Mégsem lesz népszavazás Görögországban, Papandreu bizalmi szavazásra készül

2011.11.03., 9:46
Visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét a görög kormányfő, meg nem erősített források szerint pedig már kész lemondani is, ha megnyeri a pénteki bizalmi szavazást. A görög fejleményekről tárgyaltak a G20-as országok vezetőinek csúcstalálkozóján Cannes-ban is. Korábban Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is figyelmeztette a görög kormányfőt: Görögország nem kap pénzt, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket.
21.55 |

Összefoglalónk a görögországi fejleményekről

Bizonyos feltételek mellett hajlandó elállni a referendum kiírásától - jelentette be Jeórjiosz Papandreu, két közeli munkatársa szerint viszont a görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét. A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen azt mondta, hogy nincs szükség referendumra, ha az ellenzék támogatja a megszorító csomagot. Beszédében "katasztrofális alternatívának" nevezte előre hozott választások kiírását, és ismét hangsúlyozta: amennyiben Görögország nem teljesíti kötelezettségeit, azt kockáztatja, hogy elveszíti az eurót.

Az előre hozott választást elutasítja Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter is, az ellenzék vezetője, Antonisz Szamarasz viszont lemondásra szólította fel a kormányfőt, és hat héten belül új választásokat akar kiírni.

A francia elnök és a német kancellár szerdán közölte Papandreuval, hogy Görögország mindaddig egy centet sem kap a következő segélycsomagból, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket. Evangelosz Venizelosz szerint a 300 tagú törvényhozásban legalább 180 képviselőnek kell támogatnia a tervet. Görögországnak még december 15. előtt szüksége van a pénzügyi mentőöv újabb részletének az átutalására.

Diplomáciai források azt közölték, hogy a G20-as csúcs résztvevői végig élőben követték és hatalmas tapssal fogadták Papandreunak a kormánypárt parlamenti frakciója előtt Athénban elmondott beszédét. Papandreu késő este újabb beszédet tartott az athéni parlamentben, miközben név nélkül nyilatkozó források azt mondták: a görög miniszterelnök kész lemondani, ha pénteken megnyeri a bizalmi szavazást.

Az alábbiakban olvashatja tudósításunkat a görög válság csütörtöki fejleményeiről.

21.45 |

A görög miniszterelnök kész lemondani

A Reuters hírügynökség szerint Papandreu azt fontolgatja, hogy ha megnyeri a pénteki bizalmi szavazást, lemond, és a hatalmat átadja egy koalíciós kormánynak. Név nélkül nyilatkozó források szerint erről több miniszterrel megegyezett, és a tárgyalásokat Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter vezette.

21.11 |

Papandreu ismét beszél

Papandreu újabb beszédet tart, a kormány elleni bizalmi indítványról szóló vitában szólal fel az athéni parlamentben. A görög miniszterelnök kijelentette, hogy azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat az ellenzékkel. Az ellenzék ugyanakkor - emlékeztet a Guardian - pár órával ezelőtt azonnali lemondásra szólította fel Papandreut.

20.38 |

Venizelosz hallani sem akar előrehozott választásokról

Görögországnak nyolcvanmilliárd euró kell majd februárban finanszírozási szükségleteinek teljesítéséhez az első görög mentőcsomag részeként folyósítandó nyolcmilliárd euró helyett - mondta Evangelosz Venizelosz az athéni parlamentben. A görög pénzügyminiszter arra hívta fel a törvényhozók figyelmét, hogy az előrehozott választások kisiklatnák az újabb mentőcsomag végrehajtását, amelyet októberben dolgoztak ki az euróövezeti vezetők, illetve az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és a bankok képviselői.

20.28 |

Reggel megint válságkezelnek

A Financial Times tudósítója szerint péntek reggel Franciaország, Németország, az EU és az IMF vezetői, valamint Barack Obama amerikai elnök újból válságtanácskoznak a G20-as csúcstalálkozó helyszínén, Cannes-ban, mert ma reggel nem volt elég idejük - valószínűleg a folyamatosan drámai görög helyzet miatt - befejezni a tárgyalásokat.

20.00 |

A görög elemzők szkeptikusak

A Financial Times athéni emberének nyilatkozó görög elemzők nem nagyon bíznak abban, hogy a szocialisták és a konzervatívok képesek lesznek nemzeti egységkormányt alakítani, főleg az után, hogy a konzervatívok vezetője, Antonisz Szamarasz a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány vitájában erős szavakkal szapulta a miniszterelnököt. Arról beszélt, hogy hiába győzködte Papandreut, alakuljon szakértői kormány, és Görögország ezzel küldjön egyértelmű üzenetet Európának, hogy kész véget vetni a rémálomnak. "Hiába beszéltem hozzá, nem mondott semmit, csak a székéhez ragaszkodik" - mondta Szamarasz a vitában.

19.58 |

Merkel: Csak a tettek számítanak

Berlinben hivatalosan egyelőre nem kommentálták az adósságválság enyhítését célzó mentőcsomagról tervezett görög népszavazás visszavonását, a televíziók és a rádiók ugyanakkor a Cannes-ban tartózkodó Angela Merkel kancellárt idézték, aki szerint Németországnak, illetve az euróövezetnek már csak a tettek számítanak.

A kancellár szerint csaknem mindegy, hogy Görögországban ki kormányoz, és mennyire stabil a kormány, a lényeg az, hogy az ország egyértelműen kötelezze el magát az európai uniós csúcsértekezleten elhatározott megállapodások végrehajtása, illetve a szükséges reform-, valamint takarékossági intézkedések mellett. Ennek egyelőre nincs jele - idézték Berlinben Merkelt.

19.46 |

A brit pénzügyminiszter bízik az uniós vezetőkben

George Osborne brit pénzügyminiszter Cannes-ban, a G20-as csúcson arról beszélt, hogy az európai vezetők képesek megoldani a válságot, és az eurózóna szerinte jelentős döntéseket hozott. A görög helyzetet azonban nem kommentálta, csak annyit mondott, hogy "eléggé képlékeny".

19.45 |

Barroso: "Görögország maradjon az eurózónában"

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács vezetője, Herman Van Rompuy közös nyilatkozatot adott ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy az eurózóna továbbra is támogatja Görögországot, feltéve, ha az október végén elfogadott mentőcsomaghoz tartják magukat, és végrehajtják az EU és az IMF közös programját. Ezt világosan kell látniuk - írták, hozzátéve, hogy Görögországot az eurózónában akarják tartani, és bíznak a görögök felelősségtudatában.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

19.13 |

A görög ellenzék új választásokat akar

A görög ellenzék vezetője a Reuters hírügynökség szerint lemondásra szólította fel Papandreut. Antonisz Szamarasz szerint hat héten belül új választásokat kellene kiírni Görögországban.

19.10 |

Két metróállomást lezártak Athénban

Görög sajtóértesülések szerint a rendőrség utasítására Athénban lezártak két metróállomást - írja a BBC. A lépést azzal indokolták, hogy szeretnék megelőzni az incidenseket.

19.00 |

A görög pénzügyminiszter a kormányt figyelmezteti

A pénzügyminiszter a PASZOK-frakció előtt mondott beszédében felszólította a kormányt, hogy kategorikusan és teljesen egyértelműen zárja ki a népszavazás kiírását, és tegyen meg mindent a csomagterv megvalósításáért. Evangelosz Venizelosz szerint a 300 tagú törvényhozásban legalább 180 képviselőnek kell támogatnia a tervet. Görögországnak még december 15-e előtt szüksége van arra, hogy átutalják a pénzügyi mentőöv újabb részletét - hangsúlyozta.

18.40 |

Sarkozy: "Ha az euró robban, Európa is robban"

Nicolas Sarkozy cannes-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nem fogunk beavatkozni a görög politikába, de meg kell védenünk ez eurózónát". Szerinte "ha az euró felrobban, Európa is felrobban".

18.30 |

Barack Obama és a francia elnök - kép

Forrás: AFP/Jim Watson

Barack Obama és Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-as csúcstalálkozó egyik sajtótájékoztatóján

18.25 |

Obama: Kulcsfontosságú az EU szerepe

"Nagyon jó visszatérni Franciaországba. Amikor utoljára Dél-Franciaországban jártam, ami igazából az első alkalom is volt, főiskolai hallgató voltam, és sosem felejtem el a francia emberek vendégszeretetét" - mondta Barack Obama amerikai elnök Nicolas Sarkozyvel tartott sajtótájékoztatóján. Az elnök elmondta, hogy a francia államfővel tartott megbeszélésének egyik kulcsfontosságú pontja volt, hogy hogyan lehetne megoldani az európai pénzügyi válságot. "Egyetértettem vele abban, hogy az EU-nak kulcsfontosságú szerepe van egy átfogó megoldás kidolgozásában" - mondta Obama.

18.15 |

"Kifelé is vezet út"

Londoni pénzügyi elemzők szerint "földindulásszerű jelentősége" van annak, hogy euróövezeti vezetők nyíltan felvetették egy tagállam távozásának lehetőségét - írja az MTI. A Capital Economics londoni elemzői szerint a görögországi belpolitikai fejlemények elvonták a figyelmet a válság egy potenciálisan sokkal nagyobb horderejű fejleményéről, vagyis arról, hogy az euróövezeti vezetők a közös valuta születése óta először voltak hajlandók elismerni, hogy a valutaunióból "kifelé is vezet út".

18.00 |

Papandreu nem kímélte az európaiakat

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szerint Görögországnak most meg kell győznie nemzetközi partnereit arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy életbe lépjen a mentőcsomag. Papandreu 45 perces beszédében egyébként nem kímélte európai partnereit, akikről azt állította: a mentőcsomagról szóló megállapodás után azt várták, hogy minden óraműpontossággal működjön, mintha csak robotokról lenne szó. Többször is hangsúlyozta, hogy hisz a demokráciában és a demokratikus értékekben - írja a Reuters.

17.38 |

"Katasztrófát okozhat egy előrehozott választás"

Papandreu azt mondta, hogy egy előrehozott választás katasztrofális következményekkel járna, ezért ez most nem jelent kiutat.

17.30 |

A végére javított az OTP

A csütörtöki záráskor a pesti tőzsde indexe 16 700 pontnál volt, ami 1 százalékos süllyedést jelent. A vezető részvények közül az OTP szerepelt a leggyengébben, 2,1 százalékos veszteséggel 3250 forinton zárt. A bankpapír a végére sokat ledolgozott hátrányából, napközben az árfolyam 3140 forint alatt is járt a BÉT statisztikája szerint. A Mol 1,5 százalékkal 15 810 forintra gyengült, a Richter pedig 1,1 százalékos veszteséggel 35 300 forinton végzett. Kivétel volt a Magyar Telekom, a távközlési papír 2,4 százalékkal 519 forintra drágult.

Előző
Következő