A Times szerint Magyarország túlköltekezett

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Banknak és az MNB euróhitel-megállapodása és a szükség esetére kilátásba helyezett IMF-támogatás kapcsán The New York Times online kiadása pénteken elemezte a magyar pénzügyi helyzetet.
Vágólapra másolva!

Magyarország a lap szerint azért van bajban, mert a múltban túlköltekezett: 2006-ban az éves államháztartási hiány elérte a GDP 9,3 százalékát, de mivel ez az idén a várakozások szerint 3,4 százalékra csökken, a közadósság a GDP mintegy 65 százaléka körül mozog majd - írja a The New York Times.

Ugyanakkor az erősen exportorientált magyar gazdaságot várhatóan a világgazdasági lassulás is erősen sújtja, miközben a lassabb növekedés csökkenti a kormányzati bevételeket is. A lap utal arra, hogy ennek következtében a kormány már lefelé módosította az idei növekedési kilátásokat: 1,8 százalékra a korábbi 2,4 százalékról.

A Fitch és az S&P hitelminősítők pénteki leminősítései kapcsán a The New York Times utal arra, hogy a magyar közadósság mintegy 30 százaléka, valamint a vállalkozások és magánszemélyek kölcsöneinek 60 százaléka devizaalapú, és ez az országot sebezhetővé teszi.

A cikk szerint a kör így zárul: Magyarország közadóssága magas, miközben a gazdasági növekedés vérszegény, ami egy ilyen bizonytalan helyzetben elriasztja a befektetőket, és arra készteti őket, hogy kivonják pénzüket Magyarországról. Ez pedig még nagyobb nyomás alá helyezi a forintot. A lap ugyanakkor utal arra is, hogy PSZÁF átfogó vizsgálata szerint a pénzügyi szektor kitettsége a nemzetközi jelzálogpiaci válságnak rendkívül alacsony, a bankok stabilak, jelenleg az egész bankrendszer igen jó állapotban van.