Jön a nyitott és konzervatív jegybank - Matolcsy meghallgatása percről percre

2013.03.01., 14:03

Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága meghallgatta és támogatta Matolcsy György jegybankelnökjelöltet, Balog Ádám alelnökjelöltet és Varga Mihályt, aki a nemzetgazdasági tárcát veszi át. Árstabilitás, pénzügyi stabilitás és a kormány politikájának támogatása a jegybank feladata - jelentette ki Matolcsy György, aki arról is beszélt, hogy konzervatív és nyitott jegybankot szeretne. Varga Mihály azt ígérte, nem lesz választási költségvetés.

16.55 |

Majdnem három óráig tartott a meghallgatás

A közel háromórás meghallgatáson Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leendő elnöke többször hangsúlyozta, hogy a jegybanktörvénynek megfelelően akarja alakítani a jegybanki politikáját. Elsődlegesen az infláció leszorítását tartja a feladatának, de azt is egyértelművé tette, hogy a jegybankot nyitottá teszi a kormánnyal való együttműködésre.

Bár azt mondta, hogy 16 jegybanki eszközt is bevetne, egyelőre nem tudta nevesíteni, melyek ezek az eszközök. Feladatának nevezte viszont, hogy küzdjön a devizahitelezés ellen, amelyet elmondása szerint nem szeret, és a liberális jegybanki felfogás ellen is harcolna. Szerinte ez utóbbi megengedi a rossz eszközök, így például a devizahitelezés elszabadulását.

Matolcsy György szerint nem gond, hogy pártkötődéssel rendelkező ember kerül a jegybank élére, mert más országokban is előfordul ehhez hasonló. Egy fideszes képviselő viszont éppen Simor András távozó MNB-elnöknek rótta fel, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök üzlettársa volt.

Balog Ádámot, akit a kormányfő a jegybank egyik alelnökének jelölt, rövid ideig kérdezgették csak a bizottság tagjai, és a harmadikként következő Varga Mihály sem kapott kemény kérdéseket. A miniszter elmondta, hogy nem fog változtatni a Matolcsy által kijelölt úton, de célként tűzte ki a növekedés beindítását. Azt is állította, hogy 2014-ben nem készítenek választási költségvetést.

16.50 |

Vége az ülésnek

A meghallgatások véget értek, mind a három jelöltet támogatta a gazdasági bizottság. Varga Mihályt még több másik bizottság is meghallgatja miniszterként.

Tudósításunkat ezzel lezárjuk, a meghallgatásról készült videót itt megnézheti.

 

16.45 |

Varga nem izzadt meg

Varga nem kapott erős kérdéseket, az ellenzék sem izzasztotta meg. A miniszter több ellenzéki kérdést, hozzászólást még meg is köszönt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.41 |

Varga nem béna kacsa

Jobb lenne, ha béna kacsaként néznénk, hogy a negatív nemzetközi gazdasági hatások érik Magyarországot? - tette fel a kérdést Varga, aki elmondása szerint inkább a cselekvőképességben hisz.

16.35 |

Mindent a beruházásokért

Mindent meg fogunk tenni, hogy a beruházási volument növeljük. Ezért köt a kormány stratégiai megállapodásokat a nagyvállalatokkal. Olyan partnereket keresünk, akik be akarnak fektetni Magyarországon - mondta Varga.

16.34 |

Széles mosoly az alkalmasságra

Rogán felhívta a képviselők figyelmét, hogy a bizottság szavazása Varga személyi alkalmasságáról és nem a politikájáról szól. A mellette ülő Varga széles mosollyal reagált.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

16.28 |

A Fidesz köszöni Vargának

Rogán a Fidesz-frakció nevében megköszönte Varga Mihálynak az IMF-ügyi miniszteri munkáját. A bizottsági elnök a romániai IMF-jelenlétet kritizálta, szerinte ott a Valutaalap az árfolyamgáthoz hasonló rendszer eltörlését vagy a kórházi napidíjat kérte a hitelért cserébe.

16.18 |

Varga pávatánca nem volt dicsőséges

Varga nem volt ilyen visszafogott, amikor még ő volt ellenzékben - emlékeztetett Kovács Tibor (MSZP). Felemlegette az IMF-tárgyalásokat is: "nem szolgálta az ön dicsőségét és hitelességét az IMF-fel járt pávatánc".

Az ellenzéki politikus a növekedés beindítására bíztatta Vargát. Ha nem lesz gazdaságpolitikai fordulat, akkor soha a büdös életben nem lesz itt növekedés - mondta.

16.16 |

Mit kezd a devizahitelekkel?

Volner János (Jobbik) rossznak tartja, hogy csak minden hetedik uniós forint jut el a magyar gazdaságfejlesztés céljára. Azt kérdezte Vargától, hogyan működne együtt a fejlesztési minisztériummal ennek javításán, valamint rákérdezett arra is, hogy mit kezdene a devizahitelekkel.

16.14 |

Matolcsy útját járná

Ha két ember csinálja ugyanazt, az sem ugyanaz - mondta a miniszter, de ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy Matolcsy György politikáját folytatná.

16.13 |

Siralmas a növekedés

A tavalyi utolsó negyedévi növekedés siralmas - ismerte el Varga.

16.12 |

Szeretnénk, de nem lehet választási büdzsé

Nincs mód arra, hogy Magyarország választási költségvetésben gondolkodjon, bármennyire is szeretnénk ezt - mondta Varga. Szerinte a túlzottdeficit-eljárás erre szorítja a kormányt.

16.10 |

Ki az uniós szorításból

Fontosnak érzem a kiszámíthatóságot - mondta Varga. Állítása szerint a vállalkozások azért panaszkodtak, mert a kormány szabályváltozásai nehezen voltak követhetők. A célok közé tűzte a költségvetés végrehajtását, de Varga nem értett egyet azzal, hogy a költségvetéshez hozzá kellene nyúlni. A miniszter szeretné, ha az ország kikerülne a túlzottdeficit-eljárás alól.

16.06 |

A feladat: a növekedés

A gazdaságpolitika céljai és iránya nem változik - mondta Varga a beszéde elején. Az adósságcsapdából való kikerülés, az egyensúly, a foglalkoztatás növelése, több jövedelem a családoknak - foglalta össze a miniszter, de hozzá is fűzött egy újat. Varga szerint az előző célok csak akkor életképesek, ha a növekedés beindul, ezt a feladatot tűzte ki maga elé.

A vita a Valutaalappal is abban van, hogy milyen eszközökkel indítható be a növekedés. A szakszervezeteket, az érdekképviseleteket, a kamarát partnernek nevezte meg.

16.05 |

Nemrég már volt itt

Mindössze kilenc hónapja hallgatta meg a bizottság Vargát, akkor kapta meg az IMF-tárgyalások vezetését.

16.02 |

Varga alkalmas?

A jegybankelnöki meghallgatással szemben a miniszteri meghallgatás célja a személyi alkalmasság vizsgálata - vetítette előre Rogán Antal a bizottságban.

16.01 |

Megjött Varga Mihály

A jelenleg még IMF-tárgyalásokért felelős miniszter új tárca vezetését kapja meg, Matolcsy György távozásával övé lesz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

15.48 |

Rogán nem tud PSZÁF-MNB-fúzióról

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke az ülés szünetében azt mondta, nem tud olyan javaslatról, amely összevonná a pénzügyi felügyeletet és a jegybankot. Elmondta viszont azt is, hogy van erre példa Európában, például Olaszországban, ahonnan az Európai Központi Bank elnöke is érkezett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.42 |

Tíz perc szünet

Rogán Antal tíz perc szünetet rendelt el Matolcsy és Balog meghallgatása után. A kormánypárti képviselők a jelöltek kezét szorongatták. A szünet után Varga Mihályt hallgatják meg.

Előző
Következő