A válság új szakasza: a hitelkártyák is dőlhetnek

Vágólapra másolva!
Jövőre 96 milliárd dolláros leírásra kényszerülhetnek a bankok a hitelkártyák esetleges bedőlése miatt - derül ki egy szaktanulmányból. Amerikában a Citigroup - a világ egyik legnagyobb pénzintézete - máris jelezte: 1,4 milliárd dollárt veszített a hitelkártyák fedezetével kibocsátott értékpapírokon.
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

A Citigroup, a világ egyik legnagyobb bankcsoportja bejelentette, hogy 1,4 milliárd dollárt vesztett a harmadik negyedévben az úgynevezett "hitelkártyákra alapozott értékpapírosításon". Az értékpapírosítás azt jelenti, hogy az amerikai bankok előszeretettel bocsátottak ki értékpapírokat az elmúlt években olyan fedezetre, amelyek általában nem szokásosak. Ilyenek például a jelzálog alapú CDO-k és CDS-ek, amelyek óriási veszteségeket okoztak az elmúlt egy-két évben, és tulajdonképpen a globális hitelválság kiváltó okainak bizonyultak.

Elemzők már 2007 végén felhívták a figyelmet a hitelkártyákra alapozott értékpapírok esetleges bedőlésére is, ám ez sokáig csak elméleti veszélynek bizonyult. Most azonban a Citigroup nemcsak a harmadik negyedévre jósolt veszteségeket e területen, hanem azt is bejelentette, hogy 2009 folyamán további mínuszokra lehet majd számítani - legalábbis ezt írja a MarketWatch amerikai gazdasági-tőzsdei hírportál. A hitelkártya alapú veszteségek a hír szerint 2009-ben rekord szintet érhetnek el.

A Citigroup mostani hitelkártya alapú értékpapírosítási vesztesége azért kellemetlen hír, mert tavaly ilyenkor e területen még 169 millió dolláros nyereséget realizált a bankcsoport. A Citigroup közölte azt is, hogy hiteltartalékait 3,9 milliárd dollárral egészítette ki, beleértve 2,3 milliárd dollárt, amit az észak-amerikai ügyfelek után rakott céltartalékba. 855 millió dollárt hasonló céllal a külföldi, nem amerikai kliensek miatt tett félre a bank.

A Citigroup azért kénytelen tartalékolni Észak-Amerikában, mert egyre több ügyfél válik bizonytalanná, személyi hitelek, autólízingek és hitelkártyaügyletek miatt.

A hitelkártyák piacán nem a Citigroup az első, amely bajokat jelez előre. A múlt héten az American Express hatalmas elbocsátást jelentett be, összesen 7000 munkahelyet szüntetnek meg a cégnél.

Az Innovest StrategicValue Advisors szakértői szerint - akik októberben hozták nyilvánosságra tanulmányukat - a bankok 2009 első negyedében 18,6 milliárd dolláros leírásokra kényszerülnek majd a hitelkártyák bedőlése, az onnan felvett pénzek vissza nem fizetése miatt. A jövő év egészében pedig a 96 milliárd dollárt is elérheti majd ez az összeg. A 96 milliárdos leírás kétszer annyi, mint amennyit idén írtak le a pénzintézetek e szegmens miatt.