Oroszország nyert az amerikai jelzálogpiacon

Vágólapra másolva!
Az orosz központi bank - a "nem elsőrendű válság" ellenére - profitra tett szert abból, hogy az orosz devizatartalék egy részét amerikai jelzálogkötvényekbe fektette, mondta az orosz államfő gazdasági főtanácsadója, Arkagyij Dvorkovics csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A központi banknak nem volt semmilyen vesztesége. Valójában, ha a Fannie Mae és a Freddie Mac (jelzáloghitel-intézetek) kibocsátotta jelzálogkötvények árát nézzük, az értékük emelkedett - idézte Dvorkovicsot a RIA-Novosti hírügynökség.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a két jelzáloghitel-intézet kötvényeinek hozama több mint egymilliárd dollár volt az orosz központi bank számára az első félévben.

Az orosz központi bankban korábban közölték, hogy az utóbbi hetekben, a legújabb pénzügyi piaci bonyodalmak megjelenése óta 30 milliárd dollárra csökkentették az amerikai kormány által támogatott amerikai jelzáloghitel-intézetek kötvényeiben lekötött befektetést a korábbi 100 milliárd dollárról, és biztonsági megfontolásból most euróban jegyzett állampapírokat vásárolnak.

Oroszország összesen 600 milliárd dollárra tehető devizatartalékainak a fele amerikai értékpapírokban, köztük a legnagyobb amerikai jelzáloghitel- intézetek papírjaiban fekszik, írta korábban a Reuters hírügynökség. Erre tekintettel az orosz kormány két hete "pozitívnak" értékelte, hogy az amerikai kormány gondnokság alá vette a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet, a Fannie Maet és a Freddie Macet.