Mi egy mekis család vagyunk

Szabó Gabriella
Szabó Gabriella, a nyíregyházi McDonalds franchise tulajdonosa a Vörösvári úti McDonaldsben 2014. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc éve iskolapszichológusként nyitotta meg az első nyíregyházi McDonald’s-ot, amelyet idén az amerikai cégközpont a világ egyik legjobbjának választott. Szabó Gabriellával vállalkozásról, franchise-ról és a vidéki konyháról beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Mikor készített legutóbb Big Macet?

Múlt héten. Egyébként a Big Mac a kedvencem, amikor pedig a munkatársaimmal beszélgetek, akkor legtöbbször odaállok melléjük dolgozni, függetlenül attól, hogy éppen mit csinálnak.

Gyakran eszik a McDonald’s-ban?

Minden nap legalább egyszer eszem az étteremben. Ez lehet reggeli vagy ebédre egy saláta vagy egy szendvics: a Big Macben az a jó, hogy háromrészes, ezért jól szét lehet szedni. Ritkán eszem meg belőle egy egészet.

Hogyan lesz egy iskolapszichológusból McDonald’s franchise-partner?

1995 nyara az az időszak volt, amikor mindenki, akinek nem volt valamilyen kétkezi szakmája, butikot akart nyitni. Én iskolapszichológusként dolgoztam, a férjem tanár, de mi is vállalkozni akartunk – persze anélkül, hogy tudtuk volna, mivel kellene kereskednünk, és az is nagy kérdés volt, hogy vajon lesznek-e vásárlóink, és egyáltalán megéri-e.

Szabó Gabriella iskolapszichológusból lett franchise-partner Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ekkor láttam meg egyik áruházunk kirakatában a plakátot, hogy itt McDonald’s nyílik és üzemeltetőt keresnek. Amikor pedig néhány napon belül két ismerősöm hívott fel egymástól függetlenül, hogy szerintük ez nekem való lenne, tudtam, hogy ez nem lehet véletlen. A debreceni McDonald’s üzemeltetőjéhez nagyon régi barátság fűz, s valamelyest bepillantva munkájába, magam is úgy gondoltam, hogy ez a rendszer éppen azokat a problémákat oldja meg, amelyeket a saját butikkal kapcsolatban a legnehezebbnek éreztem.

Ekkor jelentkeztem a tréningre, amelynek a végén a McDonald’s 6-7 pályázó közül rám bízta az első nyíregyházi étterem üzemeltetését. Családi segítséggel és egy kis örökséggel bele is tudtunk vágni.

Honnan volt önbizalma ahhoz, hogy vállalkozói vagy akár vendéglátós tapasztalat nélkül belevágjon?

Akkor ebbe egyáltalán nem gondoltam bele. Utólag pedig úgy látom, hogy a rendszer – és a kilenchónapos tanfolyam, amit az étteremnyitást megelőzően a McDonald’s központjában el kellett végeznem – gyakorlatilag mindenre megtanított, felkészített.

Sem közgazdasági, sem pedig vendéglátós előképzettségre nem volt szükségem. Az viszont elengedhetetlen volt, hogy nyitott legyek az új dolgokra, mint ahogy az is, hogy valóban értsek az emberek nyelvén. Ezzel azonban – pszichológusként – soha nem volt problémám.

Körülbelül száz emberrel dolgozom együtt. Az üzlet sikere nem rajtam, hanem a csapaton múlik.

Hogyan épül fel egy McDonald’s?

A Magyarországon működő McDonald’s üzlethelyiségeket a franchise átvevők a cég hazai központjától bérlik. Emellett az étterem üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos minden további költség és kockázat – a berendezés, az árukészlet, a későbbi fejlesztések vagy a munkatársak bérköltsége – a franchise-partnert terheli. A cég hazai franchise-hálózata évek óta nem bővült. Jelenleg a hazai éttermek közel felét üzemelteti 22 hazai vállalkozó. Szabó Gabriella köztük a harmadik, aki a Golden Arch Award-ot elnyerte.

Honnan lett az első csapat? Rögtön ön interjúztatott?

Nem. Miközben az első csapatot interjúztatták, én Budapesten voltam a képzésen. A McDonald’s rendszere úgy van felépítve, hogy mire én elvégeztem a saját tanfolyamomat, addigra a csapat nemcsak összeállt, de a szükséges oktatást is megkapta.

Néhányukat – különösen, akiket eleve vezetőnek vettek fel – már ismertem olyan tanfolyamokról, amelyekre együtt jártunk. Még most is van olyan munkatársam, akivel együtt ültünk a tréningen.

Ritkán eszik meg egy teljes Big Macet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyébként nemcsak a kiválasztásban, hanem az elindulásban is minden támogatást megkaptam: az első héten ott volt velem egy tapasztalt étteremvezető, de telefonon később is bármikor kérhettem segítséget.

A kezdeti befektetés után mennyi idő volt, hogy nullán legyenek?

A vállalkozás már a második évben pozitívba fordult, a bővülés pedig azóta is töretlen.

Mekkora a fluktuáció?

Kívülről nézve talán nagynak tűnhet, de ez csalóka. Dolgozói szinten valóban van mozgás, de ezt úgy kell felfogni, hogy a legtöbb fiatal élete egy – hosszabb-rövidebb – állomásaként jön az étterembe dolgozni. Lehet, hogy nem vették fel egyetemre, vagy éppen tandíjra gyűjt. Esetleg fogalma sincs még, hogy mit akar csinálni, de addig is finanszíroznia kell valamiből az életét. Ezek számukra időleges megoldás, maximum 1-2 évre szól.

Vezetői szinten azonban teljesen más a helyzet. Ők a legtöbben itt találták meg a számításaikat, és itt képzelik el a jövőjüket.

Van átjárás a két csoport között?

Természetesen. A munkatársakat eleve úgy vesszük fel, hogy elmondjuk nekik, milyen karrierlehetőségeik vannak, a „csillagszeműeket” pedig általában már az első héten kiszemeljük magunknak. Olyankor valahogy szerét ejtem annak, hogy odamenjek hozzájuk, és személyesen is jelezzem, hogy van értelme komolyan számolniuk velünk.

Három hónap alatt egy éttermi dolgozó minden területet megismer, ami szükséges ahhoz, hogy előre lépjen. Később is körülbelül háromhavonta tud feljebb és feljebb kerülni a ranglétrán – az éttermi vezetői szint közelében aztán ez egy kicsit lelassul. Náluk már fontos, hogy komoly tapasztalatuk legyen.

Segít az eredeti hivatása abban, hogy sikeres vezető legyen?

Biztos, hogy igen, bár attól mindig is elzárkóztam, hogy a munkatársaim pszichológusa legyek. Nagyon szívesen beszélgetek velük, sőt, ha kérik, tanácsot is adok. Akár mint édesanya, akár mint nő, akár mint főnök. Soha nem úgy, mint pszichológus.

Szeretné, ha a lánya vinné tovább az üzletet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezzel együtt az eredeti szakmám – legyen szó egy marketingkampányról vagy egy nehezebb megbeszélésről – időről-időre belekúszik a mindennapi munkámba.

Vállalkozóként mekkora szabadságot ad a McDonald’s rendszere?

Ez egy egyéni vállalkozás, ahol a cég nagyon erőteljesen támogat minket. A munkatársaimat én válogatom, a márkastratégiát a központ határozza meg, de helyi szinten nagy szabadságot kapok. A McDonald’s egy jól szabályozott, fegyelmezett és céltudatos rendszer, amely ugyanezeket a tulajdonságokat várja el a partnereitől is.

Ön az idén megkapta a Golden Arch díjat, ami azt jelenti, hogy ön egyike a világ legjobb McDonald’s franchise partnereinek. Megváltoztat valamit egy ilyen elismerés?

Remélem, hogy nem. Az én pozíciómban – és én feltehetőleg innen fogok nyugdíjba menni – ez a legnagyobb elismerés, amit kaphattam, azonban ez a díj nem számokról szól. Nem azért kaptam, mert olyan sok vendéget szolgálnék ki, vagy olyan nagy forgalmat csinálnék. Itt azt a hozzáadott értéket és munkát díjazzák, amit az elmúlt 19 évben a McDonald’s nyújtotta kereteken belül elvégeztünk.

Mennyire lehet jól megélni egy McDonald’s-ból?

Ez egy ugyanolyan vállalkozás, mint az összes többi: naponta megdolgozunk a forgalomért és a sikerért. Annyiban talán különbözik egy átlagos pizzériától, hogy a világ egyik legerősebb márkája áll mögöttünk, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy nyereségesen tudjunk üzemelni.

Nyilvánvalóan nem csinálnám ezt, ha nem tudnám belőle eltartani a családomat.

Ha egy dolgot másképp csinálhatna, mi lenne az?

Egy olyan rendszernek vagyok a része, amely segített abban, hogy mindent elérjek: mit akarhatnék másképp csinálni? Gondolom, hogy sziruposan hangzik, de semmit.

A családi vállalkozásokról nem a McDonald’s jut először eszébe az embernek, ön azonban a férjével kezdte az üzletet. Lehet ebből többgenerációs vállalkozás?

Sok példa van erre a rendszerben. Mi amúgy is egy mekis család vagyunk: minthogy az elmúlt években minden energiámmal az étteremre koncentráltam, ebbe a családom is szükségszerűen bevonódott.

A továbbörökítés kérdése engem is foglalkoztat. Szerencsére a nagylányomnak van erre affinitása. Idegenforgalmi szakközgazdászként végzett, de ma már az összes McDonald’s-os képzésen is túl van. Őt szeretném abban támogatni, hogy idővel átvegye tőlem az üzletet.

Nyugtasson meg, hogy a vasárnapi ebéd egy „mekis családnál” sem hamburger.

Vidéki lány vagyok, jól főzök, és nagy háztartást vezetek – igazi magyaros ételekkel és ízekkel.