A felügyelet is közbelép

A piaci válság eszkalálódásának megállítása érdekében a világ vezető jegybankjai mellett az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (Securities and Exchange Commission) kötelezte a piaci szereplőket, hogy hozzák nyilvánosságra a meztelen short ügyleteiket, a fedezetlen spakulatív tranzakciókat.

Az intézkedés lényege, hogy a kereskedés végén a piaci szereplőknek rendelkezniük kell az üzlet alapjául szolgáló részvényekkel: a kereskedok kötelesek kölcsönvenni a részvényt, mielott eladnák.Azon szereplőknek, akik vétenek a szabályok ellen a SEC megtiltja a shortolást.

Mivel árfolyam-maniplulálás céljából nagyon sok befektető kötött ilyen ügyletet, az amerikai tőzsdék forgalmára az lépés negatívan hat, ugyanakkor a kereskedés átláthatósága sokat javulhat.

A shortolás lényege, egy adott részvénycsomag értékesítése, anélkül, hogy a kereskedő rendelkezne a papírokkal. Tehát az árfolyamesésre játszva kereskedünk az ominózus papírokkal, vagyis a kötést követőe időpontban olcsóbban megvásárlüjuk azokat. Vagyis létrejön egy eladási ügyletet, a csökkenést követően pedig visszavásároljuk azokat, a két összeg között különbség a nyereség.

Ahhoz, hogy short pozíciót nyissunk szükség van a papírokrwa, ezért az ügyletet létrehozó kereskedő kölcsön veszi a jelentik a fedezetet. Több piaci szereplő az elmúlt időszakban manipulatív céllal nem kérte előre kölcsön a papírokat, így az ügylet megkö9tésének időpontjában nem állt szemben semmi a vételárral.