Kétszázmillióból fejleszt jövőre a Csányi Pincészet Zrt.

2013.12.19. 08:52

Az OTP-vezér nevével fémjelzett borászatnak jól megy: évi több mint egymilliárdos forgalom mellett 15 százalékkal tudtak növekedni az idén. Jövőre főleg az exportra koncentrálnak.

A most bejelentett fejlesztések főként a szőlészet gépesítésének korszerűsítését szolgálják.

Gál József vezérigazgató kiemelte, hogy a cég a válság alatt sem állt le a fejlesztésekkel: 2009-2013 között 600 millió forintnyi beruházást hajtott végre. Ennek legnagyobb részét - 450 milliót - szőlőtelepítésre fordították, és az idén már szüreteltek a Villány leghíresebb területének számító Kopár dűlőn, amelynek negyede a borászat saját területe. A fennmaradó összeget szőlészeti és borászati gépek, berendezések beszerzésére fordították.

A cégvezető szerint a magyar borok ismertsége, presztízse a nemzetközi színtéren még mindig alacsony. Megjegyezte, hogy a jelentősebb piacokon csak az számíthat komolyabb megrendelésre, aki stabil minőséget garantálva egy fajtából legalább évi százezer palack leszállítására képes, és borai a nemzetközi versenyeken is eredményesek. Ezért is tartja fontosnak, hogy az idei nemzetközi szakmai megmérettetéseken 20 díjat nyertek, köztük olyan rangos elismerést, mint a bordeaux-i Citadelles du Vin és a brüsszeli Monde Selection aranyérme.