Aggasztó a német vállalatok helyzete

Vágólapra másolva!
Öt év óta a legnagyobb mértékben romlott a német vállalatok üzleti kilátásainak a megítélése a pénzügyi válság, a gazdasági növekedés várható lassulása és az exportpiacok szűkülése miatt - tette közzé felmérésnek eredményeit csütörtökön a német ipari és kereskedelmi kamara, a DIHK.
Vágólapra másolva!

A kamara szeptember és október között 25 ezer német vállalatot kérdezett meg, s ebből kiderült, hogy most - három év óta először - több a pesszimista cégvezető, mint az optimista. A megkérdezett vállalatok közül mindössze 18 százalék vélte úgy, hogy javulni fog a helyzet, míg a legutóbbi, nyári felmérésben arányuk még 23 százalék volt. A megkérdezettek 27 százaléka számít a gazdasági helyzet romlására a korábbi 17 százalékkal szemben, 55 százalék gondolja azt, hogy változatlan marad a helyzet, korábban arányuk még 60 százalék volt.

Ugyanakkor a DIHK arra számít, hogy a gazdaság lassulása rövidebb ideig fog tartani, mint korábban, amikor a német gazdaság több mint három évig stagnált, 2001 és 2004 között.

A kamara számításai szerint a GDP jövőre mindössze 0,5 százalékkal fog bővülni Németországban az idén várható 1,9 százalékot követően.