Bajnai: 2009-ben baj lehet a pénzzel és a piaccal

Vágólapra másolva!
A jövő évre várható recesszió negatív hatásait tompító, a gazdaságot erősítő tervekről számolt be Bajnai Gordon a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) pénteki ülésén, Budapesten - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).
Vágólapra másolva!

A gazdasági és fejlesztési miniszter az ülésen elmondta, hogy a kormány átfogó lépéssorozatot indít annak érdekében, hogy bővítse a magyarországi vállalkozások számára elérhető pénzügyi forrásokat, segítse piacaik fenntartását, támogassa a munkahelyek megőrzését. "E mellett sem szabad azonban szem elől téveszteni a közép és hosszú távú célokat: most is csak olyan válságkezelő intézkedéseket szabad hozni, amelyek a fenntartható stabilitás irányába hatnak és képesek megalapozni a versenyképesség későbbi tartós növekedését" - idézi a miniszter felszólalását a tárca közleménye.

Bajnai Gordon az ülésen kifejtette: "nehéz év elé nézünk 2009-ben, a legnagyobb problémák a pénz, a piac és a munkahelyek területén várhatóak, amelyekre a kormánynak nagyon aktív és gyors lépésekkel kell reagálnia".

A gazdasági miniszter a szűkülő piacokra, a zsugorodó finanszírozási lehetőségekre, a gazdasági visszaesésre és a növekvő munkanélküliségre válaszul tervezett kormányzati lépéseket ismertetve a testület tagjaival, azt kérte tőlük, hogy a következő hetekben konstruktív javaslataikkal segítsék az erről szóló konzultációt az elképzelések véglegesítését.