Nagyott esett a forint Kósa szavai után

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy konferencián azt mondta: kicsin múlik, hogy nincs államcsőd, s hazánk könnyen Görögország sorsára juthat. Kósa kijelentéseiről néhány órán belül már angolul tudósított több internetes szaklap, s lejtőre került a forint a devizapiacon. Piaci vélemény szerint az árfolyamesést minden bizonnyal Kósa kijelentési válthatták ki. Kósa Lajos megkeresésünkre annyit mondott, hogy csak Debrecennel kapcsolatos kérdésekre válaszol.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Este 6 óra után már 281 forint közelében járt az árfolyam. A hirtelen árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor. (Péntek reggelre megállt a forint esése, erről itt olvashat részletesen.)

A Napi.hu tudósítása szerint a Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság konferenciáján azt mondta: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. "Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret" - írja a Napi.hu tudósítása Kósa Lajos szavai nyomán.

Kósa nem reagált

A tudósítás szerint Kósa hozzátette: Mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát Kósa szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Sikerült elérnünk Kósa Lajost, ő azonban azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a telefonszámot, amelyen hívtuk, a debreceni ügyekkel kapcsolatos megkeresésekre tartja fenn, és a sajtóügyekkel foglalkozó munkatársához irányított minket. Sajtósa későbbre ígért visszahívást, cikkünk megjelenéséig ez nem történt meg.

Hiba lehetett a görögöket említeni

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője az [origo]-nak azt mondta: hiba volt Görögországot említeni, a nemzetközi piacon ugyanis mostanság ez a szitokszó, a görögök említése azt az üzenetet hordozza, hogy nagy baj van az államháztartással.

Kósa szavai után nem csak a forintot került lejtőre, hanem az állampapírpiacokon és a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama jelentősen, 30-40 bázisponttal emelkedett és a kora délutánig még erősödő BUX pedig több mint 1 százalékos mínuszba került. (Ha az államkötvények hozama emelkedik, akkor csökken az árfolyamuk, hozamcsökkenés esetén pedig nő az értékük.)

Nemzetközi internetes szaklapokban a magyar nyelvű hír megjelenése után néhány órával megjelentek angol nyelvű összefoglalók, elemzések. A New York-i The Street nevű üzleti szaklap "Ki a következő Görögország? Hát Magyarország!" címmel jelentetett meg cikket. Ebben arról írnak, hogy elképzelhető, Kósa beszédében túlzott, az viszont tény, hogy a magyar gazdaság alapjai rendkívül gyengék. A szaklap azt jósolja, hogy a forint rosszul fog teljesíteni a következő időszakban. A tekintélyes Bloomberg gazdasági hírügynökség kezében lévő Businessweek híre már a forint árfolyamának hirtelen esését magyarázza Kósa kijelentéseivel. A lap a UBS bank londoni piaci szakértőjét, Manik Naraint idézi, aki szerint a görög példa emlegetése egyértelműen "megrémisztette" a piacokat.

Varga szerint valótlan alapokon nyugszik a költségvetés

"Badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése" - mondta Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője a köztévé Este című műsorában csütörtökön. "A következő gazdaságpolitikai lépések attól függenek milyen állapotban van a magyar gazdaság, de az biztos, hogy nem olyanban, mint amit a előző kormány mond. A 3,8 százalékos hiányról mindenki azt állítja, hogy ennél magasabb lesz, legalább 1 százalékkal, most arról zajlik a konzultáció, hogy mennyivel" - tette hozzá a politikus.

"Ha nem teremtünk átláthatóságot, akkor hiányozni fog az az ugródeszka, amiről el lehet indulni. Orbán Viktor okulván a görög példából azt mondta Brüsszelben, hogy ha rendelkezésre állnak az adatok, akkor 72 órán belül akciótervet készít a kormány, a görög bajok ugyanis abból adódtak, hogy egy ideig nem tettek semmit. Magyarországnak a rövid távú egyensúlyjavító és hosszú távú versenyképességet javító lépésekre egyszerre van szüksége" - mondta Szijjártó.

Kósa Lajos mellett Varga Mihály költségvetési problémákról beszélt csütörtökön. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság számos problémát talált. Közölte: nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között - tette hozzá. Varga szerint ezeket a részjelentésben feltűntetik majd. A jelentésről csak annyit mondott: szándékaik szerint a hét végére elkészül a dokumentum.