Nincs ésszerű magyarázat az összeomlásra

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők nem tudnak ésszerű magyarázatot adni a világ tőzsdéin az elmúlt héten bekövetkezett elképesztő zuhanásra, amely 500 ezer milliárd forintos értékvesztést okozott.  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten a vezető nemzetközi tőzsdéken jegyzett részvényállomány piaci értéke összesen 2700 milliárd dollárral - az Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama szerint 524 ezer milliárd forinttal - esett.

A londoni értéktőzsde irányadó indexe, a FTSE-100 (Footsie) öt és fél éve először négyezer pont alatt, 3932 ponton zárt pénteken. Az index kosarában szereplő cégek tőzsdei összértéke az utóbbi öt kereskedési napon 250 milliárd fonttal (82 ezer milliárd forint) csökkent.

Ezerpontos hullámzás

Pénteken sorrendben nyolcadik napot zárták veszteséggel az amerikai börzék. A Dow Jones ipari átlag a valaha volt legnagyobb ingadozást mutatta, egyetlen napon belül, ezerpontos intervallumban hullámzott az index.

A szélesebb merítésű, 500 részvényt tartalmazó Standard & Poor's 500 index 1933 óta a legrosszabb hetét zárta a Bloomberg szerint. A Marketwatch.com összeállítása alapján pedig sem a Dow, sem az S&P nem zárt még ennél rosszabb hetet.

Recessziós időszakot jellemző sávban a Footsie

A Footsie pontosan 2800 ponttal, több mint 40 százalékkal került lejjebb a tavaly júniusban mért 6732 pontos - legutóbbi zárási - csúcsához képest, és most már mélyen a recessziós időszakokra jellemző - bear market (medve piac) - sávban tartózkodik.

Általánosan elfogadott piaci meghatározás szerint a "bear market" állapotról akkor van szó, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a korábban elért csúcsról - az időszaki kilengésektől függetlenül - trendszerűen legalább 20 százalékot esik.

Kétszer volt hasonló hatvan év alatt

A JP Morgan legfrissebb elemzéséből kiderül, a világ legfontosabb részvénybörzéinek indexei is több mint 40 százalékkal tavalyi csúcsértékeik alatt végeztek.

Az elmúlt hatvan évben csak kétszer - 1973-ban és 2001-ben - volt példa arra, hogy a múlt hetinél nagyobb mértékben zuhanjanak a vezető mutatók. Az 1973-ban súlyos globális recesszió alakult ki, ennek során az amerikai S&P 500-as tőzsdeindex összesen 46 százalékkal - a mostanihoz hasonló mértékben - esett.

Önmegvalósító pánik

A hatalmas értékvesztés arra utal, hogy a piacok mély recessziót áraznak - vélik a JP Morgan szakértői, akik szerint sem egyértelmű kiváltó oka, sem ésszerű magyarázata nincs az értékpiacok elmúlt napokban látott összeomlásának. A gazdasági helyzet alakulásáról tanúskodó makroadatok - jóllehet nem voltak túl kedvezőek - a piaci várakozások közelében voltak.

Az elemzés alapján egyedül az önmegvalósító pánik és a befektetői kapituláció áll az óriási értékvesztés hátterében. A remélt intézkedések - kamatcsökkentések, tőke- és likviditásinjekciók, állami garanciavállalások - zöme már megtörtént, mégpedig gyorsan és jelentős mértékben. A befektetők azonban belefáradtak a gazdaságpolitikai lépésekbe, és mielőtt ismét vásárlásba fognának, a különböző hangulatjavító intézkedések eredményeit szeretnék látni. Ez azonban időbe telik: a bevezetés heteket vesz igénybe, a gazdasági eredmények pedig negyedévek múltán lesznek láthatóak - vélik a JP Morgannél.

Túlfáradt kisgyerekhez hasonlítja a piacot az FT

A Financial Times (FT) is gyakorlatilag önmegvalósító pániknak minősítette a történteket. A neves gazdasági napilap elemzése szerint e pánik fő oka már nem csupán az a kétely, hogy biztonságos-e bízni a bankokban. A nagy, kimondatlan félelem szélesebb körű: lehet-e bízni abban, hogy a kormányok képesek megfékezni ezt a pánikot.

A lap szerint különösen kirívó, hogy a megannyi nullát tartalmazó kormányzati segélycsomagok hatása is napról napra halványul. A piac minden nyugtató szándékú intézkedés után megállt egy időre, hogy aztán "újabb hisztériát rendezzen". Ez a viselkedési minta egy túlfáradt kisgyerek szüleinek is ismerős lehet - fogalmaz a lap.