Izlanddal nem sokat totojázna Brüsszel

Vágólapra másolva!
Gyors uniós csatlakozási tárgyalásokat helyezett kilátásba az államcsőd fenyegette Izlandnak az EU bővítési biztosa - amennyiben az ország egyáltalán jelentkezne.
Vágólapra másolva!

Olli Rehn az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a csatlakozási tárgyalásokat gyorsan meg lehetne kezdeni Izlanddal, amely - mint mondta - egyértelműen európai és demokratikus ország, és már része az Európai Gazdasági Térségnek. A finn biztos utalt rá, hogy az EU és Izland között már jelenleg sincs vámhatár.

Reykjavík eddig hivatalosan elutasította az EU-tagságot, de a pénzügyi válságra tekintettel az izlandi halászati miniszter a múlt héten először vetette fel, hogy gondolják át ezt az álláspontot. Mint mondta, minden lehetőséget mérlegelniük kell a jelenlegi helyzetben.

Az esetleges izlandi EU-csatlakozás legfőbb akadálya az izlandi halászati szektor, amely az export közel 30, a gazdaság összteljesítményének pedig mintegy 5 százalékát adja. Belépés esetén Izlandnak halászati politikáját az uniós szabályozáshoz kellene igazítania, és saját felségvizeire kellene engednie más uniós államok hajóit is.