Nem lesz uniós gazdaságélénkítő program

Vágólapra másolva!
Nem látnak szükségesnek egy átfogó európai uniós gazdaságélénkítő programot az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei, de úgy ítélik meg, hogy uniós szinten összehangolt, nemzetre szabott intézkedésekre továbbra is szükség van, és nem csupán a pénzügyi ágazatban, hanem más gazdasági szektorokban is.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport luxemburgi elnöke, valamint Joaquín Almunia pénzügyi EU-biztos az eurót saját pénzként használó EU-tagállamok havi szokásos találkozója után tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, fel kell gyorsítani a legfontosabb reformokat egyes ágazatokban, a munkahelyek és a befektetések megvédelmezése érdekében. A segítőcsomagoknál figyelembe kell venni szerintük az egyes tagállamok sajátosságait, de az is nagyon fontos, hogy az országok összehangolják lépéseiket, különösen az eurózónán belül.

Almunia arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság már jelzett javaslatcsomagja ebbe a szellemiségbe illeszkedik majd. Brüsszel november végére állítja össze ajánlásait, amelyek elsősorban a reálgazdaság (ipar, szolgáltatások) segítését célozzák.

A hétfői találkozót követően mindkét magas rangú illetékes elvetette Nicolas Sarkozy francia elnök azon ötletét, hogy rendszeresítsék az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek találkozóját. Úgy vélték, a zóna ügyeinek kezelésére a pénzügyminiszteri fórum a legmegfelelőbb.

Kitértek arra is, hogy a válságkezelés időszakában sem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a kritériumokat, amelyek az övezet gazdasági stabilitását hivatottak biztosítani. Megismételték ugyanakkor, hogy ezeket - az úgynevezett maastrichti kritériumokat - ideiglenesen rugalmasan is lehet kezelni, azaz rövid időre meg lehet szegni rendkívüli nehézségek esetén.

Juncker azt is jelezte, hogy már nem tartják érvényesnek azt a korábbi - egyébként sem kötelező erejű - célt, hogy az évtized végére az övezet országai érjenek el a nullszaldós vagy pozitív államháztartási mérleghez.

Az euróövezeti miniszterek ülését követően kedden a teljes unió huszonhét tagállamának pénzügyminisztere is foglalkozik a pénzügyi válság témakörével. Korábbi jelzés szerint áttekintenek egy sor javaslatot a nemzetközi pénzügyi rendszer lehetséges átalakításáról: ez lesz a témája pénteken a tagországok állam- és kormányfői találkozójának is, illetve a hónap közepén Washingtonban tartandó nemzetközi csúcstalálkozónak.

A miniszteri ülés napirendjén szerepel a csökkentett áfakulcsok kérdése is, de hétfői nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy ebben továbbra is kétséges a megegyezés. Elsősorban Németország ellenzi, hogy a rendszert bármilyen értelemben kiterjesszék.