Sokat vesztettek a befektetési alapba fektetők

Vágólapra másolva!
A piaci teljesítmények a harmadik negyedévben 12 milliárd forint veszteséget okoztak a befektetési alapokba fektetőknek, az év eleje óta pedig összesen 99 milliárd forint veszteség keletkezett - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn. A harmadik negyedévben összesen 33 milliárd forint tőke érkezett, s az év eleje óta összesen 76 milliárd forintot vontak ki, a Bamosz tagjai által kezelt alapok összvagyona így a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal hízni tudott, az év eleje óta azonban 4,9 százalékkal zsugorodott.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válsággal kapcsolatos összes hírünket!

A Bamosz tagjai szeptember végén 391 alapot kezeltek, összesen 3032 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik negyedévben 29 új alap indult, egyet a Bamosz új tagja hozott, hét alap pedig megszűnt. Az első kilenc hónapban összesen hetvennel nőtt az alapok száma.

A legnagyobb mértékű új befektetést az első kilenc hónap során a garantált és a likviditási alapok vonzották, ugyanakkor arányaiban a származtatott alapok is vonzónak bizonyultak. Jelentős tőkekivonás történt ugyanakkor a pénzpiaci, a kötvény, a vegyes, a tiszta részvény és az ingatlanalapokból, míg az egyéb, nem besorolt alapokat ért tőkekivonás kisebb volt. Arányaiban a tiszta részvény, a kötvénytúlsúlyos vegyes, a rövid kötvény és a hosszú kötvény alapokat érte a legnagyobb tőkekivonás.

Az idén is folytatódott az a tendencia, miszerint a hagyományosnak tekinthető kötvényalapok, illetve a pénzpiaci alapok helyét alternatív, alacsony kockázatúnak tekintett alapok veszik át. A likviditási alapok aránya 24,3 százalékra nőtt, és továbbra is a legnagyobb csoportot alkotják. Az ingatlanalapokat ugyan ismét tőkekivonás sújtotta, de 18,1 százalékkal így is a második legnagyobb csoportot alkotják. A garantált alapok aránya már 16,7 százalék, a harmadik legnagyobb kategóriát adják. A kötvény- és pénzpiaci alapok (a likviditási alapok nélkül) összesen már csak a teljes vagyon 18,1 százalékát teszik ki (az utóbbiak aránya 2006 elején még 51,1 százalék, 2007 végén pedig 22,1 százalék volt).