eurót, akkor bizony leszavazom" - fakadt ki, miután elmagyarázta, hogy lassan végleg kénytelen lehúzni a rolót az üzletén. "Nincs itt már senkinek se pénze, senki nem vesz semmit. És máshol is ugyanez van". A kioszk utolsó kuncsaftja viszont azzal érvelt, hogy az euróra igenis szükség van. "Nem vezethetjük be újra a drachmát, azzal csak még rosszabb lesz minden" - panaszkodott. "Persze minden rosszabb lesz, de legalább megint miénk lesz az ország" - válaszolt neki az üzlet tulajdonosa. "Minden a kérdésen múlik, ha Papandreut kell megmenteni, akkor nemmel szavazok, ha az eurót, akkor igennel" - fejezte be. Egy joghallgató szintén azt mondta, hogy "csak Papandreu akarja így visszaszerezni az ellenőrzést, saját magának és nem a görög embereknek. Erről szól az egész, és ezért fog nagyon sok ember nemmel szavazni a referendumon".

20.28 |

Ahol a G20, ott a tüntetők - fotó

Forrás: AFP/Anne Christine Poujoulat
Nincs G20 tanácskozás tüntetők nélkül

Előző
Következő