120 éves a Magyar Olimpiai Bizottság, a MOB. Az ünnepi közgyűlésen Orbán Viktor is beszédet mondott. A magyar kormányfő szerint a MOB mögött széles nemzeti összefogás áll, és végre esély nyílt rá, hogy 2024-ben megrendezzük az első közép-európai olimpiát.

11:09
„Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!”

Orbán Viktor szerint végre esély nyílt rá, hogy megrendezzük az első közép-európai olimpiát.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – zárta beszédét a kormányfő.

11:07
Orbán Viktor közép-európai olimpiát szeretne

Budapest sokszínű és biztonságos város, ahol jól megfér egymás mellett a fiatalokkal zsúfolt szórakozónegyed és a Zeneakadémia, mondta Orbán Viktor. Szerinte

Budapest választása egy új régiót is a térképre helyezhet.  

2024-ben 35 évvel leszünk azután, hogy leráztuk az elnyomás béklyóit, mondta a miniszterelnök. Nem csupán a magyarok, de az egész régiót képviselve száll ringbe Budapest Orbán Viktor szerint. Végre esély nyílt rá, hogy megrendezzük az első közép-európai olimpiát.

                

11:03
Megvan a szükséges aranyfedezet

Az Agenda 2020 karnyújtásnyi közelségbe hozta azt az álmot, amivel Budapesten lobbanhatna fel az olimpiai láng, mondta a kormányfő. Szerinte a MOB mögött egy széles nemzeti összefogás áll. Az országgyűlés 80 százaléka, a Fővárosi Közgyűlés 90 százaléka, míg a MOB 100 százaléka állt az olimpiarendezés mellé. Orbán Viktor össznemzeti támogatottságról beszélt. 

A budapesti olimpiának minden tekintetben megvan a szükséges aranyfedezete.”

10:59
Hála

Magyarország hálás az olimpikonjainak, mondta a kormányfő. Szerinte voltak idők, amikor ők tartották a lelket a magyarokban. Emlékeztettek arra, hogy a kifosztott magyarok is valakik.”

 

10:58
Olimpiai nemzet vagyunk

Mi, magyarok egy olimpiai nemzet vagyunk” – mondta Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy Báró Kemény Ferenc kézjegye is szerepel a NOB 1894-es alapító okiratán.

10:56
Orbán Viktor kezdi meg beszédét

Az olimpiai bajnokok mögött mindig ott vagyunk mi, akik nem lettek olimpiai bajnokok, mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint amit egy öltözőben nem lehet megtanulni, azt talán nem is érdemes.

10:54
Kitüntették Borkai Zsoltot

Thomas Bach a beszéde végén átadta Borkai Zsolt MOB-elnöknek a Pierre de Coubertin-díjat.

10:53
Budapest esélye

Az Agenda 2020-at azért találtuk ki, hogy az olyan városok, mint Budapest, lehetőséget kapjanak arra, hogy megmutassák, hogyan is lehetne ott olimpiát rendezni. Szerinte a mostani procedúrával olcsóbban lehet végigvinni a pályázási folyamatot.

10:50
Orbán Viktor egy sportoló

A miniszterelnökben egy sportolót ismertem meg, mondta Orbán Viktorról a NOB elnöke. Thomas Bach szerint a magyar kormányfő nagyon sokat tett a magyar sportért.

10:47
A társadalom lelke

A sport a társadalom lelkét adja Thomas Bach szerint, aki úgy véli, hogy a MOB ezzel tisztában is van. Olimpikonként magam is lenyűgözőnek tartom azt az életpályamodellt, amivel támogatják a sportolókat Magyarországon, mondta a NOB elnöke.

10:46
Melbourne-i hősök

Thomas Bach az '56-os magyar hősökről beszél, megemlítve Papp Lászlót, Keleti Ágnest és a vízilabda-válogatottat, de szólt Puskás Ferencről is.

10:42
Az alapítók között

A MOB-ot az első olimpiai bizottságok között hozták létre – csak öt olimpiai bizottságot alapítottak a MOB előtt.A magyarok több mint 480 érmet nyertek a játékokon, mondta Thomas Bach, aki arról is beszélt, hogy a magyarok ellen vívni mindig is nehéz volt.

10:39
A NOB elnöke libabőrös lett

Thomas Bach megköszönte, hogy libabőrös lehetett. „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek” – mondta a NOB elnöke.

10:37
168 aranyérem

A magyar sportolók összesen 168 olimpiai aranyérmet nyertek – ezt próbálják belesűríteni egy hatperces videóba. A magyar olimpiai bajnokokról bővebben a MOB honlapján olvashat.

10:33
Tűzszekerek

A MOB elnökének beszéde után Vangelis zenéjére, korabeli tudósításokat alákeverve a magyar olimpiai bajnokokról láthatnak videót a közgyűlés résztvevői. 

10:30
Vendégszerető nemzet vagyunk

Mi szeretjük vendégül látni a világot.” Aki egyszer itt járt, az biztosan vissza fog még jönni Magyarországra Borkai Zsolt szerint. A MOB elnöke beszélt arról is, hogy a magyar fiatalok az olimpiarendezés mellett állnak.

10:28
Milliárdok a sportra

Azok a milliárdok, amik pluszforrásként érkeznek a sportba az elmúlt évekhez képest, óriási lehetőséget jelentenek Borkai Zsolt szerint.

Nekünk kell irányítani azt, hogy ezek a pénzek a fejlődést szolgálják, azok megfelelően hasznosuljanak, mondta az elnök.

10:26
Nagyhatalom vagyunk

120 éve egy mínuszos hír volt a MOB megalakulása” – mondta a MOB elnöke. 156 olimpiai bajnokot hívtak meg a mai ünnepségre. Mi, olimpikonok egy országhatárokon átívelő nagy családot alkotunk, mondta Borkai Zsolt, aki arról is beszélt, hogy ha a politika nem szólt közbe, minden olimpián ott voltunk.

Borkai beszélt az utánpótlás fontosságáról, annak fejlesztéséről és arról, hogy a kormány ehhez minden segítséget megad.

Olimpiai nagyhatalom vagyunk, mondta a MOB elnöke.

10:22
120 év több mint egy emberöltő

168 aranyérmet nyerve az újkori olimpiai játékok egyik legsikeresebb nemzete a magyar Borkai Zsolt szerint. Van mire büszkének lennünk” – mondta a MOB elnöke.

10:20
A MOB elnöke kezdi

Borkai Zsolt köszönti többek között Thomas Bach NOB-elnököt, Schmitt Pált, a MOB tiszteletbeli elnökét, illetve a nemzetközi olimpiai bizottságok jelen lévő vezetőit.

12