Kartellgyanúval vizsgálja a GVH a két legnagyobb ingatlanközvetítőt

2014.07.07. 10:32

Helyszíni kutatást tartottak a Duna House és az Otthon Centrum irodáiban pénteken a GVH szakemberei. A hivatal a két hálózat tavaly indított közös adatbázisa miatt vizsgálódik.

"A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy az országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő vállalkozások között 2013-ban olyan együttműködés jött létre, amelynek keretében egyes megbízások mindkét ingatlanközvetítő hálózat értékesítői számára elérhetővé és értékesíthetővé váltak, illetve az érintett ingatlanok mindkét ingatlanközvetítő hálózat weboldalán megjelentek," áll a vizsgálattal kapcsolatban a GVH honlapján.

A hivatal szerint ugyanis ez az együttműködés sérti a versenytörvényt, hosszabb távon alkalmas lehet arra, hogy a két vállalkozás piaci részesedését az ingatlanközvetítői piac eladói oldalán jelentősen tovább növelje, kiszorítva a versenytársakat az érintett piac ezen oldaláról.

A GVH azt is vizsgálja, hogy az együttműködés következtében nem váltak-e egységessé a jutalékok - és ezek így nem lettek-e magasabbak a piacon megszokott árazásnál.

Az Otthon Centrum sajtóközleményben erősítette meg a vizsgálat megindultát, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a két cég együttműködése a kezdetektől fogva nyilvános volt, annak bevezetése óta pedig az OC által érvényesített átlagjutalék nem változott.

A OC véleménye szerint nem történt jogsértés, a cég pedig mindenben együttműködik a versenyhivatallal.

Az eljárás megindítása természetesen nem jelenti azt, hogy a két cég valóban kartellezett: ennek megállapítására a GVH-nak hat hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben újabb hat hónappal meghosszabbítható.