Aratnak a bankok Romániában

2006.04.01. 0:12

Jelentősen bővült a lakossági hitelfelvétel és gyarapszik a vezető bankok profitja Romániában - derül ki a Román Nemzeti Bankban pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

Romániában februárban a kint lévő magánhitel-állomány 62,404 milliárd lej volt, nominálisan 1,3 százalékkal, reálértékben 1,0 százalékkal több mint januárban, és nominálisan 50,2 százalékkal, reálértékben 38,5 százalékkal több, mint tavaly februárban, közölték a Román Nemzeti Bankban pénteken.

A lejben jegyzett magánhitelek az egy évvel korábbihoz képest 84,3 százalékkal - reálértékben 69,8 százalékkal - 30,944 milliárd lejre, a devizahitelek 27,1 százalékkal 31,46 milliárd lejre gyarapodtak. A lejhitelek állománya januárhoz képest nominálértékben 5,3 százalékkal nőtt, a devizahiteleké 2,4 százalékkal csökkent.

A leggyorsabban a lakossági hitelállomány nőtt: tavaly februárhoz képest a lejben jegyzett hitelállomány 105 százalékkal 13,223 milliárd lejre nőtt, januárhoz képest a növekedés nominálértékben 5,1 százalékos, a lakossági devizahitelek állománya 64,2 százalékkal 9,392 milliárd lejre duzzadt, ez utóbbinál januárhoz képest csökkenés volt, 1,5 százalékos.

A vállalatoknál lévő magánhitelek állományából a lejben jegyzetteké a tavaly februárihoz képest 71,3 százalékkal 17,721 milliárd lejre, a devizahiteleké 16 százalékkal 22,068 milliárd lejre növekedett.

A teljes hazai hitelállomány januárhoz képest nominálértékben 0,4 százalékkal, tavaly februárhoz képest 47,1 százalékkal 54,303 milliárd euróra nőtt. A kormányhitelek állománya februárban nettó 8,101 milliárd lejjel csökkent.

Nem utolsó sorban a hiteltevékenység erőteljes bővülésének köszönhetően jelentősen nőtt a romániai bankok nyeresége. A nagyságra negyedik bank, a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) leánybankja, a HVB Bank Romania tavaly 91 százalékkal 36,1 millió euróra növelte adózott eredményét a 2004-es 18,9 millióról, jelentették a bankban pénteken, IFRS szerint.

Az év végén a mérlegfőösszeg 1,7 milliárd euró volt, 62 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A költség/eredmény arány 35 százalékra javult 38 százalékról, a befektetett tőke megtérülése adó után 39,2 százalékra romlott a 2004-es 44 százalékról.

A tavaly kezdett UniCredito/HVB összeolvadás révén a Romániában is egyesülő részlegek - az UniCredito részéről az UniCredit Romaniával - a nagyságra harmadik bankcsoportot fogják alkotni Romániában. A HVB Bank Romania jelenleg a negyedik helyezett.

A bankprivatizáció nyolc évvel ezelőtt kezdődött Romániában, amikor a Román Fejlesztési Bankot (BRD) átvette a francia Société Générale. Egy évvel később a Bancpost 45 százalékát vásárolta fel a General Electric Capital Corporation és a Banco Portugues de Investimento. 2002-ben a Bancpost többsége a görög EFG Eurobank Ergasiashoz került. 2001-ben a Banca Agricolát a Raiffeisen Zentralbank vette meg.

Tavaly a bankprivatizáció felgyorsult: a HVB Bank Romania - a HVB-hez tartozó, a csoport kelet-európai tevékenységét kézben tartó BA-CA leánycége - 248 millió eurós ügyletben bekebelezte a volt teniszcsillag, Ion Tiriac bankját. Az Eurom Bankot a nagyságra második izraeli bank, a Bank Leumi vette meg.

A bankprivatizáció csúcspontja tavaly decemberben a legnagyobb román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) többségi, 61,88 százalékos részének eladása volt. A bankot az osztrák Erste Bank szerezte meg, 3,75 milliárd euróért. Az ügylet értéke rekord mind osztrák, mind román oldalon.

Az érdeklődők április 25-ig tehetik meg kötelező érvényű vételi ajánlatukat a nagyságra negyedik román kereskedelmi bank, a Letéti és Takarékpénztár (CEC) többségi részére, jelentették be Bukarestben március elején.

A nem kötelező érvényű, előzetes ajánlatok 300 millió euró körüliek voltak, jócskán elmaradva a kormány által várt 500-600 millió eurótól.

Az üzletrészre a magyar OTP Bank Rt. mellett további hat bank nyújtott be októberben nem kötelező érvényű ajánlatot: a francia-belga Dexia, az osztrák Raiffeisen Zentralbank és az Erste Bank, a görög Ethniki Trapeza, az ugyancsak görög EFG Eurobank Ergasias és az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena. A CEC eladásával a romániai bankoknak már a 90 százaléka lesz külföldi kézben, és ezzel a bankprivatizáció gyakorlatilag lezárul.

A román piac iránt az MKB Bank Rt. is érdeklődik, miután tavaly decemberben szerződést írt alá a bolgár CB Unionbank AD 60 százalékának megvásárlásáról. A Bayerische Landesbank (BLB) tavaly döntött úgy, hogy az MKB lesz a bankcsoport regionális hídfőállása közép- és kelet-európai terjeszkedési stratégiájának megvalósítása során.