Standard & Poor's: Csak a reform

Vágólapra másolva!
A Standard&Poor's úgy véli, a kormánynak folytatnia kell reformpolitikáját, akkor válhat újra stabillá az általuk most negatívra változtatott, a besoroláshoz kapcsolódó kilátás.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő intézet elemzésében úgy véli, Magyarországon növekedett a politikai kockázata annak, hogy a kormány nem tudja végig vinni a meghirdetett reformokat, nem tudja folytatni Magyarország modernizációját.

Az intézet szerint a reformpolitikát a hétvégi népszavazás, valamint egy újabb népszavazás lehetősége komolyan veszélyezteti - olvasható a pénzügyi tárca közleményében. A befektetők szempontjából viszont a reformpolitika jelenti a biztosítékot.

Az intézet összegzéséből kitűnik: Magyarország esetében a kilátás negatívról újra stabillá válhat, ha az említett politikai kockázat ellenére a kormányzat kitart reformpolitikája mellett, sikerrel folytatja a konszolidációt, következetesen megvalósítja a konvergencia programban foglaltakat.

A leminősítésnek Gyurcsány szerint ára van

"Milliárdokba fog kerülni az országnak, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő intézet stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

A leminősítésre reagálva a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítő intézet aggodalomra lát okot a népszavazás kimenetele miatt, hiszen érdemben csökkent Magyarország esélye a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására. Gyucsány szerint ezért a leminősítésért a felelősség a népszavazás kezdeményezőit terheli.

Ahogy a szakemberek látják

Franklin Gill, a Standard & Poor's európai adósminősítésekért felelős igazgatója a bejelentés után Londonban az MTI-nek azt mondta: a magyarok "kezdenek belefáradni" a konszolidációs folyamatba

Wike Groenenberg, a Citigroup globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci stratégiáért felelős igazgatója szerint a hitelminősítői döntések rendszerint nem elsődleges piaci árazási jelzések, hanem "mindig kis lemaradással" születnek, ezért nem számol azzal, hogy kilátásrontásnak jelentősebb, sőt egyáltalán bármilyen piaci kihatása lenne.