Görögországban december legelején lesz a népszavazás, amelynek hétfői bejelentése után eladási hullám söpört végig a pénz- és tőkepiacokon, mert bizonytalanná vált a görög adósságrendezés. A csütörtöki G20-csúcs előtt szerdán rendkívüli Merkel-Sarkozy találkozót tartottak, amelyhez később csatlakozott a görög miniszterelnök is. Az egyeztetések csütörtök délelőtt folytatódnak, a tárgyalásokon részt vesznek azok az eurózóna államok, akik egyben a G20 tagjai is. Az [origo] percről-percre tudósítása.

08.01
Kedden estek a piacok

A görög miniszterelnök Jeórjiosz Papandreu hétfő este bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a megszorításokkal járó görög reformlépésekről, illetve péntekre bizalmi szavazást kért kormánya ellen. A népszavazás hétfői bejelentését azonban a görög kormány nem egyeztette kollégáival, így az teljesen váratlanul érte őket és a piacokat is. Az európai és amerikai tőzsdeindexek veszteségeket könyvelhettek el kedden, mivel a piac azzal számolt, hogy a népszavazás a reformcsomag biztos bukását jelenti, ami a rendezetlen görög államcsőd valószínűségét emeli. (A keddi események összefoglalóját itt olvashatja el.)

08.19
Decemberben lehet a görög referendum

A görög belügyminiszter szerdán reggel közölte, decemberben várható a népszavazás az uniós mentőcsomagról - írja az MTI.  Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök a meglehetősen negatív nemzetközi fogadtatás és a kormánypárton belüli nézeteltérések ellenére megerősítette kedd este minisztereivel tartott válságtanácskozásán, hogy népszavazást akar kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról.

Az éjszakában nyúló, hétórás kormányülés befejeztével Iliasz Moszialosz kormányszóvivő bejelentette, a miniszterek egyhangúlag támogatják a miniszterelnök kezdeményezését, és a népszavazást "a lehető leghamarabb megrendezik azután, hogy kialakulnak a mentőcsomag legfontosabb részletei". Meg nem nevezett tisztségviselők viszont azt mondták, két miniszternek még mindig erős fenntartásai vannak a referendummal kapcsolatban, amely az első lesz azóta, hogy a görögök 1974-ben megszüntették a monarchiát.

 

08.22
Esés Tokióban - kép

A nemzetközi tőzsdéken kedden végigsöprő eladási hullám szerdán Tokióban folytatódott. A japán tőzsde vezető indexe, a Nikkei több mint 2 százalékos veszteséggel zárt szerdán a görög népszavazás bejelentése után kialakult bizonytalanság miatt.

Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

08.28
Javított a forint keddhez képest

Szerda reggel fél nyolc előtt néhány perccel 305,79 forintot ért az euró a bankközi devizapiacon. A dollár ekkor 222,30 forintba került, míg a svájci frankot 251,58 forinton jegyezték. Ez azt jelenti, hogy valamivel erősebb lett a forint a keddi szintekhez képest, amikor 310 forint közelében is jártak a jegyzések. 

08.50
Esést várnak a szakértők a magyar tőzsdén

A hosszú hétvége miatt hétfőn és kedden zárva volt a magyar tőzsde, vagyis a magyar részvények kimaradtak a keddi zuhanásból. Balásy Zsolt, a Concorde elemzője az MTI-nek azt mondta, szerda reggel határozottan barátságosabb a piaci hangulat, mint kedden, az elmúlt két kereskedési napon 10 százalékos veszteséget elkönyvelő DAX ugyanis várhatóan emelkedéssel kezd, így vélhetően elkerülhető, hogy az OTP  10, esetleg 15 százalékos limittel essen. Varga Zoltán, a Quaestor szakértője szerint elemzésében úgy vélekedett, hogy mivel a hazai piac kimaradt az utóbbi két nap eséséből, ezért szerdán jelentős csökkenéssel indulhat a kereskedés, különösen az OTP piacán jelentkezhet intenzív eladói nyomás. Ő is hozzáfűzte, hogy a nemzetközi befektetői hangulat ma reggelre jelentősen enyhült, így amennyiben nem érkeznek újabb eladók, könnyen előfordulhat, hogy a reggeli sokk után megpróbálnak az árfolyamok felfelé kapaszkodni. 

08.54
Rendkívüli válságtanácskozás lesz Cannes-ban

A görög népszavazás bejelentése után elmélyült válság miatt rendkívüli válságtanácskozás lesz szerdán Cannes-ban a G20 országok vezetőinek csütörtöki csúcstalálkozója előtt - idézi az MTI a berlini kormány közleményét.

A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A találkozón a két politikus mellett az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetői vesznek részt. Néhány órával később az első megbeszélés résztvevői tanácskozást tartanak ugyanitt a görög féllel, Jeórjiosz Papandreu miniszterelnökkel is. 

09.03
"Beláthatatlan" következményei lehetnek a voksolásnak

Suppan Gergely, a Takarékbank vezetője elemzője szerint "beláthatatlan" következményei lehetnek az uniós csomagról szóló görög népszavazásnak. A közgazdász elemzésében azt írta, ha a görög állampolgárok többségének nem tetsző uniós mentőcsomag elbukik, akkor Görögországnak valószínűleg ki kell lépnie az eurózónából, az ország fizetésképtelenné válik, és összeomolhat a pénzügyi rendszer.

 

09.05
Zuhanással nyitott a BUX

Az elemzői várakozásoknak megfelelően kezdett a magyar tőzsde irányadó indexe: öt perccel a nyitás után 2,8 százalékos mínuszban volt a mutató.

09.10
Magasban az olasz hozamok

A görög népszavazás bejelentése után kialakult bizonytalanság miatt az európai vezetők által kitűzött legfontosabb cél, a válság tovaterjedésének megakadályozása egyelőre kudarcba fulladni látszik, ezt jelzi, hogy az olasz hozamok rekordközeli szinten vannak,
márpedig jelenleg az egyik legfontosabb feladat ezek csökkentése lenne - derül ki a Raiffeisen részvénypiaci elemzéséből. Az olasz hozamok csökkentése azért sürgős, mert elemzők szerint, ha ezek tartósan 6 százalék felett lesznek, akkor finanszírozhatatlanná válik az olasz államadósság.

09.18
Mélybe került az OTP

A pesti tőzsde nyitása után a vezető részvények közül az OTP kezdett a legrosszabbul, a bankpapír árfolyama több mint 5 százalékkal, 3348 forintra csökkent. A Mol 2,7 százalékkal 16 730, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal 511 forinton áll. A Richter kivétel, a gyógyszerpapír árfolyama 1,1 százalékkal, 36 ezer forintra nőtt.

09.23
Zuhanás után emelkedés Európában

A várakozásoknak megfelelően emelkedéssel kezdték a szerdai kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek: a londoni Footsie 0,5, a frankfurti DAX 1,1, a párizsi CAC 1,2 százalékos emelkedéssel kezdett az előző napi zuhanás után. (Kedden a Footsie 2,2, a DAX 5, a CAC pedig 3,2 százalékkal gyengült.)

09.41
A forint piaca "nagyon vékony"
A Raiffeisen szerdai devizapiaci elemzése szerint az elmúlt három kereskedési napon jókora gyengülést mutatott a forint, amely ezzel az elmúlt hónap leggyengébben teljesítő fizetőeszköze volt. "Úgy tűnik, hogy a továbbiakban is a görög hírek lesznek napirenden. A
holnap kezdődő G-20 csúcstalálkozót megelőzően ma feltételezhetően Merkel és Sarkozy megpróbálja lebeszélni Papandreut a népszavazási
kezdeményezésről, ha ez sikerül, az ismét optimizmust hozhatna a piacokra" - áll az elemzésben. A szakértők hozzátették: a forint piaca továbbra is nagyon vékony, ez azt jelenti, hogy az árfolyam bármelyik irányba nagyobb kilengéseket mutathat.  
09.45
Az EKB-elnök nélkül tartják a szerdai csúcsot

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi nem vesz részt a szerda estére összehívott, az iparilag fejlett és fejlődő országokat tömörítő, úgynevezett G20-as államok csütörtök-pénteki találkozóját megelőző válságtanácskozáson - írja az MTI az EKB szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő a Reuters hírügynökségek azt mondta, az elnök csütörtökön utazik Cannes-ba az után, hogy megtartotta az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatót. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár azért hívta össze a válságtanácskozást, mert jelentős piaci és politikai feszültséget okozott a görög miniszterelnök hétfő esti bejelentése, amely szerint népszavazást ír ki az államadósság leírása, illetve a második mentőcsomag kérdésében.

09.54
Az euró faragott hátrányából

A keddi pesszimista hangulatban az euró jókora veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a dollárral szemben, szerdán délelőtt azonban valamennyit ledolgozott hátrányából. A keresztárfolyam kedden 1,3650 körül is megfordult, szerdán délelőtt 1,3750-1,38 között ingadozott.

10.01
A forint a dollárral szemben erősödött a legtöbbet

Tíz óra után az euró a bankközi devizapiacon 305,40, a dollár 221,50, a frank pedig 251 forintba került. A reggeli árfolyamokhoz képest a forint picit erősödött, az euró 40, a dollár 80, a frank pedig 60 fillérrel lett olcsóbb.  

10.16
FAZ: Görögország zsarolja Európát

Megértéssel, egyszersmind értetlenséggel kommentálták a szerdai német lapok Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök bejelentését az európai uniós megállapodásokról tervezett népszavazásról, és azt fejtegették, hogy Európának fel kell készülnie a "B tervre", azaz a Görögország nélküli euróövezetre.

Az MTI összefoglalója szerint a kommentárok rámutattak arra, hogy a népszavazás hozzátartozik a demokráciához, a referendum időzítését és kommunikációját ugyanakkor teljes mértékben elhibázottnak nevezték. Azzal kapcsolatban pedig még általánosabb volt a vélekedés, hogy a tervezett népszavazás felmérhetetlen károkat okozhat az euróövezetnek. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Papandreu - aki bármelyik nap elveszítheti hatalmát - "mindent vagy semmit" játékba kezdett. A konzervatív újság úgy vélekedett, hogy jogos és érthető a "szervezett" Európa felháborodása. A népszavazás időbe telik, amelyből Görögországnak már alig van, és ezáltal az egész reformfolyamat megkérdőjeleződik - hangoztatta a lap. Miért éppen a görögök szavaznak arról, hogy megsegítsék őket, vagy ne, és miért nem a németek arról, hogy gyermekeik e támogatás érdekében milliárdos terheket vállaljanak - tette fel a kérdést a lap, utalva arra: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Berlinben különösen nagy a felháborodás. A kommentár szerint Görögország közvetve zsarolja Európát, ahol még mindig az az alapelv, hogy ha a valutaunió jelenlegi formájában meghiúsul, az az euró és egyben Európa kudarcát jelentené. Az Európai Uniónak szakítania kell a Görögországtól való függéssel, és fel kell készülnie a "B tervre", a Görögország nélküli euróövezetre - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Die Welt szerkesztőségi cikkében a görög népszavazás kapcsán európai rulettről beszélt, és Papandreut olyan játékoshoz hasonlította, aki mindent egy számra tesz fel. A konzervatív újság ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy nem a görög miniszterelnök az egyetlen hazardőr az európai politikusok közül.

10.40
Papandreu a kormány rendkívüli ülésén - kép

Forrás: MTI/EPA/Szimela Pancarci
Papandreu görög miniszterelnök beszélget minisztereivel a kormány rendkívüli ülésének szünetében

10.48
Nőtt a német munkanélküliség

A német szövetségi statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint az előző havi 6,9 százalékról 7 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya.

Frank-Jürgen Weise, a munkaügyi hivatal vezetője a szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerő-piaci helyzet összességében javult, a kereslet "továbbra is nagy". A munkanélküliek kiigazítatlan száma 2,737 millióra csökkent októberben a szeptemberi 2,796 millióról. Rainer Sartoris, a HSBC Trinkaus elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatok az euróövezeti adósságválság és a lassuló világgazdasági növekedési ütem miatt már óvatosabban vesznek fel újabb alkalmazottakat. "Nem meglepő, hogy ilyen gazdasági környezetben jobban megfontolják lépéseiket" - fogalmazott a szakember. Sartoris hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem számít jelentős negatív fordulatra, de az elmúlt időszak nagy létszámbővítéseinek vége.

10.51
"Magyarország sérülékenysége kidomborodik"

A Commerzbank elemzői szerint a görög adósság rendezését és az uniós mentőcsomag feltételeként szabott intézkedéssorozat (részleges adósságleírás, az eurózóna pénzügyi rendszerének stabilitását célzó alap felduzzasztása, görög megszorítások)végrehajtását  teljes mértékben
kérdőjelessé teszi a görög miniszterelnök hétfőn bejelentett, népszavazásra vonatkozó ötlete. 

A görög bejelentés után kialakult bizonytalanság miatt a forint nyomás alatt van a Commerzbank szakértői szerint, akik jelezték azt is, hogy bár  régiós devizák is gyengülnek, de hazánk sérülékenysége újra kidomborodik.

10.58
A holland pártok kivárnak

A holland parlament nem foglalt állást az euróövezeti adósságválság kezelésére a múlt héten kidolgozott európai uniós intézkedéscsomagról, miközben egyes feltételezések szerint a kisebbségben működő kormány jövője is múlhat a képviselők támogatásának elnyerésén.

A témáról szerda hajnalba nyúlóan rendezett vitában a legtöbb holland párt úgy ítélte meg, ahhoz, hogy dönteni tudjon, több részletet kell megismerni az euró pénzügyi stabilitását garantáló pénzügyi alap, az úgynevezett EFSF reformjáról, valamint az uniós országok költségvetési fegyelmének javítását célzó intézkedésekről - írja az MTI. A Mark Rutte miniszterelnök kormányát kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) már előre elvetette a csomag jóváhagyását. Az uniós országokban formálisan nem szorul ratifikálásra a csomag, de Rutte ragaszkodik ahhoz, hogy annak elégséges támogatása legyen a holland politikai erők körében.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)