Gyengülési pályára küldte a forintot a hír, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idő előtt hazautazott. Korábban még erősödésben volt, fél 11-re a magyar fizetőeszköz valamennyi fontosabb külföldi devizanemmel szemben egy-egy forintot javított, az IMF-hír megjelenése után hirtelen gyengült a forint, délután már 305 forint közelében volt az euró árfolyama.

07.30
301 körül nyitott az euró

Péntek reggel fél nyolckor az euró 301,26 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollárért 231,08 forintot kellett fizetni, míg a svájci frankot 246,27 forinton jegyezték.Csütörtök este hat órakor az euró 301,19, a dollár 231,45, míg a svájci frank 245,34 forintot ért a devizapiacon.

Elemzők szerint a forintot pénteken a novemberi lengyel inflációs és foglalkoztatási adat befolyásolhatja, továbbá az amerikai havi inflációs szám. Az adatokat kora délután ismertetik. Jelentős árfolyam elmozdulásra azonban szakérők nem számítanak.

08.38
Fillérekkel drágult a dollár

Fél kilenc után néhány perccel 301,26 forinton jegyzik az eurót a bankközi devizapiacon. A dollárért 231,45 forintot kellett fizetni, míg egy svájci frank 246,24 forintot ért.

10.34
300 forintnál az euró

Fél 11-kor egy euróért 300,10 forintot kértek a devizapiaci kereskedők. A dollár 230,16 forintot ért ekkor, míg a svájci frankot 245,15 forinton jegyezték.

12.17
Esni kezdett a forint az IMF hazautazásának hírére

Idő előtt, a tervezett péntek helyett már csütörtökön hazautazott az előzetes egyeztetésen Budapestre érkezett IMF-delegáció. Az euró 303 forint fölé került rövid idő alatt. Tizenegy óra után még 300 forintot közelítette az árfolyam. A dollár-euró árfolyam nem változott érdemben, így a forint gyengülése a az IMF-hírre vezethető vissza.

12.25
Berágott a kormányra az IMF

Az [origo] információi szerint, amelyet kormányzati források is megerősítettek, az IMF azért távozott idő előtt, mert több ponton éles nézeteltérésbe került a kormánnyal.

13.04
Az amerikai nyitás után is gyengülhet a forint

Délután egy órakor az euróért 303,30 forintot kellett adni a devizapiacon. A frankot ekkor 247,60, a dollárt pedig 232,80 forinton jegyezték.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője közölte, hogy az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalások megszakadásáról szóló hírek megjelenése után veszített értékéből a forint. "Hirtelen erősödött az euró, valamivel 303 felett megállt. A befektetők az eladási hullám után emésztgetik a híreket" - tette hozzá a szakember. "A délután folyamán még gyengülhet a forint az amerikai piacnyitást követően, az a kérdés, hogy az ottani befektetők hogyan értékelik a magyarországi híreket. Ha a tengerentúli befektetők is aggasztónak találják az történteket, akkor még lejjeb kerülhet a magyar deviza" - mondta Kolba.

 

13.24
A régióban utolsó helyen a forint

Kevéssel fél kettő előtt 303,40 forintnál járt az euró, a frank közel 248, a dollár pedig 232,60 forintba került.

"Az IMF és az EU képviselőinek küldöttségének pénteki, a tervezettnél valamivel korábbi távozásának hírére lejtőre került a forint, hirtelen egy százalékot gyengült, ennek eredményeként az euró árfolyama 304,50 forintig szaladt. A hír pedig előtt még jól szerepelt a forint és a nemzetközi piacokon is kedvező volt a hangulat" - kommentálta a forintpiaci eseményeket Bámli Károly, a Commerzbank devizaszakértője. Hozzátette, a hirtelen gyengüléssel a forint szembe megy jelenleg a régióval, mivel a zloty és a cseh korona is erősödni tudott.

A tárgyalások megszakadását megerősítette Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt. (Az nemzetközi szervezetek és a magyar kormány közötti tárgyalások félebaszakadásáról itt olvashat részletesen.)

14.45
Az állampapírpiacon nem szálltak el a hozamok

"Az állampapírpiacon nem okozott komolyabb felfordulást az, hogy az IMF és az uniós küldöttség idő előtti távozása" - mondta név nélkül az [origo]-nak egy állampapír-kereskedő. Hozzátette: bár a hozamok a hír mgejelenése után 10-15 bázisponttal megugrottak, az ötéves kötvények hozama a csütörötki aukció átlaghozamához képest 30 bázisponttal emelkedtek, de később fokozatosan csökkentek a hozamok.

A kereskedő azt is elmondta, a piacon nagyon minimális a forgalom, és az is látszott, hogy magas áron elkelnek, az egyik ötéves kötvény hozama elment 9 százalékig és ott azonnal elvitte egy külföldi befektető. Ez pedig azt jelzi, hogy magas hozam mellett van kereslet a magyar papírokra. A szakember szerint a külföldi befektetők aktivitása elég visszafogott a karácsony miatt, ráadásul egyelőre nem aggódnak túlzottan a tárgyalások megszakadása miatt sem. "Az IMF és az EU pénzügyi segítsége ugyanakkor biztosan kellene fog azonban ahhoz, hogy a jövőben is így gondolják és ne szálljanak el a hozamok" - tette hozzá.

A hozam alakulása azt mutatja meg, hogy Magyarországnak mekkora kamatot kell fizetnie az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetőknek. A hozamcsökkenés tehát alacsonyabb, a hozamemelkedés pedig nagyobb állami kiadásokat jelent. Hozamemelkedés elsősorban akkor következik be, ha romlik egy ország megítélése a befektetők körében. Magyarország az elmúlt időszakban kevésbé volt vonzó befektetési célpont, ennek eredményeként a hozamok jelentősen növekedtek: pénteken 7,05-8,97 százalék körül mozogtak, három hónappal ezelőtt pedig 5,73-7,63 százalék körül mozogtak

15.11
Tovább gyengült a forint

Negyed négy előtt az euró árfolyama 304,90 forintnál tartott, ez közel 4 forinttal magasabb a reggeli szintnél. A frank ezzel párhuzamosan 3 forinttal, 249,20, a dollár több mint 2 forinttal, 233,40 forintra drágult.

17.03
Négy forinttal drágult az euró reggel óta

Délután öt óra után pár perccel 305,10 forinton jegyezték az eurót. A svájci frankért 249,92, a dollárért pedig 234,02 forintot kellett fizetni.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)