Amerika 7 százalékig repítette a japán tőzsdét

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán kezdetben 7 százalékos emelkedéssel próbálta követni a Wall Street keddi ugrását, amely a második egynapi legnagyobb volt az amerikai tőzsdemutatók történetében, de később a tokiói előretörés reálisabb, 3 százalékot meghaladó szintre mérséklődött.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és japán kamatpolitika ugyan erősítette Ázsia tőzsdéit, de a gyenge vállalati eredmények miatt a befektetők óvatosabbak lettek - írja a Marketwatch. Az ázsiai helyzetről Howard Gorges, hong kong-i elemző azt nyilatkozta, hogy: "Nem hiszem, hogy az eladások abbamaradtak." Hozzátette: "Úgy tűnik, mintha a piacokon még lenne egy kis nyomás."

A nagy exportőröket a jen valamelyes olcsóbbodása is segítette, de a japán valuta a nap végére ledolgozott veszteségéből. A nap végén újabb gyors bevásárlások ismét 7 százalékot meghaladó többletbe lendítették a Nikkei225-öt.

A hangulatot az javította - és a jent napközben lenyomta -, hogy hivatalos helyről származó kiszivárogtatások nyomán a befektetők joggal vélik remélni: pénteken a japán központi bank is bekapcsolódik a mértékadó központi bankok várható, újabb kamatcsökkentés-sorozatába. A Fedtől szerdán, a Bank of Japantól pénteken, az EKB-tól és a Bank of Englandtől jövő hét csütörtökön számítanak enyhítésre a piacon.

A legutóbbi - október eleji - egyeztetett, fél százalékpontos kamatcsökkentésekből a Bank of Japan kimaradt. Elemzők szerint azonban a japán alapkamat most is olyan alacsony, hogy csökkentése, vagy a zérókamathoz való visszatérés nem sokat lendíthet az exportra utalt japán gazdaságon.

A japán központi bank utoljára tavaly februárban nyúlt irányadó rátájához, a fedezet nélküli egynapos hitelekre vonatkozó kamatcéljához, negyed százalékponttal 0,50 százalékra emelve azt. Előzőleg 2006. júliusban szigorított, 0,25 százalékos célt állapítva meg.

A Bank of Japan 2006. márciusban hivatalosan befejezettnek nyilvánította a 2001. március óta folytatott zérókamat-politikáját, de a tényleges intézkedéssel még várt az év július közepéig. Addig a központi cél öt éven át nulla volt, a piaci kamatok tizedszázalékos szinteken voltak.