Veszélyben a stabilitás a Fed-elnök szerint

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben S. Bernanke a washingtoni kongresszus egyesített gazdasági bizottsága elé készül, és a Bloomberg hírügynökség szerint Bernanke úgy látja most, hogy a "pénzügyi stabilitás súlyos fenyegetésekkel néz szembe". A Fed-elnök figyelmeztetett arra is, hogy a hitelválság immár a lakossági-háztartási kiadásokat és az üzleti költségeket is sújtja.
Vágólapra másolva!

"A gazdasági tevékenység széles körben esett vissza" - fogalmazott Bernanke. Ugyanakkor hangsúlyozta: "A pénzügyi rendszerünk stabilizálása elemi feltétele a gazdaság újjáéledésének."

Mindezek után a Bloomberg szerint a befektetők körében eluralkodhat az a várakozás, hogy a Fed csökkenti a kamatlábakat az év végéig, hogy csökkentse a nagy gazdasági világválság óta bekövetkezett legsúlyosabb krízis hatásait. A Fed-elnök ismét felkérte a kongresszust arra, hogy fogadja el a pénzügyminiszter, Henry Paulson tervét, amely szerint 700 milliárd dollárért kivásárolnák a rossz hiteleket és kétes kintlévőségeket a bankoktól.

Egyre jobban utálják a Paulson-tervet

Az ösztökélésre szükség is van, mert a Forbes magazin internetes oldalán olvasható közvéleménykutatás szerint, amelyet a Rasmussen Reports készített kedden, a megkérdezettek 37 százaléka helyett immár 44 százaléka utasítja el a Paulson-tervet. A hétszázalékos ugrás egy nap alatt történt, méghozzá hétfőről keddre nőtt meg az elutasítók aránya. Márpedig az USA-ban idén nemcsak elnökválasztás lesz, hanem a képviselőház egészét és a szenátus egy részét is újraválasztják.

Bernanke azt is hangsúlyozta, hogy a hitelezők továbbra is óvatosak, nem adnak sok kölcsönt a lakosságnak és a vállalatoknak. A gazdasági növekedést pedig szerinte "lefelé mutató kockázatok" jellemzik.