Times: Magyarország még nem Izland

Vágólapra másolva!
A Magyarországnak nyújtandó esetleges IMF-segítség "még odébb van"; a Nemzetközi Valutaalap elsődlegesen Izland és az Ukrajna megsegítésével foglalkozik - idézett IMF-forrásokat a szerdai The New York Times.
Vágólapra másolva!

Az újság értesülései szerint az IMF közel van ahhoz, hogy megkösse a kölcsönügyletet Izlanddal, amely 6 milliárd dollárhoz jutna. Az összeget orosz, norvég és japán forrásokból fedeznék, a Valutaalap saját forrásaiból 1 milliárd dollárt adna.

Izland, Ukrajna és Pakisztán nyomában

Az IMF előrehaladott tárgyalásokat folytat Ukrajnával egy 15 milliárd dolláros hitelről. A volt szovjet tagköztársaság Izlandhoz hasonló gondokkal küzd, ráadásul a helyzetet bonyolítja a belpolitikai zűrzavar, amelyet a kormánykoalícióban történt szakadás okozott.

IMF-források megerősítették a lapnak: miközben az izlandi és az ukrán rendkívüli hitel-megállapodás küszöbön van, tárgyalások folynak Pakisztánnal és Magyarországgal is. Az újság ugyanakkor azt írta: úgy tűnik, hogy a Pakisztánnal és Magyarországgal kötendő megállapodások "még odébb vannak".

Az EKB már kölcsönzött

A lap megírta, hogy Magyarország a múlt héten 5,6 milliárd euró hitelt hapott az Európai Központi Banktól, hogy fedezni tudja devizahitel-törlesztéseit. "Mivel azonban a forint helyzete erősen gyengült a válság hatására, Magyarországnak további segítségre lesz szüksége a Valutaalaptól, vélik elemzők" - írta az újság.

A The New York Times szerint az IMF-nek 200 milliárd dollárnyi hitelkészlete van. Ez az összeg ugyan szerénynek mondható ahhoz képest, amekkora tőkeinjekciókkal például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy más európai országok bankjaik segítségére siettek, "de elegendő Izland, Ukrajna és hasonló országok stabilizálásához".